07 Ocak 2014 19:08

Kadınlardan '9 Ocak'ta sokağa çıkın' çağrısı

Paris'te Kürt siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmesi, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Dersim, Van, Iğdır, Bitlis, Muş, İstanbul, Adana, Maraş, Ağrı ve İzmir'de düzenlenen basın açıklamaları ve yürüyüşlerle protesto edildi. Etkinliklerde özellikle katliamın yıldönümü olan 9 Ocak'ta kadınlardan sokağa çıkmaları istendi.

Kadınlardan \'9 Ocak\'ta sokağa çıkın\' çağrısı
Paylaş

Fransa'nın başkenti Paris'te Kürt siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmesi, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Dersim, Van, Iğdır, Bitlis, Muş, İstanbul, Adana, Maraş, Ağrı ve İzmir'de düzenlenen basın açıklamaları ve yürüyüşlerle protesto edildi. Etkinliklerde özellikle katliamın yıldönümü olan 9 Ocak'ta kadınlardan sokağa çıkmaları istenerek, katliamdan hesap sorulması çağrısı yapıldı.

İSTANBUL

DÖKH'ün Paris katliamının yıldönümünde 9 Ocak'ta Galatasaray Meydanı'ndan Fransız Konsolosluğu'na düzenleyecek yürüyüşe ilişkin İstiklal Caddesi'nde bildiri dağıtıldı. Eylem için çağrıda bulunan DÖKH üyeleri, Tünel'den başlayarak Taksim Meydanı'na kadar bildiri dağıttı. DÖKH üyelerini, Taksim Meydanı girişinde polisler engellemeye çalıştı. BDP İstanbul Kadın Meclisi üyesi Semra Demir ile polisler arasında tartışma yaşanırken, polisler slogan atılmaması yönünde uyarıda bulunarak gözaltı tehdidinde bulundu. Taksim Meydanı'nda konuya ilişkin açıklama yapmak isteyen DÖKH üyeleri, polislerce engellendi.

İZMİR

Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi okuyan öğrenciler, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde toplanarak, Gıda Mühendisliği Fakültesi önüne yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte ön saflarda bulunan kadın öğrenciler, üzerinde karanfillerin bulunduğu "Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez" yazılı ve 28 Aralık'ta bedenin ateşe veren Mahsun Özen'in fotoğrafının bulunduğu pankartlar ile "Beritanlarla doğduk, Zilanlarla büyüdük, Sakinerle özgürleşecez" yazılı dövizler taşıdı. Eylemde konuşan Ege Üniversitesi öğrencisi Şilan Altıntaş, "Bu gün burada onların mücadelesinde ısrarcı olduğumuzu ve bu katliamın takipçisi olacağımızı inatla buna sahip çıkacağımızı belirtiyoruz" dedi.

HAKKARİ


BDP Yüksekova ilçe binasında anma yapıldı. Anmada konuşan Yüksekova Belediye Başkan Adayı Yetişkin, Paris ve Gever katliamları başta olmak üzere Kürtlere yönelik katliamları asla unutmayacağını söyledi. Yetişkin, "Bugün bu düzeye gelmişsek şehitlerin şahsındadır" dedi.

IĞDIR

DÖKH bileşenleri, Iğdır'a bağlı Tuzluca'da (Qulp) yürüyüş ve anma etkinliği gerçekleştirdi. BDP Tuzluca ilçe binası önünde bir araya gelen kitle, çarşı merkezine doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Sinevizyonun sunulacağı kahvehanenin önüne toplanan kitleye hitap eden BDP Tuzluca Belediye Eş Başkan Adayı Neşe Gül Can, Paris'te gerçekleştirilen katliamla kadın özgürlük mücadelesinin yok edilemeyeceğini ifade ederek, "Şunu açıkça belirtelim ki bu katliamlarla kadın özgürlük mücadelemizi yok edemeyeceksiniz. 3 kadın yoldaşımızın şahsında kadın özgürlük mücadelesini daha da yükseltecek ve anılarına olan bağlılığımızın gereği daha da örgütleneceğiz" dedi.

VAN

BDP Muradiye İlçe Örgütü tarafından 3 Kürt kadın siyasetçi için yürüyüş düzenlendi. BDP ilçe binası önünde toplanan kalabalılık kitle, ilçenin Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan saat kulesi önüne yürüdü. Burada yapılan açıklamayı okuyan BDP Muradiye Belediye Eş Başkan adayı Safure Güneş, 3 Kürt kadın siyasetçiyi anarak, katliamda Türkiye ve Fransa hükümetlerinin parmağı olduğunu söyledi.

ŞIRNAK

BDP Şırnak İl Örgütü, Belediye Toplantı Salonu'nda anma etkinliği düzenledi. Etkinlikte konuşan BDP Şırnak İl Eş Başkanı Hami Akti, katliamı lanetlediklerini belirterek, "Paris'te katledilen arkadaşlarımız bize her zaman yol gösterici olacaklardır. Onların mücadelesi bizi aydınlatacak ve davamızın heyecanının her geçen gün yükseltmemizde bize ilham kaynağı olacaklardır" diye konuştu. Konuşmaların ardından etkinlik yapılan sinevizyon gösterimiyle sona erdi.

DÖKH bileşenleri de, BDP Şırnak il binasından Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren yürüyüşün ardından demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra kısa bir konuşma yapan BDP Şırnak İl Eş Başkanı Hame Akti, yapılan katliamı lanetlediklerini söyleyerek, katliamın Kürt özgürlük hareketi içinde mücadele eden kadınlara yönelik yapıldığına dikkat çekti. Konuşmanın ardından etkinlik oturma eylemi ile sona erdi.

MARDİN

Mardin'in Yeşilli ilçesinde DÖKH öncülüğünde anma ve sinevizyon etkinliği düzenlendi. BDP ilçe binası önünde bir araya gelen kadınlar katliama ilişkin basın açıklaması yaptı. BDP Mardin İl Yöneticisi Hasibe Mengirkaon, katliamı lanetleyerek, faillerin bir an önce bulunup yargı önüne çıkarılması çağrısında bulundu.

Mardin'in Mazıdağı ilçesinde ise, yarın yapılacak yürüyüşe ilişkin bildiri dağıtıldı.
Kızıltepe'de yürüyüşe çağrı

Kızıltepe'de de, DÖKH üyeleri, Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi için yapılacak yürüyüşe ilişkin BDP ilçe binasında basın toplantısı düzenledi.

DİYARBAKIR

DÖKH tarafından Paris katliamının yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen protesto etkinlikleri kapsamında Ergani ilçesinde yürüyüş gerçekleştirildi. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, devletlerin eliyle yapılan Paris katliamının bir an önce aydınlatılması ve faillerinin bulunması istenildi. Konuşmaların ardından Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin hayatını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından kadın siyasetçiler için mumlar yakıldı.

BDP Bismil İlçe Kadın Meclisi ise, Seyrantepe Halk Evi'nde anma etkinliği gerçekleştirdi.

DÖKH Diyarbakır bileşenleri de, 9 Ocak'ta Paris'te 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinin birinci yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirdiği etkinlikler kapsamında sinevizyon gösterimi gerçekleştirdi.

DERSİM

Dersim'in Mazgirt ilçesinde, BDP İlçe binasında 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için köşe oluşturuldu. Mazgirt Belediye Başkan adayı Meral Gündoğan'ın da aralarında bulunduğu BDP'liler, ilçe esnafı ve yurttaşları ziyaret ederek, yarın Dersim'de gerçekleştirilecek yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

ADANA

BDP Adana Kadın Meclisi aktivistleri, BDP Küçükdikili Mahalle Temsilciliği'nde sinevizyon gösterimi gerçekleştirdi. Polisin Küçükdikili Mahallesi girişinde geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü. Salona, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının bulunduğu "Em we jibir nakim. Em reya we dişopinin" pankartını asıldı. BDP Kadın Meclisi Üyesi Suzan Kılıç, kısa bir konuşma yaptı. Kılıç, 9 Ocak günü Adana'nın Beşocak Meydanı'nda yapılacak olan yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

BİTLİS

DÖKH, Paris katliamının yıl dönümü dolayısıyla Güroymak'ta (Norşên) anma etkinliği düzenledi. Anmada konuşan BDP Güroymak Eş Başkan adayı Nazime Arvas, Paris'te katledilen kadının yaşamlarını anlatarak failler açığa çıkana kadar mücadele edeceklerini belirtti.

MARAŞ

DÖKH Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçi için 9 Ocak'ta DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk'un katılımı ile Antep, Adıyaman, Malatya, Maraş ve ilçelerini de kapsayan bir yürüyüş ve anma etkinliği düzenleyecek. DÖKH, Fidan Doğan'ın mezarının bulunduğu köy olan Hançıplak (Button) köyünde yapılacak etkinliğe ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe binasında basın toplantısı düzenledi. DÖKH adına açıklama yapan Elbistan Belediye Eşbaşkan adayı Ayşe Vaizoğlu, katliamın özgürlük istemeyen köstebekler tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, katliamın Kürt kadınının özgürlük mücadelesine karşı geliştirildiğini ifade etti. "Sakine, Fidan ve Leyla yoldaşlarımız bilinçli olarak hedef seçilmiştir. Açık ki bu katliamı gerçekleştirenler yeni sürecin gelişmesini, Kürt sorununun çözüme kavuşmasını istemeyen kesimlerdir" diyen Vaizoğlu, katliamın Kürt halkı üzerindeki sömürgeciliğin sürdürülmesinden yana olan ve Kürt halkına dönük kirli amaçlar taşıyan çevrelerin tertiplediğini söyledi. Acılarının halen taze olduğunu dile getiren Vaizoğlu, "9 Ocak tarihinde Sakine, Fidan ve Leyla'yı mezarları başında ziyaret edip, bağlılık sözü vereceğiz. Buradan tüm duyarlı, devrimci, demokrat halkımıza, demokrasi ve barış güçlerine güçlü katılım çağrımızı yapıyoruz. Konvoyla Fidan'ın mezarının bulunduğu köye gidecek, köy girişinden mezarlığa kadar bir yürüyüş düzenleyeceğiz."

MUŞ

Muş'un Malazgirt ilçesinde BDP ilçe binasında yapılan basın açıklamasına, çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklama yapan BDP ilçe yöneticisi Melek Boğan, Paris'te 3 Kürt siyasetçi katledilmesini kınayarak, 3 Kürt kadın devrimcinin katledilmesi kadın özgürlüğüne tahammülsüzlüğünün kanıtı olduğunu söyledi. Basın açıklamasından sonra kitle yürüyüş halinde Musa Anter Konferans Salonu'na geçti. Solanda sinevizyon gösterimi yapıldı. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

8 ilin Milli Eğitim Müdürü görevden alındı

SONRAKİ HABER

Çevre Bakanlığında 9 görevden alma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...