06 Ocak 2014 22:02

Rojava için 3 kantonlu, 3 dilli yönetim önerisi

Rojava'da uzun süredir çalışmalarını sürdüren Batı Kürdistan Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi, anayasa niteliğinde 'Toplumsal Sözleşme'yi kabul etti. Sözleşmede Suriye demokratik bir ülke olarak tanımlanırken, Rojava'ya ilişkin 'üç kanton' halinde üç dilli bir yönetim modeli öngörülüyor.

Rojava için 3 kantonlu, 3 dilli yönetim önerisi
Paylaş

Rojava'da Batı Kürdistan Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi, bugün Amede kentinde toplanarak anayasa niteliğindeki "Toplumsal Sözleşme"yi kabul etti. Sözleşmede Suriye demokratik bir ülke olarak tanımlanırken, Batı Kürdistan "üç kanton" halinde bu ülkeye bağlı olarak değerlendirildi. 52 parti, örgüt, sivil toplum örgütü, gençlik ve kadın hareketleri ile 15 bağımsız şahsiyetten oluşan Yasama Meclisi'nin 67 üyesinden 61'i toplantıda hazır bulundu. İlk toplantısını 31 Aralık tarihinde toplanarak kısmi genel af çıkaran Batı Kürdistan Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi üyeleri bugün ise "Yönetim Modeli", "Toplumsal Sözleşme" ve "Seçim Kanunu" için toplandı. Toplantı öncesi Meclis Divanı adına bir açıklama yapan Dr. Abdulkerim Umer, toplantının gündemlerini kamuoyuna duyurduktan sonra, toplantı basına kapalı devam etti.

Toplantıda Demokratik Özerk Yönetim'in "Toplumsal Sözleşme"si (Anayasa) oy birliği ile kabul edildi. Yeni sözleşmede Suriye demokratik bir ülke olarak tanımlanırken, Rojava ise üç kantona ayrılarak bu ülkeye bağlanmış oldu. Sözleşmede Cizîre Kantonu'nun resmi dilleri Kürtçe, Arapça ve Süryanice olarak kabul edildi. Ancak bölgedeki tüm diğer dillerin öğretilmesi de karara bağlandı. Sözleşmede ayrıca kadının yaşama eşit katılımı, çocuk, işçi ve çevre haklarının güvenceye alınması, toplumsal ekonomi gibi maddeler de öne çıktı.

Sözleşmedeki maddelerden bazıları şöyle:

-Suriye demokratik, özgür, bağımsız ve irade sahibi bir devlettir. Demokratik parlamenter bir sistemle yönetilir.

-Demokratik Özerk Yönetim, merkezi olmayan sisteme dayalı kurulacak gelecekteki Suriye'nin bir parçasıdır.

-Demokratik Özerk Yönetim üç kantondan (Cizîr, Kobanê, Efrîn) oluşur ve Suriye topraklarının bir parçasıdır.

-Qamişlo, Demokratik Özerk Yönetimi Cizîre Kantonu'nun merkezidir. Bu kanton Kürt, Süryani, Ermeni, Çeçen, Müslüman, Hıristiyan ve Ezidîlerin ortak yönetimidir. Kantonda yaşayan halklar ve inançlar arasındaki ilişkiler halkların kardeşliği, ortak yaşam ve dayanışma temellidir. Hiçbir halk bunlardan ayırt edilemez.

-Cizre kantonunun resmi dili Kürtçe, Arapça ve Süryanicedir. Bunların yanısıra diğer diller de güvence altına alınır.

- Kanton yönetimleri ve merkezleri arası ilişkiler, demokratik özerklik esaslarına göre gerçekleşir ve savunma gücü YPG'dir.

Ücretsiz, eğitim ve herkese istihdam

-Toplumsal Sözleşme, gençlerin siyasete ve yönetime katılımını yasal güvenceye alır.

- Yönetim uluslararası hukuk ve sözleşmelere göre insan hakları ve özgürlükleri korur. Hak ve özgürlükleri en yüksek değer olarak kabul eder.

-Kadın toplumsal, siyasi, ekonomik, kültürel ve yaşamın tüm alanlarına katılma ve örgütlenme hakkına sahiptir. Ayrıca cinsler arası tüm ayrımcılık ortadan kaldırılacak.

-Çocukların çalıştırılması, çocuk yaşta evlilik, çocuklara yönelik psikolojik ve fiziki işkence yasaktır.

-Güvenlik, istikrar ve ücretsiz eğitim her vatandaşın hakkıdır. İlk okul mecburidir. Ayrıca iş, barınma, ev, toplumsal ve sağlık güvencesi, annelik ve bebeğin korunması güvence altına alınır.

-Demokratik özerk bölgelerde, ekonomi sistemi, bilim ve teknolojik imkanların gelişmesine dayanan halkın ortak büyümesi üzerine inşa edilir. Bu esas üzerinde tüm vatandaşların ihtiyaçları karşılanır ve en üst düzeye çıkarılacak. İşçi ve tüketici hakları korunur, çevrenin korunması ve yönetimin güçlendirilmesi esas alınır. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Paris\'teki katliamı protestoya polis müdahalesi

SONRAKİ HABER

Halk ÇED sürecine fena katıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...