Bangladeş\'te seçimler sonrası siyasi belirsizlik sürüyor
Bangladeş’te muhalefetin boykot ettiği seçimlerden iktidardaki sosyal demokrat çizgideki Avami Birliği galip çıktı. Şiddetli eylemlerin yaşandığı ülkede, seçim sonucunun ülkedeki gerginliği azaltması beklenmiyor.
Seçim günü yaşanan çatışmalarda 24 kişinin öldürüldüğü belirtilirken, hükümet karşıtı protestolarda 400’e yakın seçim merkezi kundaklandı.
Bangladeş’te yayımlanan Daily Star gazetesi ülke tarihinin en kanlı seçiminin yaşandığını ifade ederek kazananın ülkeyi verimli bir şekilde yönetme şansının bulunmadığını belirtti. Daily Star’ın başyazısında muhalefet de şiddet eylemlerini körüklediği gerekçesiyle eleştirildi.
Başkent Daka'da konuşan Başbakan Şeyh Hasina ise seçim zaferinin meşru olduğunu belirtti.
El Cezire’nin uluslararası gözlemcilere dayandırdığı bilgiye göre yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan seçimlere katılım düşük kaldı. Bu durumun Başbakan Şeyh Hasina’nın muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ile yeni bir uzlaşma aramasına sebebiyet verebileceği belirtildi. Bu da yeni bir genel seçim düzenlenmesi anlamına geliyor.
Seçimlere katılım oranına ilişkin resmi rakam henüz açıklanmazken iddialar rakamın yüzde 22 düzeyinde olduğu yönünde. Enformasyon Bakanı Hasan-ül Hak İnu, katılım oranının önemli olmadığını ifade ederek, “Önemli olan halkın şiddet eylemlerine karşı çıkmasıdır” dedi. 2008’deki seçimlere katılım oranı yüzde 87’ydi.
Ülkedeki en büyük İslamcı parti olan Cemaati İslami’nin de desteklediği muhalefet seçim öncesi hükümetin sonuçları hile ile maniple edeceğini iddia ederek, hükümetin istifasını talep ediyordu. Muhalefetin önerisine göre seçimler tarafsız bir idarenin gözetiminde gerçekleşmeli. Başbakan’ın bu öneriyi reddetmesi üzerine BNP, seçimleri boykot kararı aldı. Boykot, muhalefetin son aylarda artan sokak eylemleri, grevler ve ulaşım blokajlarıyla birleşti. Ülkede Şubat ayından bu yana yaşanan siyasi içerikli şiddet olaylarında 300’e yakın kişi yaşamını yitirdi.
Seçimler sonucunda Avami Birliği, 300 kişilik parlamentoda 232 koltuğun sahibi oldu. Bangladeş’te hükümet kurabilmek için parlamentoda 151 koltuk yeterli oluyor.
160 milyonluk Güney Asya ülkesindeki politik gerginliğin kökeni on yıllar öncesine dayanıyor. 2 kadın lider, Şeyh Hasina Vecit ve Begüm Halide Ziya’nın önderlik ettiği Avami Birliği ile Bangladeş Milliyetçi Partisi 22 yıldır iktidarı 3. bir odağa kaptırmasa da kendileri arasındaki siyasi çekişme de hiç sona ermedi.
Aralık ayında Cemaati İslami partisinin önde gelen isimlerinden Abdülkadir Molla, 1971’deki bağımsızlık savaşı sırasında işlediği savaş suçları sebebiyle idam edilmişti. İdam, hükümet karşıtı eylemlerin de büyümesine sebep olmuştu. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et