06 Ocak 2014 08:18

Maliki'den Anbar'a 'El Kaide'cileri kovun' mesajı

Irak’ın batısındaki Anbar vilayeti el Kaide ile hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Başbakan Nuri el Maliki bu sabah yayınladığı mesajıyla yerel halka El Kaide militanlarını aralarında barındırmama çağrısı yaptı.

Maliki\'den Anbar\'a \'El Kaide\'cileri kovun\' mesajı
Paylaş

Irak’ın batısındaki Anbar vilayeti el Kaide ile hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Irak Başbakanı Nuri el Maliki bu sabah yayınladığı mesajıyla aşiretlere ve kent sakinlerine el Kaide militanlarını aralarından "kovma" çağrısı yaptı.  Devlet televizyonunda yayınlanan mesajda askerlere de Felluce'deki sivil bölgelere dikkat edilmesi uyarısında bulunuldu. El Kaide militanları ise yayınladıkları bir videoyla hükümete destek veren herkesi cezalandıracaklarını duyurdu.

El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti’nin geride bıraktığımız hafta Felluce ve Ramadi’de kontrolü ele geçirmesinden sonra Maliki hükümeti geniş bir operasyon başlatmış, yerel aşiret güçlerinin çoğunluğu da orduyu desteklemişti.

CNN’e bilgi veren hükümet güçleri Cumartesi günkü çatışmalar sonrası Felluce’de kontrolün yeniden kendilerinde olduğunu öne sürmüştü. Ancak dün yapılan resmi açıklamada Felluce ve Ramadi’nin yeniden ele geçirilmesi için birkaç güne ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Irak ordusunun geçtiğimiz ay ABD’den alınan gelişmiş silahlarını bölgeye getirdiği aktarıldı.

Ancak hükümet içerisinde bunların kullanılmasına karşı çıkanlar da var. Felluce doğumlu Başbakan Yardımcısı Salih el Mutlak, “Bir ordu kendi halkıyla nasıl savaşabilir? Eğer ordu müdahale ederse bu Sünni ve Şii tüm Iraklıların hafızalarından silinmez” dedi.

EL KAİDE ‘SINIRSIZLIK’ AVANTAJINI KULLANIYOR

Iraklı yetkililer Suriye sınırından gelen militanların bölgedeki el Kaide gücümü artırdığını söyledi. Suriye’yle Irak sınırındaki Anbar’da her iki tarafta da el Kaide’nin etkin olması örgüte bir avantaj sağlıyor.

Iraklı yetkililer Ramadi’deki dünkü çatışmalarda 22’si asker 12’si sivil 34 kişinin öldüğünü açıkladı. 58 kişinin de yaralandığı belirtilirken IŞİD’in kayıplarına ilişkin kesin bilginin olmadığı ifade edildi. Ordu, Felluce’de de hava saldırıları düzenlendiğini duyurdu.

Anbar’da Cuma ve Cumartesi yaşanan çatışmalarda 160’tan fazla insan yaşamını yitirmişti.

‘ABD DESTEĞİNE İHTİYAÇ DUYUYORUZ’

Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin sözcüsü “ABD’nin lojistik ve silah desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Suriye’deki durum sebebiyle sınırı kontrol etmek çok güç ve el Kaide’ye silah ve lojistik desteğinde bulunan ülkeler var” dedi.

KERRY: DESTEK VERECEĞİZ

Irak’taki durum üzerine bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, “Çok, çok endişeli” olduklarını belirtti. Kerry, “Elbette ABD askerlerini bölgeye döndürmeyi düşünmüyoruz. Bu onların savaşı” derken, Irak ordu güçlerine destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

BAĞDAT’TA BOMBALI SALDIRILAR

Ülkenin Suriye sınırında bunlar yaşanırken, merkezde de kanlı eylemler sürüyor. Başkent Bağdat dün bir kez daha bombalı eylemlerle sarsıldı. En kanlı atak kentin kuzeyindeki Şaab mahallesinde gerçekleşti. Bir restoranın yanına park edilen 2 araç patlatılırken en az 10 kişi öld, 26 kişi yaralandı.


GERGİNLİK NASIL BAŞLADI?

28 Aralık günü güvenlik güçleri Ramadi'de Sünni milletvekili Ahmed el Elvani'yi tutukladı. Gelişme sonrası çıkan silahlı çatışmada 6 kişi öldü. Anbar'da büyük tepki çeken bu olaylar sonrası Nuri el Maliki hükümeti Ramadi'deki protesto kampının el Kaide'nin karargahına dönüştüğünü belirtti ve bir operasyon başlattı. Operasyon üzerine çoğunluğu Sünni 40 milletvekili istifasını açıkladı ve hükümetten orduyu bölgeden çekmesini ve Elvani'nin serbest bırakılmasını talep etti.

31 Aralık'ta Maliki orduyu bölgeden çekmeyi kabul etti ancak askerler çekilir çekilmez Ramadi, Felluce ve Tarmiya sokakları el Kaide militanlarıyla doldu. El Kaide kentlerde hakimiyeti ele geçirdi. Polis karakolları basıldı, silahlara el kondu ve cezaevlerindeki tutuklular serbest bırakıldı. (DIŞ HABERLER)

ARAP COĞRAFYASINDA GEÇEN HAFTA: EL KAİDE BÜTÜN COĞRAFYADA

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı

SONRAKİ HABER

Bünyamin Aygün: Rüya gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...