06 Ocak 2014 06:00

Obezite bir gelişmişlik hastalığı mı?

İngiltere’deki bir araştırma kuruluşu, gelişmekte olan ülkelerdeki aşırı kilolu ve obez bireylerin sayısının 1980’den bu yana neredeyse dörde katlanarak bir milyara ulaştığını bildirdi.

Obezite bir gelişmişlik hastalığı mı?
Paylaş

İngiltere’deki bir araştırma kuruluşu, gelişmekte olan ülkelerdeki aşırı kilolu ve obez bireylerin sayısının 1980’den bu yana neredeyse dörde katlanarak bir milyara ulaştığını bildirdi.
Uluslararası Kalkınma Enstitüsü,  şu anda dünya çapında her üç kişiden birinin “aşırı şişman” olduğunu söyledi ve hükümetleri sigara tiryaki-liğine karşı yürütülen kampanyaların benzerlerini başlatarak, beslenme alışkanlıklarına müdahale etmeye çağırdı. İngiltere’de yetişkinlerin yüzde 64’ünün aşırı şişman ya da obez kategorisine girdiği görülüyor.

HASTALIKLAR ARTACAK
Hazırlanan raporda önümüzdeki yıllarda kalp krizleri, inme ve diyabet hastalıkları sayısında büyük artış olacağı tahmin ediliyor.

Dünya çapında aşırı şişman ya da obez diye sınıflandırılan -beden kitle endeksi 25’ten fazla olan- yetişkinlerin, toplam yetişkin nüfusuna oranı 1980’de yüzde 23 iken, 2008’de yüzde 34’e çıktı.

Bu artışın büyük kısmı gelişmekte olan ülkelerde, özellikle de ortalama gelirde artış yaşanan Mısır ve Meksika gibi ülkelerde meydana geldi.

GELİŞEN ÜLKELERDEKİ DERİN ÇELİŞKİ

Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan toplam 904 milyon insan, artık aşırı şişman kategorisinde. Oysa bu sayı 1980’de 250 milyondu. Yüksek gelir ortalaması olan ülkelerde ise, toplam sayı 557 milyon.

Dikkat çekici noktaysa, aşırı şişman ve obez insanların oranı bu kadar artarken, aynı zamanda kötü ve yetersiz beslenmenin de, yine gelişmekte olan ülkelerde, özellikle çocuklar açısından hâlâ çok önemli bir sorun olması.

Örneğin Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Latin Amerika, aşırı kilo ve obezite probleminin en çok arttığı ve yüzde 58 gibi bir oranla Avrupa ile aynı düzeyde yükseldiği bölgeler oldu.
Buna karşılık Kuzey Amerika, yetişkinlerin yüzde 70’i ile, obezite oranının en yüksek olduğu bölge. Ardından yüzde 63 ile Avustralya-Güneydoğu Asya adaları ve Latin Amerika’nın
güneyi geliyor. Oranlardaki en büyük artış obezitenin yüzde 7’den yüzde 22’ye fırladığı Güneydoğu Asya’da gerçekleşti.

Ülke ülke bakıldığında ise, obezite oranlarının 1980’den bu yana neredeyse iki misline çıktığı ülkeler arasında Çin ve Meksika sayılıyor. Ortadoğu’daki birçok ülke de listenin ilk sıralarında yer alıyor.

ÖNCEKİ HABER

ABD, özel hayatın sınırlarını zorluyor

SONRAKİ HABER

Akıllı sokak lambalarıyla enerji tasarrufu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...