05 Ocak 2014 07:40

Metroda satış yasağı belgelendi

Taksim-Hacıosman ile Aksaray-Atatürk Havalimanı arasındaki metro istasyonlarında gazetemiz evrensel ile Sözcü, Yurt ve Aydınlık gazetelerinin satışına yönelik yasağı dağıtım şirketinin iade sevk irsaliyesiyle de belgelendi.

Metroda satış yasağı belgelendi
Paylaş

Taksim-Hacıosman ile Aksaray-Atatürk Havalimanı arasındaki metro istasyonlarında gazetemiz evrensel ile Sözcü, Yurt ve Aydınlık gazetelerinin satışına yönelik yasağı dağıtım şirketinin iade sevk irsaliyesiyle de belgelendi. Muhabirimize bu gazeteler için “kalmadı” yanıtı verilen bayideki tüm gazetelerin iade edildiği ortaya çıktı.

Taksim Metrosu içinde bulunan Smart Cube büfesinden önceki gün yapılan gazete satışlarına ilişkin YAYSAT tarafından tutulan iade sevk irsaliyesinde, gazetemiz evrensel’in bu bayiye 3 tane yollandığı ve 3’ünün de iade edildiği belirtiliyor. Yine aynı belgede bayiye Sözcü gazetesinden 75 tane gönderildiği ve 75’inin de iade edildiği yazıyor.

CEP MESAJI ATILMIŞTI

İstanbul Metrosu’nda, 3 Hatta, toplam 18 noktada faaliyet gösteren Smart Cube yetkilisi, geçtiğimiz perşembe günü saat 20.51’de büfe sorumlularına cep telefonuyla yasak kararını bildirmişti. Gönderilen mesajda, “Arkadaşlar yarın sabah Sözcü, Evrensel, Yurt Aydınlık Gazetelerini standart dizmeyin tezgah arkasına gözükmeyen bir yere kaldırın bu gazetelerin satışını yaşayacak sorulması halinde ise kalmadı bitti diye müşteriye bilgi verilecek satmıyoruz değil kalmadı denilecek akşam da geldiği gibi iadesini yapacaksınız” denilmişti. Gazetemize mesajın ulaşmasının ardından Taksim Metrosu’na giden muhabirimize evrensel’in yanı sıra Aydınlık, Yurt ve Sözcü gazetelerinin de kalmadığı söylenmişti.


ENGELLENEN HALKIN HABER ALMA HAKKIDIR

Gazeteci örgütleri yolsuzluk operasyonu sonrası, hükümete yönelik eleştirel yayın yapan basın üzerinde artan baskıya tepki gösterdi. Hürriyet, Milliyet, Radikal gazetelerinin Başbakanlık uçağına alınmaması, Gazetemiz evrensel, Sözcü, Aydınlık ve Yurt gazetelerinin ise İstanbul’da Metro içinde bulunan bayilerde satışının engellenmesi olaylarını değerlendiren gazeteci örgütleri, “Basın özgürlüğünün olmadığı bir toplumda demokrasi de olmaz” dedi. Bu yolla halkın haber alma hakkının engellendiğine dikkat çeken gazeteci örgütleri, bu yanlışın derhal giderilmesini istedi.

DAĞITIMA ENGEL

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Turgay Olcayto, iktidarın gazetecileri karşı düşmanca tutumunun devam ettiğini söyledi. İktidarın kendisinden olmayan muhalefete karşı yaptırımlar uygulamaya başladığına dikkat çeken Olcayto, “Bunlardan biri de bugün (dün) evrensel’in de birinci sayasında işaret ettiği gibi metrodaki büfelerin ihalesini alan şirketin, buradaki bayilerde evrensel, Aydınlık, Sözcü ve Yurt gazeteleri sattırmadığının anlaşılmasıdır. Artık gazeteciye baskıdan gazete dağıtımına baskıya giden bir tavır var. Bunun bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor” diye konuştu. Bu gelişmeleri yarın toplanacak yönetim kurulunda da ele alacakları bilgisini veren Olcayto, şöyle devam etti: “İktidarın anlaması gerekir ki, basın özgürlüğünün olmadığı bir toplumda demokrasi de olmaz.”

HALKIN HABER ALMA HAKKINA YASAK

İktidarın gazeteciler ve gazeteler üzerindeki baskılarının bitmek bilmediğini belirten TGS Genel Başkanı Uğur Güç, evrensel, Yurt, Sözcü, Aydınlık gazetelerinin satışının yasaklanmasının basın özgürlüğünün Türkiye’de nasıl ayaklar altına alındığının bir belgesi olduğunu kaydetti. Başbakanın 17 Aralık’taki yolsuzluk operasyonunun ardından gündemi maniple ederek yolsuzluğun üzerini örtmeye çalıştığına dikkat çeken Güç, yolsuzluğun ortaya çıkartılmasına dönük haberler yapan gazetelerin satışının engellenmesinin de yolsuzluğu halkın gündeminden çıkartmaya dönük bir girişim olarak değerlendirdi. Halkın haber alma hakkının engellenemeyeceğini söyleyen Güç, “Gazetecileri işsizlikle, baskıyla terbiye etmeye çalışan zihniyet, dün emniyete girişini yasaklayanlar, bugün daha da ileri giderek gazetelerin satışını engelliyorlar. Bu saldırıya sadece bu gazetelerin değil tüm halkın karşı çıkması lazım. Çünkü yasaklanan halkın haber alma hakkıdır” diye konuştu. Güç, iktidarın baskılarına karşı tüm gazetecileri Türkiye Gazeteciler Sendikasında örgütlenmeye çağırdı.

TİCARİ OLARAK DA SUÇTUR

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, eskiden de uçağa belli gazeteleri alan Başbakanın, bu sayıyı daha da azalttığını söyledi. bu durumu “Baskıcı yönetimlerin uyguladıkları yöntemlerin uçağa yansımış şekli” olarak nitelendiren Abakay, “O şimdi artık ne yapacağını şaşırdı. Çünkü bir taraf çeteler var diyor, diğer taraf hırsızlar var diyor. Bu nedenle uçağa çeteleri mi alsın hırsızları mı alsın, kimin temsilcisi uçağa binecek  ortalık karıştı” diye konuştu. Gelişmelerin bağımsız gazeteci sayısının ne kadar azaldığını gösterdiğini de söyleyen Abakay, “Başbakandan demokratik bir tavır beklemiyorduk. Ama bu onu haklı kılmaz” dedi. Abakay gazetemize yönelik satış engeli konusunda ise şunları dile getirdi: “Gazetelerin bayilerde engellenmesi ticaret kanununa göre suçtur. Mutlaka cezalandırılması gerekir ve haksız rekabet vardır. Zaten Rekabet Kurulunun görevi budur. Bunu suç duyurusu olarak söylemek istiyorum.”  (İstanbul/EVRENSEL)

 


BÜTÜN SUÇ BARKODUNMUŞ!

İstanbul’da metro istasyonlarında gazetemiz evrensel, Sözcü, Yurt ve Aydınlık gazetelerine yönelik satış yasağının merkezinde bulunan Smart Cube’dan ilginç bir açıklama geldi.  Satış takip programında sistem güncellemesi ve yedeklenmesi yapıldığı için 28 kalem ürünün barkodlarının silindiği ileri sürülen açıklamada, şu iddiada bulunuldu: “Silinen barkodlar arasında çeşitli ürünler ve 4 gazete de bulunmaktadır.” Satışların en geç pazartesi yapılacağı söylenen açıklamanın geri kalanında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ulaşım AŞ savunusu yer aldı: “Ticari olarak çok büyük zarar gördüğümüz Gezi Parkı protestolarında ya da diğer toplumsal olaylarda ne İstanbul Büyükşehir Belediyesi ne de Ulaşım AŞ’den en ufak ima, yönlendirme ile karşılaşılmamıştır. Aksine bizim çok itiraz etmemize rağmen istasyon çıkışlarında ücretsiz gazete dağıtılmasına bile müdahale etmemiştir.” Smart Cube bir gün önce atılan “Bu gazeteler için kalmadı denilecek ve satılmayacak” mesajına ve mesajın atılmasından bir gün sonra sadece adı geçen gazetelerin satılmamış olmasına ilişkin ise bir açıklama yapmadı.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul’da metro istasyonlarında gazetemiz evrensel, Sözcü, Yurt ve Aydınlık gazetelerine yönelik satış engelini Meclis gündemine taşıdı.
Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması talebiyle verilen önergede şu sorular yer aldı: “Smart Cube adı ile faaliyet gösteren büfelerde Sözcü, evrensel, Yurt ve Aydınlık gazetelerinin satılmaması için Buğra Perakendecilik ve Mak. San. Tic. Ltd. Şti. (Smart Cube)‘ye baskı yapıldığı iddiası doğru mudur? Eğer doğruysa bu talimatı kim veya kimler vermiştir? 3 Ocak akşamı Smart Cube büfelerinin sorumlularına SMS yoluyla ‘Arkadaşlar yarın sabah Sözcü, evrensel, Yurt ve Aydınlık gazetelerini standa dizmeyin tezgah arkasına gözükmeyen bir yere kaldırın bu gazetelerin sorulması halinde ise kalmadı bitti diye müşteriye bilgi verilecek satmıyoruz denilecek akşam da geldiği gibi iadesini yapacaksınız’ mesajlarını kim veya kimler göndermiştir? Sözcü, evrensel, Yurt ve Aydınlık gazetelerinin satışlarının engellenmesi için büfe işletmecisi ve çalışanlarına ‘Kalmadı bitti’ dedirtmeye zorlayanlar kimlerdir? Smart Cube adlı büfelerde Sözcü, evrensel, Yurt ve Aydınlık gazetelerinin satışlarının engellenmesi Anayasa’nın 28. maddesi ile düzenlenmiş Basın Hürriyeti Kanunu’nun açıkça ihlali değil midir?​” 

ÖNCEKİ HABER

Hastane yönetiminden skandal yanıt: Maalesef insanımız temiz değil

SONRAKİ HABER

Fotoğraftaki kusursuz kadınlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...