04 Ocak 2014 14:43

Cumartesi Anneleri: Hukuksuzluğu meşru görenleri protesto ediyoruz

Kaybedilen ve "faili meçhul" cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerinin bulunması ve sorumluların yargılanması talebiyle adalet arayışlarını sürdüren Cumartesi Anneleri, oturma eylemlerinin 458'inci haftasında da Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi.

Cumartesi Anneleri: Hukuksuzluğu meşru görenleri protesto ediyoruz
Paylaş

Kaybedilen ve "faili meçhul" cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerinin bulunması ve sorumluların yargılanması talebiyle adalet arayışlarını sürdüren Cumartesi Anneleri, oturma eylemlerinin 458'inci haftasında da Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. "Failler belli kayıplar nerede" pankartı açan anneler, oturma eylemlerinde kaybedilen yakınlarına ait fotoğraf ve kırmızı karanfiller taşıdı. Bu haftaki eylemde, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 25 Ocak 2001'de gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz için Mardin'in Dargeçit ilçesindeki mezarlıkta yapılan kazıda bulunan kemiklere dikkat çekildi. Eylemde, konuşan Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, Tanış ve Deniz için yapılan kazıda bulunan kemikleri hatırlattı. Gözaltında kaybedilen Veysel Güneyin babası Ali Güney'in de yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Ocak, "Söz veriyoruz ki Ali Güneyi de unutturmayacağız. Mücadelesini devralacağız" dedi.

Ardından gözaltında 12 Eylül darbesinde gözaltına alınarak kaybedilen Cemil Kırbayır'ın kardeşi Mikail Kırbayır, söz aldı. AKP'de ortaya çıkan yolsuzluklara dikkat çeken Kırbayır, "Bilsinler ki bu analar yamandır. Onlar kutularda dolarlar taşırken, bu anaların elleri yakalarında olacaktır. Nereye giderse gitsinler. Analar evlatlarının hesabını soracaktır" diye konuştu. Hasan Ocak'ın kardeşi Ali Ocak ise, kaybedilen yakınları için her hafta Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldiklerini belirterek, "Kumpas kurularak katledilenlerin kemikleri tek tek de olsa ortaya çıkıyor ama onlar hala ısrarla failleri koruyor. Mehmet Ağar bu kumpasları kuranların başında yer alıyor neden hala ona dokunulmuyor" diye konuştu.

1993 yılında Urfa'da gözaltına alınarak kaybedilen Hüseyin Taşkaya'nın oğlu Şerif Taşkaya, "Biz yıllardır yakınlarımızın kemiklerinin bulunması için yıllardır mücadele ediyoruz ancak kemiklerinin bulunması için devlet tarafından hiçbir adım atılmadı" dedi. Babası ile ilgili bir anısını aktaran Taşkaya, "Hakimlere, savcılara sesleniyorum. Başbakan mı yargılanıyor kim yargılanıyorsa yargılansın biz adalet istiyoruz. Kemiklerimizi istiyoruz" diye belirtti. 1995 yılında yine gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç da, "Bu insanlara mezar hakkını bile çok gördünüz. Bir operasyon yapıldı, yüzlerce kişinin görev yeri değiştirildi. Görevden alınmalar oldu. Ama Roboski'de 34 can katledildi tek bir kişinin yeri değiştirilmedi bile" ifadelerini kullandı.

Bu haftanın açıklamasını ise gözaltına kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Aysel Ocak yaptı. Şırnak'ın Silopi ilçesinde 25 Ocak 2001'de gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz için Mardin'in Dargeçit ilçesindeki mezarlıkta yapılan kazıda bulunan kemikleri hatırlatan Ocak, "AKP hükümeti, gözaltına kaybedilen HADEP yöneticileri Deniz ve Tanış'ın faili General Levent Ersöz'ü AİHM'nin tüm ısrarlarına rağmen ifadeye göndermemiş. Yargı da AİHM mahkumiyetine rağmen failleri korumuştu" dedi. Makam ve yetkilerini siyasi tahayyüllerinin aracı olarak kullanan demokrasi karşıtlarını protesto ettiklerini söyleyen Ocak, "Sosyalistler, Kürtler Aleviler, Gayrimüslimler söz konusu olduğunda her türlü hukuksuzluğu, tuzağı meşru görenlerin şimdi kumpastan, çeteden bahsetmelerini protesto ediyoruz" diye belirtti. 458 haftalık ısrarlarının evlatlarının, uğruna canını feda ettiği insanlık onuruna sahip çıkmak olduğunu dile getiren Ocak, "458 haftadır her zorluğa göğüs germemiz bu toprakların tüm evlatlarına eşit, adil, özgür, barış içinde yaşam arzumuzdur" dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçilerine soruşturma baskısı

SONRAKİ HABER

Dokuz Eylül’de sürgün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...