08 Haziran 2011 11:53

İnsan sağlığı da tehdit altında

Balıkesir’in Edremit Körfezi kıyısındaki Gömeç ilçesi ve buraya bağlı Karaağaç beldesi belediyeleri, kanalizasyon atıklarını doğrudan denize boşaltıyorlar. Yörede yaşayanlar, her iki beldenin de arıtmaları olduğu halde yüklü elektrik faturaları nedeni ile mevcut arıtmaları çalıştırmadıklarını iddia ediyorlar. D

İnsan sağlığı da tehdit altında
Paylaş
C. Saffet Yılmaz

Atıkları denize taşıyan bu kanalın yakın çevresinde bulunan 20 civarındaki yazlık sitelerde  yaz mevsiminde  yaklaşık 10.000 kişi konaklarken, site sakinleri  kanalizasyonun aktığı denize de girmeye çekiniyorlar. Bu durumun sürmesi halinde büyük sağlık sorunlarının yaşanabileceğine dikkat çeken bölge sakinleri, deniz ve sahilin bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarır bir konumda olduğu kaygısını taşıyorlar.

İÇME SUYUNA KUYU SUYU KATILIYOR

Belediye ve kaymakamlığa bir yıldan bu yana yüzlerce dilekçe vererek soruna çözüm arayan site yöneticileri bu çabaları sonucu hiçbir adım atılmadığını ifade ediyorlar. Ayrıca  söz konusu kanalın üzerinden geçerek mevcut sitelere su taşıyan ana borudaki giderilmeyen hasarlardan dolayı suyun boşa akmasına karşın hasarın tamir edilmediği, ‘su yetersiz’ denilerek çevredeki bahçe sulama amaçlı açılan kuyudan içme suyuna sağlıksız su takviyesi yapıldığı da iddialar arasında bulunuyor.

BELEDİYELER NE DİYOR?

Tüm bu iddialar karşısında görüşlerine başvurduğumuz  olayın muhatabı olan Gömeç Belediye Başkanı Naim Kocabıyık ise iddiaları reddederek arıtmanın 12 ay-24 saat faal durumda olduğunu ve denize atık suyun berrak olarak verildiğini iddia etti. Buna karşın UEAŞ (Uludağ Elektrik AŞ.) ilgili 15.000 kapasiteli arıtmaya ait 6 aylık ortalama fatura giderlerinin olması gereken miktarın ancak yüzde 20’si dolayında olduğu görülüyor. Bu durum, arıtmanın sürekli çalıştırıldığına ilişkin belediyenin savunmasını boşa çıkartıyor. Karaağaç Belediye Başkanı Arif Efetekin ise ödenmemiş borçlarından dolayı elektrikleri kesik olan arıtmalarının birkaç aydan bu yana çalıştırılmadığını kabul ederek, borçlarını taksitlendirdiklerini ve bir hafta içerisinde mevcut arıtmalarını faal hale geçirme hazırlığı içerisinde olduklarını belirtti.
Aynı zamanda sivrisinek üreten bataklık halindeki bu foseptik kanalı için yetkilileri uyaran site sakinleri isyan ederken;verdikleri yüzlerce şikayet dilekçesine karşın hiçbir önlem almayan yetkililerin yaşanması olası salgın hastalıklardan da sorumlu olacaklarına dikkat çekiyorlar. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınları aşağılıyorlar

SONRAKİ HABER

Önder'in Ermenice ve Süryanice bildirilerine ilgi büyük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...