04 Ocak 2014 10:52

Milletvekilleri Sarıyıldız, Irmak ve Aktaş tahliye edildi

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce tahliye taleplerini reddettiği BDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak ile bağımsız milletvekili Kemal Aktaş'ı Anayasa Mahkemesi'nin dünkü kararı üzerine tahliye etti.

Milletvekilleri Sarıyıldız, Irmak ve Aktaş tahliye edildi
Paylaş

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce tahliye taleplerini reddettiği BDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak ile bağımsız milletvekili Kemal Aktaş'ı Anayasa Mahkemesi'nin dünkü kararı üzerine tahliye etti.

Anayasa Mahkemesi'nin "KCK" davasından tutuklu bulunan BDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak ile bağımsız milletvekili Kemal Aktaş'a ilişkin dün verdiği karar üzerine avukatlar bugün Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Dosyanın gönderildiği ve daha önceki başvuruda "tutuklu kalsınlar" yönünde mütalaa veren mahkeme savcısı, vekillerin tahliyesini içeren mütalaasını mahkemeye sundu. Mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi'nin kararının gereğini yerine getirerek BDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak ile bağımsız milletvekili Kemal Aktaş'ın tahliyesine karar verdi.

IRMAK: YARIM SEVİNÇ

Tahliye kararı sonrası Selma Irmak Kemal Aktaş ile Faysal Sarıyıldız'ı karşılamak için yüzlerce yurttaş cezaevi önünde bekledi. Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, Irmak'ın annesi Emine Irmak, kardeşleri ve yakınları ile BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Züybeyde Zümrüt'ün de aralarında da bulunduğu yüzlerce yurttaş cezaevinden tahliye edilen Irmak'ı "Biji Serok Apo" sloganı ve çiçeklerle karşılandı.

Çıkışta konuşan Irmak, çıkış ve sevinçlerinin yarım bir çıkış ve sevinç olduğunu belirterek, "Dün tahliye olan arkadaşlarımız da aynı şeyi söylediler. Onlarla aynı duyguları paylaşıyoruz. Bu cezaevleri kapıları açılmadığı sürece sevincimiz yarım kalacaktır" dedi. Çıkışlarının Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine olduğunu söyleyen Irmak, bu karar doğrultusunda da bireysel başvuru yapmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Bir ülkedeki cezaevlerinin o ülkenin demokrasi göstergesi olduğunu kaydeden Irmak, Türkiye'deki cezaevlerinin işkence koşullarının sürdürüldüğü alanlar olduğunu dile getirdi.

Hasta tutukluların durumuna da değinen Irmak, yüzlerce hasta tutuklunun hala cezaevlerinde tutulduğunu ve her gün bir tabutu cezaevinden çıkardıklarını kaydetti. Irmak, en son Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulduğu tek kişilik hücrede, kalp krizi geçiren, zamanında müdahale edilmeyen ve 18 gün hastanede yaşam mücadelesi veren 45 yaşındaki Seyithan Taşkıran'ın yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Cezaevindeki sorunların bu şekilde devam ettiğinin altını çizen Irmak, Taşkıran'ın ölümüyle buruk bir sevinç yaşadıklarını belirtti.

Ülkedeki demokrasiye katkı sunmak isteyen ve bu ülkenin asıl hazineleri olan kadın, genç, insan hakları savunucuları, gazeteci, avukatların ve diğer tüm tutuklu arkadaşlarının özgür olmadığı sürece kendilerini özgür hissetmeyeceklerini dile getiren Irmak, mücadelelerine bu kapsamda devam edeceklerini kaydetti. Irmak, 'Bizim çıkımız soruna çözüm değil ancak pansuman olur" dedi.

Irmak'ın konuşmasının ardından binlerce kişi BDP Diyarbakır İl binasına doğru yürüyüşe geçti.

AKTAŞ: EDİNEDİĞİMİZ DENEYİMLERLE SÜRECE KATKI SUNACAĞIZ

Irmak'tan sonra Kemal Aktaş ile Faysal Sarıyıldız'ı karşılamak üzere aralarında BDP Van Milletvekilli Nazmi Gür, BDP Diyarbakır il yöneticileri, belediye başkanları, Sarıyıldız ve Aktaş'ın yakınlarının da bulunduğu çok sayıda yurttaş Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir araya geldi. Altan Tan ve Gür çiçeklerle arkadaşlarının tahliye edilmesini beklerken, yurttaşlar da sık sık "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganı attı. Saatler süren beklemenin ardından tahliye olan Aktaş ve Sarıyıldız slogan ve çiçeklerle karşılandı. Tahliye edilen vekiller adına konuşan bağımsız milletvekilli Kemal Aktaş, 2009 yılında siyasi soykırım olarak niteledikleri operasyonlar kapsamında gözaltına alındıklarını belirterek, ülkede son süreçte yaşanan siyasi gelişmelerin bu operasyonların ne için yapıldığını ayyuka çıkardığını dile getirdi.

Hukuksuz ve gayri meşru bir şekilde dönemsel olarak yaşanan gelişmeler neticesinde gerçekleşen operasyonlar kapsamında tutuklandıklarını ifade eden Aktaş, ülkede yaşananların bu hukuksuzluk, adaletsizlik ve ayrımcılığın en iyi göstergesi olduğunu kaydetti. Aktaş, en son Anayasa Mahkemesi'nin yerel mahkemelerin tüm ayak diremelerine rağmen bu sürece bir "neşter" attığını söyleyerek, bu süreçte yaşananların ülkedeki adaletsizlik, hukuksuzluk ve ayrımcılığı bir kez daha ortaya çıkardığını dile getirdi. Kimsenin barış sürecinden umudunu yitirmemesi gerektiğini belirten Aktaş, bu süreçte umutların daha da büyümesi gerektiğini kaydetti. Diyarbakır Newroz'unda PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından bir deklarasyon yayınlandığını dile getiren Aktaş, bu deklarasyonla birlikte hakların kardeşçe bir arada yaşaması ile demokrasi sürecinin başlatıldığını ifade etti.

"Fiziki olarak buluştuk ama yüreğimizin yarısı içeride kaldı. Dün tahliye olan arkadaşlarımızın da dediği gibi buruk bir sevinç yaşıyoruz" diyen Aktaş, "Yüreğimizin yarısını içerde bıraktık çıktık" dedi. Aktaş, kelepçeler çözülmediği sürece özgür olamayacaklarını dile getirdi.

Özgürlüğün bedelini çok iyi bildiklerini kaydeden Aktaş, bu bedeli ağır ödediklerini ve hala ödemeye devam ettiklerini dile getirdi. Aktaş, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve halkların özlemini duyduğu günlere kavuşması için edindikleri tüm deneyimleri ile sürece katkı sunacaklarını aktardı.

Aktaş'ın konuşmasının ardından Faysal Sarıyıldız halkı Kürtçe selamladıktan sonra binlerce kişi "Biji serok Apo" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları eşliğinde araçlarına binerek, konvoy halinde BDP Diyarbakır İl binasına doğru hareket etti.  (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Suriye\'de muhalif gruplar IŞİD\'e ülkeyi terk etmesi için 24 saat tanıdı

SONRAKİ HABER

Emniyet\'te bir değişiklik de Urfa\'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa