08 Haziran 2011 11:24

Hopa’da hukuk yok!

İzmir Barosu, Hopa’da gözaltına alınanların tutuklanması aşamasında Erzurum Özel Yetkili Savcıları tarafından savunma ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirtti. Baro Başkanı Sema Pekdaş Başkanlığında bir heyetle Erzurum’a giden İzmir Barosu Yönetimi, yaşadıklarını ve karşılaştıkları uygulamaları, İzmir Adliyesi Baro Birimin

Hopa’da hukuk yok!
Paylaş

İzmir Barosu, Hopa’da gözaltına alınanların tutuklanması aşamasında Erzurum Özel Yetkili Savcıları tarafından savunma ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirtti. Baro Başkanı Sema Pekdaş Başkanlığında bir heyetle Erzurum’a giden İzmir Barosu Yönetimi, yaşadıklarını ve karşılaştıkları uygulamaları, İzmir Adliyesi Baro Biriminde yaptığı toplantıda dile getirdi. Toplantıda konuşan İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş, Hopa’da Metin Lokumcu’nun ölümüne yol açan olayların ardından Başbakan’ın açıklamaları doğrultusunda adeta insan avı başlatıldığını ve aramaların sürdüğünü belirtti.

Pekdaş, gözaltına alınma aşamalarında kötü muameleye maruz kalan şüphelilerin, gözaltı aşamalarında da Ceza Muhakemesi Kanunu ve Avukatlık Kanununun açık hükümlerine rağmen, müdafilerle görüştürülmediklerini, hukuki yardım almalarının engellendiğini ve kötü muameleye maruz kaldıklarını belirtti.

İzmir Barosu olarak hukuka aykırı uygulamaları nedeniyle Savcılar hakkında gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirten Pekdaş, “Baromuz, Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemelerinin uygulamalarını yakından takip edecek ve kaldırılmaları için hukuktan gelen gücünü kullanmakta tereddüt etmeyecektir” dedi.

Pekdaş, güvenlik güçlerinin biber gazı kullanmasını insan hakları ihlali ve işkence olarak değerlendirdiklerini belirterek, “Hopa’da biber gazı kullanan, halka tazyikli su sıkan, darp eden güvenlik güçleri suç işlemişlerdir. Haklarında Baromuz tarafından suç duyurusunda bulunacaktır” dedi.

İSTANBUL’DA AVUKATLARDAN ÖN RAPOR

Çağdaş Hukukçular Derneği Hopa’da yaşananlara ilişkin bir ön rapor açıkladı. Raporu açıklayan Güçlü Sevimli, gözaltına alınanların vücutlarında darp ve yara izi olduğunu söyledi. Sevimli Erzurum Özel Yetkili Savcısı’nın da avukatlara yönelik tutumunu hukuka aykırı bir davranış olarak değerlendirdi. Avukat İlknur Atacan ise “Bu yaşananlarda tam bir keyfi uygulama var” dedi. (İZMİR-İSTANBUL)


HOPA’da yaşananlar sırasında öğretmen Metin Lokumcu’nun yaşamını yitirmesi ve olayla ilgili  Hopa başta olmak üzere birçok yerde gözaltı ve tutuklamaların yaşanması İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından protesto edildi.

Beyazıt Kampüsü ana giriş önünde yapılan eylem, öğrencilerin , kampus içersinden ana girişe doğru yaptığı yürüyüşle başladı.

Daha sonra yapılan basın açıklamasını okuyan Gökçe Çiçek Kösedağ, Hopa’da yaşananların ardından kentte adeta sıkıyönetim ilan edildiğini belirtti.

Üniversitelilerin tutuklanmasının tesadüf olmadığını belirten Çiçek, “AKP’liler üniversiteye her geldiklerinde onları kovan, toplumsal muhalefetin en diri kesimi olan üniversitelileri susturmak istiyorlar” diye konuştu. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

KPSS'ye başvuruda ikinci ek süre

SONRAKİ HABER

Aras’ın raporları beklemede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa