03 Ocak 2014 17:15

Romandan sinemaya Orhan Kemal

Bu yıl Türk Edebiyatı'nın usta yazarı Orhan Kemal'in doğumunu 100 yılı. Yazar yıl boyunca yapılacak çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Romandan sinemaya Orhan Kemal
Paylaş

Bu yıl Türk Edebiyatı'nın usta yazarı Orhan Kemal'in doğumunu 100 yılı. Yazar yıl boyunca yapılacak çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Saint Benoit Fransız Lisesi,  kuruluşunun 230. yılı kutlamaları kapsamında 4 Ocak 2014 Cumartesi günü saat 09.30- 15.00 saatleri arasında Türk romanının mihenk taşı kimliklerinden biri olan Orhan Kemal’i anmak ve Orhan Kemal eserlerinin sinemayla ilişkisini mercek altına almak amacıyla “Doğumunun 100. yılında romandan sinemaya Orhan Kemal” konulu bir anma etkinliği gerçekleştirecektir.
Orhan Kemal’in sinemaya uyarlanmış eserlerini yazarın 100. doğum yıl dönümünde bir kere daha hep birlikte anımsamak, konuk konuşmacıların Orhan Kemal’in romanlarından yapılan uyarlamalarının ve senaryolarının Türk sinemasındaki yeri ve önemi konusundaki görüşleri ışığında yazarın yaşadığı dönem, edebi anlayışı, 1950 yılından itibaren sinema ile olan ilişkisi ve yaklaşık yarım asırdır hâlâ Türk sinemasına eserleriyle nasıl kaynak oluşturduğunu bir kez daha irdelenecek. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bu eserlerden yapılan uyarlamalarda Orhan Kemal’in gerçekliğine ne denli sadık kalındığını tartışmak, sinema ve edebiyatın ortak unsurları olan olay örgüsü, zaman, mekân, tema ve kişiler dikkate alınarak film-roman karşılaştırması yöntemiyle uyarlamaların üzerinde durulacak.

TÜRKİYE’NİN FOTOĞRAFIDIR ORHAN KEMAL

Kişilerini davranışlarıyla çizmeyi yeğleyen Orhan Kemal’in, romanlarında ağırlıklı olarak diyaloglara yer vermesi, kişilik tasvirlerinden mümkün olduğunca kaçınması ve kamera hareketlerini esas alan görsel tasvirler yapması eserlerinin sinemaya aktarımını kolaylaştıran bir özellik olmuş, sıradan hayatların, sokaktaki insanın anlatıldığı; birey ve toplum arasındaki ilişkinin başarılı bir biçimde yansıtıldığı filmleri Türk sinemasına kazandırmıştır.
Bir röportajda Orhan Kemal’in Türk sinemasındaki yeri için Agâh Özgüç şöyle der: “Türkiye açısından bir fotoğraftır Orhan Kemal. O, dönemi her durumuyla yansıtır.’’
1914-1970 yılları arasında yasamış olan Orhan Kemal, toplumun alt tabakasını oluşturan insanların yasam kavgasını, isçi sınıfının çalışma koşullarını, “küçük insan”ların dünyasını aydınlık gerçekçi bir bakışla sergilediği; toplumsal sınıflar arasındaki zıtlıkları, çelişkileri yansıttığı öykü ve romanlarıyla, Türk edebiyatında sosyal gerçekçi kuşağın en etkili kalemlerinden biri olmuştur.
Kendisi de bir yazı emekçisi olan Orhan Kemal, emeğiyle geçinen yoksul insanları anlatmıştır. Büyük kentin yoksul mahallelerinin insanları, fabrika işçileri, Anadolu’dan büyük kente göçmek zorunda kalan "gurbet kuşları", gecekondulular, toprak adamları, ırgatlar Orhan Kemal’in öykü ve romanlarının baş kişileridir. Deneyini kendinde geçirdiği bütün onulmaz acıların, yoksunlukların, haksızlıkların, gelip geçici sevinçlerin, derin mutsuzlukların, bir anlık mutlulukların izlerine, konularını günlük olaylardan aldığı roman ve öykülerinde rastlarız. Orhan Kemal, verimli bir yazar olarak, ardından 19 öykü, 28 roman, 2 oyun, ayrıca anı, inceleme, röportaj dallarında birer kitap olmak üzere tam 51 kitap bırakmıştır.
 

ÖNCEKİ HABER

Kahrolsun bağzı dönüşümler

SONRAKİ HABER

Feyzioğlu: Devletin temelleri sarsılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa