03 Ocak 2014 16:29

BDP'li vekiller Yıldırım ve Ayhan artık özgür

BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden çıktı.

BDP\'li vekiller Yıldırım ve Ayhan artık özgür
Paylaş

BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden çıktı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine BDP milletvekilleri Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan'ın tahliyesine karar vermesi üzerine gözler Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi ile Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne çevrildi. Kararın açıklanmasının ardından milletvekilli İbrahim Ayhan'ın tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde Ayhan ailesinin yanı sıra çok sayıda yurttaş Ayhan'ın tahliye edilmesini bekledi. Cezaevi önünde bekleyen ve zılgıtlar çeken kadınların yeşil, sarı, kırmızı puşi taktığı görüldü. Ayrıca bugün yakınlarının görüşüne giden ailelerde görüş çıkışı Ayhan'ı karşılamak için cezaevi önünde beklemeye başlarken, araçlardan çalınan şarkılar eşliğinde yurttaşlar halay çekti.

AYHAN: KCK OPERASYONLARI SİYASİDİR

Diyarbakır D tipi cezaevinden çıkan BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve beraberindeki kalabalık grup BDP Diyarbakır il binasına geçti. İl binasında partililerle ve ailesiyle görüşen Ayhan çıkışta kısa bir açıklama yaptı.

Yaptığı konuşmada ilk olarak KCK operasyonlarının siyasi olduğunu belirten Ayhan, “Yapılan yargılamalarda ve geçen sürede bu operasyonların ne kadar haksız olduğu görülmüştür. Binlerce arkadaşımız düzmece belgelerle cezaevlerinde tutulmaya devam ediyor. Arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi. Türkiye’nin demokratik bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu kaydeden Ayhan, “Kürt halkının kimliğiyle, kültürüyle özgürce yaşamasını istiyoruz. Bunun için sayın Öcalan tarafından başlatılan çözüm süreci başta AKP olmak üzere tüm Türkiye’deki güçler tarafından dikkate alınmalıdır. İmralı görüşmeleri yasal ve anayasal zemine kavuşturulmalıdır. Sayın Öcalan’ın özgür koşullarda müzakere edebileceği şartlar yaratılmalıdır” dedi.

BDP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak da yaptığı açıklamada buruk bir sevinç yaşadıklarını belirterek, tutuklu siyasilerin bir an önce serbest bırakılmasını talep etti.

Yapılan açıklamaların ardından Ayhan bir konvoy eşliğinde seçim bölgesi olan Urfa’ya doğru hareket etti.

YILDIRIM: KOMPLOYU KIRACAĞIZ

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilen BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, tutuklu bulunduğu Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edildi.

Gülseren Yıldırım Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde kitlesel karşılandı. Karşılama öncesi çok sayıda yurttaş yanı sıra BDP'nin il, ilçe ve belde yöneticileri yanı sıra seçilmişler ve sivil toplum örgütü temsilcileri cezaevi önünde bekledi. Yıldırım'ın cezaevi kapısından çıkmasıyla birlikte cezaevi önünde toplanan kitle "Beji Serok Apo" sloganları attı. Yakınları ve yurttaşlar ile kucaklaşan Yıldırım tahliyesinin ardından ilk demecini verdi. Sözlerine buruk bir sevinç yaşadığını ifade ederek başlayan Yıldırım "İçerde bu kadar hasta tutuklu ve arkadaşlarım varken benim çıkmam beni pek mutlu edemedi. Aynı zaman da bir halkın iradesi olarak bu şekilde tahliye ediliyor olmam bende pek sevinç etkisi yaratmadı. Bu kadar tutuklunun cezaevinde kalmaması gerekiyordu" dedi.

Halkın iradesinin bu şekilde içerde çürümeye terk edilmesinin haksızlık olduğunu fakat hiçbir gücün halkın iradesini kıramayacağını belirten Yıldırım verilen kararın bir an önce diğer arkadaşları içinde uygulanması gerektiğini ifade etti. Yıldırım, "Benim bırakılmam bana bir lütuf değil, bu gasp edilmiş ve geç verilmiş bir haktır. Ama ne yazık ki kimse bunları görmezken demokrasi isteyen eşitlik isteyen bir halkın iradesi bu şekilde alıkonulmak istenmektedir. Bu sadece Kürt halkına karşı yapılan bir komplodur. Kürt halkına yapılan bu komployu kıracağız. Kürt halkı olarak başımız her zaman dik ve onurludur" şeklinde konuştu.

'ÇÖZÜLMESİ BEKLENEN BİR KÜRT SORUNU VAR!'

Hukuk ve demokrasinin herkes için lazım olduğunu fakat demokrasinin bazı kişilerin çıkarı doğrultusunda kullanıldığını söyleyen Yıldırım, "Kulakları Kürt halkının sesi için kapalıdır. Evet ben bugün dışarı bırakıldım ve buruk bir sevinç yaşamaktayım ama içerde o kadar anne, hasta, siyasetçi ve o kadar arkadaşımı bırakmışken bu mutlu olmamı gerektirmez. Aynı zaman da içerde ölümle pençeleşen o kadar tutuklu varken bu mümkün değildir" diye konuştu. Tahliye kararlarının Kürt sorununun bitişi anlamına gelmediğini belirten Yıldırım, "Evet bizler çıktık ama hala çözülmesi beklenen bir Kürt sorunu var. Ve bu sorun çözülmedikçe bu mücadelede bitmeyecektir" diye konuştu.

İçerde kaldığı süre boyunca özgürlük kavramını hep dile getirdiğini söyleyen Yıldırım, toplumsal sorunların uçta olduğu bir dönemde özgürlük kavramının olamayacağını ifade etti. (Diyarbakır/EVRENSEL)


AYHAN'I HİLVAN'DA BİNLER KARŞILADI

Tahliye olan BDP Milletvekili İbrahim Ayhan, Urfa'ya doğru yola çıktı. Hilvan'da Ayhan'ın tahliye olduğunu duyan binlerce kişi ise Kanlıkuyu Meydan'ında davul zurna eşliğinde halaylar çekerek beklemeye başladı. Hilvan'da bekleyen kitle arasında BDP Milletvekili İbrahim Binici, PM Üyesi Sait Güçlü de vardı.

Burada kısa bir konuşma yapan BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, Kürtlerin özgürlük mücadelesinin Hilvan'dan başladığını ve bugünde Hilvan'da zafere ulaştığını belirterek, Büyük bir hukuksuzluk sonucu 4 yıldır tutuklu olan İbrahim Ayhan'ın Kürtlerin özgürlük mücadelesinde geldikleri aşamanın sonucu olarak serbest kaldığını söyledi. Binici, "Kürtler eski Kürtler değil. Ortadoğu'nun en güçlü en dinamik halkıdır. Özgürlük yürüyüşünü tamamlama aşamasındadır" dedi.

Hilvan'da araç konvoyu ile giren Ayhan, alkış ve sloganlarla karşılandı. Bekleyen kitle ile birlikte BDP Hilvan ilçe binası önüne geçen Ayhan burada kısa bir konuşma yaptı. Ayhan, "Cezaevindekilere güçlü duranların halkın özgürlük konusundaki duruşunun sonucudur. Bugün milyonlar tarafından harlanan özgürlük ateşi Hilvan'da yakıldı. Bu yüzden bizler sizinle gurur duyuyoruz. Cezaevine atmakla mücadelemizi sekteye uğratacaklarını sandılar. Oysa herkes bilmelidir ki bizler özgür vatanda demokrasi yaşamı bulana dek mücadele edeceğiz" dedi.

Ayhan daha sonra Hilvan'dan binlerce kişi tarafından Urfa'ya uğurlandı. (Urfa/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

\'Sağlığın torba yasalarla yönetilmesini kabul etmiyoruz\'

SONRAKİ HABER

Kamboçya\'da grevci işçilere ateş açıldı: 3 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa