03 Ocak 2014 06:00

Sapanlı Teyze: Demokratik hakları kullanmak suç oldu

Gezi direnişi sırasında elindeki sapanla polise karşılık verirken çekilen fotoğrafı ile kamuoyunda 'Sapanlı Teyze' adıyla anılan ve bir anda fenomen haline gelen 53 yaşındaki Emine Cansever’le serbest bırakılmasının ardından evinde görüştük.

Sapanlı Teyze: Demokratik hakları kullanmak suç oldu
Paylaş

Gezi direnişi sırasında elindeki sapanla polise karşılık verirken çekilen fotoğrafı ile kamuoyunda “Sapanlı Teyze” adıyla anılan ve bir anda fenomen haline gelen 53 yaşındaki Emine Cansever’le serbest bırakılmasının ardından evinde görüştük.

Emine Cansever, Maltepe-Gülsuyu’da uyuşturucu çetesi tarafından öldürülen Hasan Ferit Gedik’in cenaze töreni ertesinde, 10 Ekim’de DHKP-C’ye yönelik olduğu iddia edilen bir operasyonda gözaltına alınarak tutuklandı. Cansever, 3 ayın ardından 2013’ün son günü tahliye edildi.

Elindeki sapanlı fotoğrafıyla Gezi direnişinin simgelerinden biri haline gelen Cansever, medyada ‘Sapanlı Teyze’ olarak lanse edilmesine tepkili. Bu durumu ‘popülizm’ olarak yorumluyor: “Sanki burada uyuşturucu çeteleri yokmuş, Hasan Ferit Gedik bu çeteler tarafından öldürülmemiş gibi, sorunun üstünden atlanıyor. Halka gerçekleri anlatmıyorlar.”

‘EYLEMLER SUÇ KABUL EDİLDİ’

İstanbul Emniyet  Müdürlüğünden Bakırköy Çocuk ve Kadın Tutukevine götürülen Cansever, cezaevinde tutuklu bulunduğu süre boyunca yaşadıklarını da anlattı. İlk defa gözaltına alınan Cansever, kendisine üç gün avukat yasağı getirildiğini belirtti. Gözaltından sonra savcılığa çıkarıldığını söyleyen Cansever, “Savcılıkta fotoğraflar gösterildi. Kazova eyleminden, Emekli-Sen’in intibak yasası eyleminden ve Grup Yorum’un duruşmasının olduğu gün mahkeme önünde yapılan eylemden çekilen fotoğrafları gösterdiler. Bunların hepsi yasal ve meşru eylemler. En demokratik haklarımızı kullanmak bile suç oldu. Flama taşımak, yelek giymek ve örgüt propagandası yapmak iddiasıyla yargılandık” diye konuştu.

Yeni yıla saatler kala tahliye edilen Cansever, haberi ilk duyduğunda şaka yapıldığını sanmış. Daha sonra gardiyan gelip tahliyesini söylediğinde gerçek olduğuna inanmış. Tahliyeden sonra 35 yıldır oturduğu mahallesine geldiğinde ise, komşuları Cansever’i davul ve zurna ile karşılamış. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tam gün yasası Mecliste kabul edildi

SONRAKİ HABER

Baraj ve HES fuarını iptal edin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...