02 Ocak 2014 15:38

Renault'ta 55 işçi işten çıkarıldı

Renault’ta 2014, işçi kıyımıyla başladı. 55 işçi, iş daralması gerekçe gösterilerek kapı önüne kondu. Yıllardır üretim rekorları kırdıklarını, bu yolda sağlıklarını bile kaybettiklerini anlatan işçiler ise buna tepkili.

Renault\'ta 55 işçi işten çıkarıldı
Paylaş

Renault’ta 2014, işçi kıyımıyla başladı. 55 işçi, iş daralması gerekçe gösterilerek kapı önüne kondu. Yıllardır üretim rekorları kırdıklarını, bu yolda sağlıklarını bile kaybettiklerini anlatan işçiler ise buna tepkili.

Aralarında 3-10 yıl arası Renault’ta çalışmış olan işçiler, işten atıldıklarını yılbaşı arifesinde evlerine gönderilen noter tasdikli çıkış belgelerinden öğrendi. İşçiler, “Kimi arkadaşlarımız fabrikadaki ağır çalışma koşulları nedeniyle bel fıtığı oldu. Tedavisi sürerken işten atıldı” diye konuştu. Geçtiğimiz sözleşme döneminde fabrikada yaşanan iş bırakma eylemini hatırlatan işçiler, bazı işçilerin fabrikada örgütlü Türk Metal yönetimine muhalefet ettiği için işten atıldığına işaret etti. Hatta bazı bölümlerde yaşanan işten atmalara şeflerin itiraz ettiği, ancak itirazların “Sendika da bunu istiyor” denilerek geri çevrildiği işçilerin iddiaları arasında.

İŞÇİ, MEKTUPLA UYARMIŞTI

15 yıllık Renault işçisi, 28 Aralık 2013 tarihinde gazetemizde yayımlanan mektubunda işçi kıyımına ilişkin uyarıda bulunmuştu. Çalışma koşullarının işçileri canından bezdirir hale geldiğine dikkat çeken işçi, bu koşullar nedeniyle pek çok işçinin bel fıtığı, boyun fıtığı, bel kayması gibi hastalıklarla sakat kaldığına dikkat çekmişti. Sendikacıların fabrikanın yüzde 15 küçülerek 2’li vardiyaya döneceğini duyurduğunu, bunun toplamda 900 işçinin kapı önüne konması anlamına geldiğini yazan işçi, yan sanayi ile birlikte bunun 2 bine yakın işçinin işsiz kalması anlamına geldiğini belirtmişti. İşçi, üyesi oldukları Türk Metal Sendikası yöneticilerinin tutumunu ise şöyle anlatmıştı: “Yılbaşına yaklaşırken sendikanın şube başkanı ise çay molalarında bundan 3 ay önce fabrikanın yüzde 15 küçülmeye gideceğini tıpkı bir şirket CEO’su gibi pişkin pişkin anlatıyor yüzümüze baka baka ‘Adam çıkartılacak’ diyor pervasızca. Mücadele etmek, direnmek ya da eylem yaparız demek hak getire.”

İşçi bu yaşananlarla 2014 yılında başlayacak olan yeni sözleşmeyi kimsenin düşünemez hale getirildiğini ifade etmişti. (İstanbul/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Sağlık haktır

SONRAKİ HABER

Çalmayı da öldürmeyi de iyi bilirler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa