03 Ocak 2014 06:00

Gökçek, teleferiği seçime yetiştirecek

Ankara Büyükşehir Belediyesi, uzmanların ve mahalle halkının tüm tepkilerine rağmen Şentepe’yi Yenimahalle merkeze bağlayacak teleferik projesine devam ediyor.

Gökçek, teleferiği seçime yetiştirecek
Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediyesi, uzmanların ve mahalle halkının tüm tepkilerine rağmen Şentepe’yi Yenimahalle merkeze bağlayacak teleferik projesine devam ediyor. Belediye İnternet sitesinde yer alan açıklamaya göre, teleferiğin ilk etabının yerel seçimlerden önce yetiştirileceği duyuruldu. Oysa ki uzmanlar, teleferik projesinin Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,  Yenimahalle-Şentepe teleferik hattının 2 etaptan oluştuğunu, seçimden önce 3 istasyonlu ilk etabın hizmete açılacağını söyledi. Tek istasyonlu ikinci etabın ise yaz sezonunda tamamlanacağını bildirdi.

Gökçek, teleferiğin en çevreci ve en güvenli ulaşım olması gibi nedenlerle cazip bir ulaşım yöntemi olduğunu da ileri sürdü.

BİLİRKİŞİ RAPORU: KENT İÇİN UYGUN DEĞİL

Oysa ki; teleferik hattının inşaatı sürerken Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yargıya taşınan ve mahkemenin talebiyle hazırlanan bilirkişi raporunda teleferiğin kent için uygun olmadığı söylenmişti. Raporda, kurulacak sistemin bölgedeki ihtiyaca cevap vermekten uzak olduğu da ifade edilmişti. Bilirkişi raporunda, teleferiğin taşıma kapasitesinin çok küçük, buna karşılık inşaat ve işletim maliyetlerinin çok yüksek olduğu da vurgulanmıştı. Raporda yer alan diğer bir konu da, teleferik hattının yapılması sonucunda bölgenin yeşil alanlarının etkileneceğiyle ilgili. Projeyle birlikte, park, yol ortaları, refüj ve kavşaklarda konumlanacak olan bin metrekarelik istasyonların yeşil alanları azaltacak.
Teleferik Projesi başladığı ilk günden beri mahallelinin tepkisiyle karşılaşmış, ağaçların kesilmesine karşı çıkan halka polis saldırmıştı.

‘TELEFERİK, ULAŞIMIN İMKANSIZ OLDUĞU YERDE KULLANILIR’

Ulaşım Plancısı Erhan Öncü, teleferiğin ulaşımın neredeyse imkansız olan yerleşim alanlarında kullanılması gerektiğini, neredeyse 8 şeritli yollara sahip olan bir hatta teleferik kullanımın mantıksız olduğunu söylemişti. Erhan Öcü’nün teleferik projesiyle ilgili söylediği şeyler ise şöyle:
*Metro gibi ulaşım araçlarının bir saatte 70 bin yolcu kapasitesi varken, en fazla 2 bin kapasiteli teleferik kullanımı pahalı bir ulaşım yolu.
*Teleferik yapımının maliyeti yüksek.
*”Dört mevsim 7/24 kullanılabilir” ifadeleri doğru değil. Teleferik özellikle yıldırıma karşı oldukça duyarlıdır.
*Teleferik nedeniyle 5 sokak neredeyse kapandı. Yangın, deprem gibi durumlarda sokağa araç giriş çıkışları yapılamayacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Öncesiyle sonrasıyla faşizmi tanımak

SONRAKİ HABER

Baba oğul sobadan zehirlenerek yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...