02 Ocak 2014 14:27

Hatay Valisi'nin 'TIR talimatı' yayımlandı

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in dün Hatay'da ihbar üzerine durdurulan TIR'la ilgili olarak yazdığı talimat yazısı ortaya çıktı. Öte yandan TIR'ı durduran polis ekiplerinin de görevden alındığı öne sürüldü.

Hatay Valisi\'nin \'TIR talimatı\' yayımlandı
Paylaş

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in dün Hatay'da ihbar üzerine durdurulan TIR'la ilgili olarak yazdığı talimat yazısı ortaya çıktı.

Dün Hatay'da jandarma tarafından yakalanan TIR ile ilgili Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in yazdığı talimat yazısı ortaya çıktı. Kırıkhan Kaymakamlığı ve Hatay İl Jandarma Komutanlığı'na gönderilen yazıda "MİT'e bağlı görev yapan personel ile araçlarının Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanlığınca alıkonulduğu anlaşılmaktadır. Bahsi geçen görevlilerin bağlı oldukları 2937 sayılı  Kanun'a göre personelin özel statüleri ve doğrudan Başbakanlık Makamı'na bağlı  olarak çalışmaları dolayısıyla usulüne uyulmaksızın alıkonulmaları cezai sonuç doğuracağından ilgililerin kimliklerinin belirlenip  serbest bırakılmalarını önemle rica ederim" ifadeleri yazılı.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, TIR ile ilgili Twitter hesabından , "Savcının ısrarına rağmen adli kolluk görevi yapan jandarma TIR'ı aramayı başaramadı. Hatay Valisi'nin yazılı talimatı üzerine TIR aranmadı" demişti.

Radikal.com.tr'de yayınlanan Vali'nin 'TIR talimatı' belgesi şöyle:

TIR'I DURDURAN POLİSLER GÖREVDEN ALINDI

Öte yandan Hürriyet'in haberine göre de TIR'ı durduran polis ekibi görevden alındı.

Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’un haberine göre Türkiye’nin gündemine oturan ‘TIR’ olayı , Hatay Terör ve Organize polisi, Reyhanlı’dan yola çıkan 06 BR 8860 plakalı ve dorse plakası 06 DE 3290 olan TIR’ın Suriye’ye mühimmat taşıdığı yönündeki ihbar üzerine takibe almasıyla başladı. TIR, Reyhanlı-Kırıkhan Karayolu Güzelce Jandarma Karakolu yakınlarında polis ekipleri tarafından durduruldu.

Sürücü ile birlikte içinde 3 kişi bulunan TIR’da polisin arama yapmasına izin verilmedi. Polise, “Jandarma bölgesi arama yapmayın” talimatının ardından bölgeye Jandarma ekipleri geldi. Jandarma ekipleri, TIR içinde yaptıkları ilk aramada mühimmat, silah ve insani yardım malzemeleri buldu, bunun üzerine Cumhuriyet Savcılığı’nın yanı sıra Vali Celalettin Lekesiz’e de bilgi aktarıldı.

TIR, bölgedeki bir fabrikanın bahçesine çekilip savcı beklenmeye başlandı. Bu arada sürücüyle birlikte TIR’da bulunan 1’i Suriye uyruklu 2 kişi de gözaltına alındı. Reyhanlı’daki bombalı saldırıyla ilgili soruşturmayı da yürüten TMK 10. Maddesiyle Görevli Adana Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nde Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman olay yerine geldi. Savcı Şişman, TIR’da arama yapılıp malzemelerin boşaltılması için talimat verdi. Ancak Hatay Valiliği’nden Jandarma ekiplerine “arama yapmayın” yazılı talimatı geldi. Bunun üzerine Jandarma ekipleri, savcının arama talimatı yerine Valilikten gelen “arama yapmayın” talimatına uydu.

Adli kolluğa arama yaptıramayan ve talimatı uygulanmayan Savcı Şişman, tutanak tutarak olay yerinden ayrıldı. Jandarma ekipleri de olayın tüm gelişmesini tutanak haline getirerek TIR’ı bıraktı. Reyhanlı’dan yola çıkarak Kilis’teki Öncüpınar sınır kapısından Suriye’ye geçeceği öğrenilen TIR, Reyhanlı’ya geri döndü. İddiaya göre TIR’ın kişi adına kiralandığı, bu kişinin de insani yardım yapan bir vakıfla bağlantılı olduğu belirlendi.

Reyhanlı’dan itibaren TIR’ı takip edip Kırıkhan’da durduran polislerinse görevden alındığı öğrenildi. TIR’ı takibe alan terör ve organize polislerin olay yerinde oldukları sırada gelen talimatla görevden alındıkları bildirildi. Ardından da Terör ve Organize Şube’den görevli şube müdür yardımcıları ve bazı amirlerin de görev yerleri değiştirildi.
CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, saat 21.00 sıralarında TIR’ın durdurulduğu bölgeye gittiğini belirterek, şu iddialarda bulundu: “Burada yetkililerle ve Jandarma komutanıyla görüştüm. Savcı olay yerine geliyor TIR’ın aranması için talimat veriyor. Ancak adli kolluk güçleri bu talimata uymuyor ve TIR’da arama yapmıyor. Jandarma komutanı Valilikten kendilerine yazılı talimat geldiği için arama yapmadıklarını söylediler. Böyle bir hukuksuzluk olur mu? Savcı ve jandarma tutanak tutup TIR’ı bırakıyor. İktidarın ve MİT’in kontrolünde Suriye’ye silah ve mühimmat sevkiyatı yapılıyor. Kimse buna dur demiyor.”

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ise Suriye’ye her gün silah, mühimmat sevkiyatı olduğunu, El Kaide ve Özgür Suriye Ordusu’na savaşmak için gidenlerin geçiş yaptığını belirterek, “Tüm bunlar resmi makamların bilgisi dahilinde gerçekleşiyor. Silah ve mühimmat sevkiyatını MİT organize ediyor, valilik ve diğer makamlar da göz yumuyor” iddialarında bulundu.

MİT TWİTTER'İ

Bu arada MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a ait olarak gözüken Twitter hesabında saat 12.59'da bu konu ile ilgili olarak art arda yazılan şu cümleler yer aldı:

"MİT aratmamış iddialarına eğer MİT konuşursa, konuşacak dilleri iftiraları kalmaz. Susuyoruz susuyoruz, siyasete bulaşmıyoruz. Bazı konulara değinmek istiyorum kurumum adına buradan konuşmak istemiyorum. Ama bazı iddiaların çürümesi için zamanı gelince yazacağım."

 

CHP'Lİ DUDU: HUKUK DEVLETİ KATLEDİLDİ

Kırıkhan İlçesi'nde mühimmat bulunduğu iddia edilen TIR'ın jandarma tarafından durdurulduktan sonra gitmesine izin verildiği iddialarıyla ilgili gelişmeleri takip eden CHP Hatay Milletvekili avukat Mevlüt Dudu da savcının engellendiği iddiasını yeniden tekrarladı. İskenderun İlçesi'nde yeni bir açıklama yapan Dudu, TIR'ın İHH'ya ait olmadığının anlaşıldığı, karanlık noktalar bulunduğunu, olayla ilgili de herhangi bir gözaltı olmadığını söyledi.

"Açıkça söylüyorum dün akşam Kırıkhan'da hukuk devleti katledilmiştir" diyen Dudu, hükümetle yargının çekişmesinin bir örneğinin Kırıkhan'da yaşandığı görüşünü savunarak, şöyle devam etti:

"Adana özel yetkili mahkeme savcısı Sayın Özcan Şişman aldığı ihbar üzerine Başsavcının görevlendirilmesiyle Kırıkhan'a geliyor. TIR'ın durdurulmasını ve aranmasını istiyor. TIR durduruluyor, ancak arama konusunda savcıya engel çıkartılıyor. Sonuçta jandarma savcının talimatını yerine getirmeyerek TIR'ı aramıyor ve serbest bırakılıyor. TIR Reyhan'lıdan yüklenmiş ve Kilis tarafına Öncüpınar Sınır Kapısı'na gidiyor. Serbest bırakıldıktan sonra da Kilis istikametine değil de Reyhanlı istikametine tekrar dönüyor. Büyük bir hukuk katliamıdır, büyük bir hukuk skandalıdır. Yargı çökertilmek istenmektedir. Yargı engellerle karşılaşmaktadır. Bu skandal adli kolluğun gerekliliğini bir kez daha ortaya çıkartmıştır. Eğer adli kolluk olsaydı, tamamen savcıya adliyeye bağlı kolluk olsaydı, ben eminim ki bütün bunlar yaşanmayacaktı."

'GERÇEKLER ENİNDE SONUNDA ORTAYA ÇIKACAK'

TIR'ın kime ait olduğunu bilmediğini ve çok detaylı bilgilere ulaşamadığını ifade eden Mevlüt Dudu şunları söyledi:

"Bu devlette hiç bir şey gizli kalmaz, eninde sonunda gerçekler ortaya çıkacaktır. Bunun sorumluları da en ağır bir şekilde cezalarını çekeceklerdir. Sonuçta jandarmanın, bu iki güç arasında kaldığı açıkça anlaşılıyor. Bu arada da mülki amire itaat ettiği çok açık. Durum bundan ibaret. Sayın savcı Adana'dan kalkmış buralar gelmiş ve diyor ki 'İhbar var. TIR'ı durdurun ben bunu aratacağım.' Bu kadar güçler bir araya gelip bu TIR'ın aranmasını engelliyorsa, yani bu ihbarın gerçekliği konusunu da göstergelere işaret etmektedir. Yani TIR'ın içinde iddia edildiği gibi maddeler ve malzemeler olmasaydı, aranması konusunda bir engel çıkartılmazdı." (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Gezi belgeseline \'başbakana hakaret\' soruşturması

SONRAKİ HABER

Direniş sebeplerini altın tepside sundular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...