02 Ocak 2014 06:00

Barış anıtını söktüler, savaş anıtı dikecekler

Başbakan’ın ucube diyerek barışı simgeleyen İnsanlık Anıtını söktürdüğü Kars’a, Ruslara karşı 1914 yılında yapılan harekat sırasında Sarıkamış’ta 90 bin askerin donarak öldüğü faciayı, destan olarak nitelendiren bir anıt dikilecek.

Barış anıtını söktüler, savaş anıtı dikecekler
Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul


Başbakan’ın ucube diyerek barışı simgeleyen İnsanlık Anıtını söktürdüğü Kars’a, Ruslara karşı 1914 yılında yapılan harekat sırasında Sarıkamış’ta 90 bin askerin donarak öldüğü faciayı, destan olarak nitelendiren bir anıt dikilecek. TOKİ tarafından yaptırılan anıt 99 metre yüksekliğinde olacak. Sarıkamış Kazım Paşa Tepesi’ne yapılacak tören alanı ve anıt için ihale çalışmaları başlatılırken, açılışın harekatın 100. yıl dönümünde yetiştirilmek istendiği belirtiliyor.

Konuyu gazetemize değerlendiren İnsanlık Anıtı’nı yapan heykeltraş Mehmet Aksoy, TOKİ’nin yapacağı içinde savaş teması olan bir anıtla ikince defa katliam yaşatacağını vurguladı. Aksoy şöyle devam etti: “Bunların anlayışı öyledir. Oraya savaş karşıtı anıt yapmak lazım. Sonuç olarak Sarıkamış Harekatı bir komutanın yanlış kararı sonucunda gerçekleşmiştir. Bence bütün savaşlar insanlık suçudur.

ÖLEN ASKERLERİN RUHUNA İŞKENCE

Bu yüzden kimse bana savaşın övgüsünü yapmasın. Savaşta kardeş kardeşe düşman olur. O yüzden bizim İnsanlık Anıtı’nın amacı da bunu anlatmaktı. Savaşları mahkum etmek ve barışa uzanan bir el yapmak istiyorduk. Ama darmadağın oldu.” TOKİ’nin sadece rant kaygısı taşıdığını ifade eden Aksoy, “Ucube tam da TOKİ’ye yakışan bir anlayış. Yaptığı binalara bakarsanız oturulacak yapılar değil ve  sadece para kaygısıyla yapılan yapılar. O zevkte insanlar, böyle bir katliama bir duygu geliştirip buna uygun bir de form geliştirecekler. Çok iğrenç ve saçma sapan ve orada ölen askerlerin ruhlarına işkence olacak” diye konuştu.
Kendisinin de Sarıkamış’ta ölen askerleri için bir anıt yapmak istediğini ancak katıldığı yarışmada anıtın  ölçekleri nedeniyle sorun yaşandığını söyleyen Aksoy, şöyle devam etti: “Kafes tellerden 4 veya 5 metrelik bir dağa tırmanan askerler yapmak istiyordum. 90 bin askeri kar öldürdü. Anıtın temasında onları öldüren kar tekrar hayat verecekti. Enteresan duygulu bir heykel olacaktı.”


BARIŞI SİMGELİYORDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kars’ta katıldığı toplu açılışta Sukapı Mahallesi, Üçler tepesinde bulunan, 24.5 metre yüksekliğindeki İnsanlık Anıtı’nı ucube olarak nitelendirmiş, bunun ardından da anıtın yıkım kararı alınmıştı. Sanatçıların, aydınların tepkisine rağmen anıt sökülmüştü. Heykelin yapıldığı dönemin belediye başkanı heykelle ilgili şu açıklamayı yapmıştı: “Bizim yaptırdığımız bu anıt Kafkasya’daki barışı simgeliyor. Kaleler savaşı simgeler, Kars Kalesinin yanına bir barış anıtı inşa ettik bunun için.”


SARIKAMIŞ FACİASI BAŞBAKAN’IN DESTANI

Sarıkamış, aslında binlerce gencin tek kurşun dahi atmadan donarak yaşamını yitirdiği bir facianın adı. 1. Dünya Savaşı’nda 22 Aralık 1914 tarihinde Enver Paşa’nın talebiyle Sarıkamış’ı almak için Rus Ordusu’na karşı sefere gönderilen 90 bin asker, tek kurşun atmadan, donarak hayatını kaybetmişti. Bu büyük facia “Sarıkamış” adlı türküye yansımış ve “Askeri kırdıran Enveri paşa” sözleriyle yerilmişti. Bu facia, Başbakan Erdoğan’a göre bir destan. Erdoğan, bu olayla ilgili şu açıklamayı yapmıştı: “Aziz şehitler, bizler, bugün, torunlarınız olarak burada, huzurunuzdayız. Sizler, Allahu Ekber Dağları’nda bir destan yazdınız.”

ÖNCEKİ HABER

Depremzedeler yeni yıla umutsuz girdi

SONRAKİ HABER

Açık havada buz hokeyi keyfi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...