02 Ocak 2014 06:00

HDP’nin Ankara adayı Salman Kaya

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için basında AKP’li Gökçek ile CHP’li Yavaş arasındaki çekişme öne çıkarken HDP’nin adayının Eski SHP Milletvekili Salman Kaya olacağı konuşuluyor. ÖDP, TKP ve Halkevleri ise alternatif bir aday arayışına girdi.

HDP’nin Ankara adayı Salman Kaya
Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara


Yolsuzluk skandalıyla çalkalanan siyasetin başkenti Ankara’da, ulusal basına görece az yansıyan yerel seçim tartışmaları giderek daha fazla gündeme geliyor. Yaklaşan yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için AKP Melih Gökçek’le devam derken, CHP ise MHP’li, Mansur Yavaş’ı aday gösterdi. Basında Gökçek ile Yavaş arasında geçeceği belirtilen seçimlerde Halkların Demokratik Partisinin (HDP) adayının eski SHP Milletvekili Salman Kaya olacağı konuşuluyor. ÖDP, TKP ve Halkevleri ise CHP’den Yavaş’ın adaylığının açıklanmasını ardından ortak bir alternatif aday arayışına girdi. Ancak üçlünün sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi için  ortaklık önerdiği ve HDP’nin çatısı altındaki önerileri reddettiği öğrenildi.

‘YAVAŞ’ HESAPLARI HIZLANDIRDI

Ülke siyasetinde birçok siyasi yapı, yerel seçimler öncesi “AKP’yi geriletmek” düsturuyla yola çıktı. Ankara’da ise buna bir de 20 yıla yaklaşan Melih Gökçek dönemi eklenince, Büyükşehir Belediye Başkanlığı tartışmalarında “Gökçek gitsin de” tutumu, hem CHP, hem de kimi sol çevrelerce beslendi. Ancak CHP’nin MHP’li Mansur Yavaş’ı aday göstermesi hesapları karıştırdı. CHP içinden de itirazlar yükseldi.

HDP HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

HDP ise uzun süredir sürdürdüğü yerel seçim hazırlıklarını ilçeler bazında büyük oranda tamamladı. Halka açık toplantılarda aday adayları tanıtıldı, halka açık seçimler yapıldı. Hem ilçe bazında, hem Ankara genelinde yerel seçimlere ilişkin HDP’nin platformu siyasi çevreler ve kitle örgütleriyle paylaşıldı. Gezi direnişiyle birlikte oluşan forumlarda HDP’nin adayları tartışıldı. Forumların görüşleri üzerine birçok isimle HDP’den aday olmaları konusunda görüşmeler yapıldı. Birçok ilçede adaylar da belirlendi. Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da, HDP’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi için adayının da Deniz Gezmiş ve İbrahim Kaypakkaya’nın yakın arkadaşı, Eski SHP Milletvekili Salman Kaya olacağı belirtiliyor.

‘BAĞIMSIZ SOL ADAY’ TARTIŞMASI

Yavaş’ın CHP’den adaylığının kesinleşmesinin ardından ÖDP, TKP ve Halkevleri alternatif bir aday arayışına girdi. Yapılan ön görüşmelerin ardından 30 Ekim’de HDP’nin de katıldığı bir toplantı yapıldı. “Bağımsız sol aday” belirlenmesi çağrısı yapan üçlü ile HDP şimdilik anlaşamamış görünüyor. Anlaşmazlık iki noktada kendini gösteriyor. Birincisi, birliktelik teklifinin sadece Ankara’yı, Ankara içinde de sadece Büyükşehir Belediyesi adaylığını kapsaması. HDP bugüne kadar ilçelerde sürdürdüğü çalışmaları da dikkate alarak, sadece Büyükşehir Belediyesi üzerinden yürütülecek bağımsız aday kampanyasını gerçekleştirilebilir bulmuyor. İlçelerde HDP için çalışma yürütürken, büyükşehirde bağımsız aday için çalışma yürütmenin güçlüklerine dikkat çekiyor. HDK ve HDP’nin kuruluşuna kadar gelen süreçte emek ve demokrasi güçlerinin daha önce denediği ve halka anlatmakta güçlük çektiği bir yöntem olduğuna özel vurgu yapıyorlar. HDK’nin HDP adıyla bir parti olarak da kendini seçimlere hazırlamasının nedeni de zaten burada yatıyor.

SORUN ADAY MI?

İkinci anlaşmazlık ise HDP’nin adayı Salman Kaya ismi üzerine yoğunlaşıyor. Üçlü, Salman Kaya’yı 2010 Anayasa referandumu sırasında “Yetmez, ama evet” cephesinde yer aldığı gerekçesiyle desteklemeyeceklerini söylüyorlar. HDP içinde ittifak görüşmelerine dair de rahatsızlıklar var. Kapılar kapatılmamakla birlikte, üçlünün CHP’nin Mansur Yavaş’ı aday göstereceğinin ortaya çıkmasının ardından “bağımsız sol aday” tartışması başlatması HDP bileşenleri içerisinde çağrının samimiyetine dair kuşku yaratıyor.

ÖNCEKİ HABER

Nakış işçileri politikaya atılıyor

SONRAKİ HABER

Depremzedeler yeni yıla umutsuz girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...