02 Ocak 2014 06:00

Kürtler, bilgi dünyası ve Mezopotamya Vakfı (Üniversitesi)

Varlığı inkar edilen, insanca yaşama olanağı bulamayan, talepleri her seferinde şiddetle bastırılan Kürtler, yürüttüğü ısrarlı mücadele ve ödediği bedeller ile gelinen aşamada, insanlık ailesinin saygın ve de kabul edilir bir halkı olma yolunda ciddi mesafeler kat etmiş durumda.

Kürtler, bilgi dünyası ve Mezopotamya Vakfı (Üniversitesi)
Paylaş

Dr. Mehmet Selim ÖLÇER

Varlığı inkar edilen, insanca yaşama olanağı bulamayan, talepleri her seferinde şiddetle bastırılan Kürtler, yürüttüğü ısrarlı mücadele ve ödediği bedeller ile gelinen aşamada, insanlık ailesinin saygın ve de kabul edilir bir halkı olma yolunda ciddi mesafeler kat etmiş durumda.
Birlikte yaşadığı tüm halklarla eşitlik, özgürlük, adalet ve barış içinde yaşama iradesini ortaya koyarken, kendi içindeki farklılıklara da hoşgörüyle yaklaşan bir tutumun sahibi olmaya özen göstermekteler.
Acılı geçmişinin travmalarını, sistematik geri bırakılmışlıklarını, kendilerine yaşatılan yoksunlukları gidermenin arayışına giren Kürtler, fazlasıyla hak ettikleri mutlu bir geleceği inşa etmenin yöntem, kurum ve araçlarını oluşturma çabasını daha da artırmaktadır. Yaşam alanlarını daraltan, gelişimlerini engelleyen, eğitim/dil başta olmak üzere kültürünün gereklerini yaşayamayan ve toplumsal yaşamda/gelişimde kendisini dezavantajlı kılan tüm bariyerleri giderme çabası içine girdikleri de görülmektedir. Örselenen, yok sayılan, yapabilecekleri engellenen ve geri bıraktırılan bir halk geleceğini kendi elleriyle yeniden şekillendirmek için, yeni bir başlangıç yapmak için ayağa kalkmış durumda. İçinde bulunduğumuz tarihin bu anında, kendi özgücünün yanı sıra konjonktürel rüzgarın da artık Kürtler lehine estiğini ve bunun gereklerini yapmak için de biz Kürtlerin daha çok birlikte iş üretmeye, ortak hareket etmeye gereksinimimiz var.
Bu genel perspektife katkı anlamında nitelikli, bilimsel ve de özellikle ana dilinde eğitim hakkına erişimin olanaklarını yaratmak amacıyla oluşturduğumuz Mezopotamya Vakfı, kuruluş çalışmalarını tamamlayarak stratejik hedefleri arasında yer alan Kürtçe eğitim veren bir üniversitenin kurulumu için de gerekli olan hazırlıklarını yürütmektedir.
Mezopotamya Üniversitesi ile bu topraklarda yaşayan tüm halkların birikimlerini tekrar açığa çıkarmak ve öncelikle bölge halklarının gelişimine mütevazi de olsa bir katkı sunmak için yola çıktık. Kürt toplumu içindeki tüm farklılıklarla birlikte yola çıkan vakfımız, 300’e varan kurucu üyesi ve bunlar arasındaki 100’ü aşkın akademisyenle oluşturduğumuz çalışma komisyonları aracılığıyla ortak hareket etmekte, her kesin/her kesimin bilgi, beceri ve katkısına açık olmaya özen göstermekteyiz.
Kısa sayılabilecek bir zaman aralığında pek çok ön çalışmayı tamamlamış durumdayız. 2014 yılı sonuna kadar hedeflediğimiz YÖK’e başvuru sürecini tüketmeyi amaçlıyoruz.
Ütopyamız büyük; işimiz zor. Lakin çok değil yakın geçmişte üzeri betonlanarak gömüldüğü iddia edilen bir halkın kısa zamanda neler yapabildiğine, adeta küllerinden kendini nasıl yeniden var etmeye çalıştığına tanıklık ettik. İmkânsız gibi görülen buydu; başarıldı. Bundan sonrasını başarmak için daha çok kenetlenmeye, bir araya gelmeye, daha çok üretmeye, çalışmaya ve inanmaya ihtiyacımız var.
İnsanlığın ayakları üzerine dikildiği, ürettiği uygarlıkları tüm dünyanın kullanımına sunduğu bereketli ve de paylaşımcı bir coğrafyada Mezopotamya’da yaşıyoruz. Tarihi geçmişi ve sadece bu topraklara değil, tüm insanlığa kazandırdıklarını düşünmek bile bizleri heyecanlandırıyor ve ‘başaracağız’ inancını pekiştirmeye yetiyor.  
Biz inandık ve bir yerden başladık. Kürtlerin gelecekteki bilgi dünyasını zenginleştirme çabamıza, başta Kurucular Kurulu üyelerimiz olmak üzere duyarlı herkesi bu onurlu çabayı büyütmeye davet ediyor; 2014 yılının tüm insanlığa, Mezopo-tamya halklarına ve vakfımızın her kademsinde katkı ve çaba sarf edenlere, öncelikle barış, esenlik ve başarı getirmesini diliyoruz.

*Mezopotamya Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı

ÖNCEKİ HABER

Üst geçit yapmak bu kadar zor mu?

SONRAKİ HABER

İş kazaları ve baskılar olmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...