01 Ocak 2014 06:00

Gündem Quenelle

Yahudi aleyhtarı Quenelle hareketi Fransa’da toplumsal bir fenomene dönüştü. Nicolas Anelka’nın tüm Avrupa gündemine taşıdığı harekete ilişkin farklı görüşler var.

Gündem Quenelle
Paylaş

Premier Lig’de West Bromwich forması giyen Nicolas Anelka’nın son gol sevincinde yaptığı el hareketi(Quenelle) gündemdeki yerini koruyor.

3-3 sona eren West Ham maçında attığı golü Yahudi aleyhtarı olarak nitelenen “Quenelle” şeklindeki el hareketiyle kutlayan Anelka’nın bu hareketi tepki çekti. İngiltere Futbol Federasyonu (FA) konuyla ilgili bir soruşturma başlatırken Anelka’nın 5 maç ceza alabileceği konuşuluyor.

Nicolas Anelka, hareketin Yahudi aleyhtarı olduğunu bilmediğini, Fransız komedyen dostu Dieudonné M’bala’ya selam göndermek için yaptığını dile getirmişti. Anelka adına bir açıklama yayınlayan kulübü West Brom, 34 yaşındaki golcünün bir daha bu hareketi yapmayacağını ifade etti.
“Quenelle selamı” sonrası Anelka, Fransa Spor Bakanı Valerie Fourneyron tarafından ırkçılıkla suçlanmıştı.
Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls ise, hareketin ceza kapsamına alınmasını önerdi.

TONY PARKER, NASRİ VE SAKHO DA YAPMIŞ

Anelka, olay sonrası Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Quenelle sistem karşıtı demek. Dinin konumuzla ne ilgisi olduğunu anlamıyorum. Bu Dieudonné’e bir selamdı. Asıl karışıklığı yaratanlar Quenelle hakkında açıklama yapan bakanlardır” demişti.

Öte yandan Fransız futbolcular Samir Nasri ve Mamadou Sakho ile NBA yıldızı Tony Parker’ın da Quenelle işareti yaparken çekilmiş fotoğrafları yayımlandı. Her iki oyuncu da hareketin ne anlama geldiğini bilmediğini söyledi.


QUENELLE FENOMENİ

Bir elle omza dokunulurken diğer kolu sabit şekilde aşağı doğru uzatmak suretiyle yapılan bu hareket Nazi selamı ile Akdeniz ülkeleri ve Latin Amerika’da “bras d’honneur” olarak bilinen küfür mahiyetli el hareketinin bir karışımı olarak ifade edilebilir.

Dieudonné M’bala’nın şovlarında meşhur ettiği bu hareket, komedyenin 2009 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yürüttüğü “Anti-Siyonist” kampanyada da sıkça kullanılmıştı. Eylül ayında 2 askerin bir sinagogun önünde bu işaretle poz vermesi harekete yönelik tartışmaları alevlendirmişti.

Fransa’da aşırı sağ üzerine çalışan Jean-Yves Camus konu hakkında BBC’ye görüşlerini iletti. Camus, Quenelle’nin özellikle Fransız gençliği içerisinde bir çeşit kimlik ifadesine dönüştüğünü belirterek çoğunluğun işareti, gerçek anlamını bilmeden kullandığını söyledi.

Aston Üniversitesi’nden, Fransa aşırı sağ uzmanı Jim Shields ise Dieudonné M’bala’nın hem ırkçılık karşıtı sol hem de sağ aktivistlerle içli dışlı olması sebebiyle hareketi belli bir ideolojiye has kabul etmenin çok da doğru olmayacağını ifade etti.


YASAK ÇÖZÜM MÜ?

İktidardaki Fransa Sosyalist Partisi’nin, göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen İçişleri Bakanı Manuel Valls, Dieudonné M’bala’nın artık sınır tanımadığını belirterek hareketin ceza kapsamına alınması önerisinde bulundu. Valls, M’bala’nın Yahudi soykırımının anılarına hakaret ettiğini ifade etti. Fransız sosyalist gazete L’Humanite’te çıkan bir yazıda ise yasağın çözüm olmadığı, tehlikeli anlamlara gelen ve fazlaca yayılan bu harekete karşı siyasi olarak mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.


M’BALA KİMDİR?

Hareketi meşhur eden Dieudonné M’bala, Fransa’da ırkçılık karşıtı bir isim olarak ünlenmesine karşın sonraları aşırı sağcı Ulusal Cephe ile ilişkiye geçmişti. Cephenin eski lideri Jean Marie Le Pen’le yakın ilişkiler kuran M’bala, Fransa’da 6 kez iftira, hakaret ve ırkçılık gibi suçlamalarla para cezasına çarptırılmış bir komedyen. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeni yılın ilk oyunları

SONRAKİ HABER

Cizre’de halka ateş açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...