01 Ocak 2014 06:00

Yeni yılın ilk oyunları

Yoğun bir siyasi gündemin içinden ve yolsuzluğa karşı ‘Hırsız var’ sloganları arasında yeni yıla ‘merhaba’ dedik. 2013’ün son günlerinde özel tiyatrolara veri-len desteğin yönetmeliğinde değiştirilen ‘Yasal faizli ahlak’ şartı oldukça tartışılmıştı. Yılın ilk günlerinde de tiyatrolar bu şarta rağmen ‘sahne’ diyorlar. Biz de 2014’ün ilk oyunlarını sizin için derledik.

Yeni yılın ilk oyunları
Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul


Yoğun bir siyasi gündemin içinden ve yolsuzluğa karşı ‘Hırsız var’ sloganları arasında yeni yıla ‘merhaba’ dedik. 2013’ün son günlerinde özel tiyatrolara veri-len desteğin yönetmeliğinde  değiştirilen ‘Yasal faizli ahlak’ şartı oldukça tartışılmıştı. Yılın ilk günlerinde de tiyatrolar bu şarta rağmen ‘sahne’ diyorlar. Biz de 2014’ün ilk oyunlarını sizin için derledik.

KREK’TE ISKA VE BABAMIN CESETLERİ VAR


Krek yılın ilk haftasına Iska ve Babamın Cesetleri oyunlarıyla giriyor. Iska’nın afişinde ‘Aynı şeyleri seven insanlar, birbirlerini de sever demişti bir keresinde. Daha sevgili olmamıştık…’ yazıyor. Fuat Mete’nin yazdığı oyunu Berkun Oya yönetiyor. Oyunda Bilge Önal, Gülce Oral, Hakan Yufkacıgil, Hare Sürel, Metin Coşkun, Nazan Kesal ve Ushan Çakır oynuyor.

Berkun Oya’nın yazıp yönettiği Babamın Cesetleri ise kendisini şeytanın arkadaşı olarak tanıtan bir adamın hikayesini ele alıyor. Ocak ayı boyunca Krek’te sahnelenecek oyunda, Defne Kayalar, Öner Erkan, Özge Özel, Şerif Erol, Ulaş Tuna Astepe, Yurdaer Okur rol alıyor.

DOT, MAKAS OYUNLARI 2 İLE DEVAM EDİYOR

Iska ve Babamın Cesetleri, 2013/2014 tiyatro sezonuna Makas Oyunları’yla girmişti. 2011’de Britanya’da başlayan “Theatre Uncut” isimli kısa oyun yazım ve okuma projesinde yer alan kısa oyunların arasından yapılan seçkiden oluşan Makas Oyunları’nın sanat yönetmenliğini Murat Daltaban yapıyor. Projenin ilk oyunu olan ‘Makas Oyunları 1’ Şişman Adam, Bazı Şeyler Çok Saçma, Pankart ve Hassas isimli 4 kısa oyundan oluşuyordu. Projenin ikinci oyunu ise ‘Makas Oyunları 2’ Ev Ekonomisi, Bedel ve Köy isimli üç kısa oyundan oluşuyor. Ev Ekonomisi’nde Deniz Türkali, Esin Harvey, Ezgi Bakışkan rol alıyor. Bedel’de ise Pınar Töre, Mert Öner ve Duygum Girginer sahneyi paylaşıyor. ‘Makas Oyunları 2’nin son oyunu Köy’de ise Gizem Erdem ve İbrahim Selim yer alıyor.

İKİNCİKAT’IN YEPYENİ KOMEDİSİ “ŞAPKALI O***** ÇOCUĞU

Amerikalı Ünlü Yazar Stephen Adly Guirgis’in geçtiğimiz sezon Broadway’de kapalı gişe oynayan oyunu, şimdi Ezgi Erdogan’ın çevirisi ve Bedir Bedir’in yönetiminde İkincikat-Karaköy’de sizleri bekliyor.

İkincikat Tiyatronun yepyeni komedisi “Şapkalı O***** Çocuğu”, bağımlılıkla boğuşan 5 karakterin hayata tutunma çabalarına odaklanıyor. Karakterlerin en derin bunalımlarını ve kabullenmelerini komik bir dille seyirciye aktaran oyun, bizlerin kendi tutunma çabalarımızın nereler olduğunu tartışıyor.
Özellikle oyuncu performanslarıyla ön plana çıkan oyunda Evrim Doğan, Ünal Yeter, Hakan Atalay, Esra Dermancıoğlu ve Murat Mahmutyazıcıoğlu oynuyor.
İkincikat sezonun yeni oyunları Küçük ve Altıbuçuk’u da sahnelemeye devam ediyor.

80’LERDE LUBUNYA OLMAK


Mekan Artı yine farklı bir sahneleme ile seyircisini 1980’lerde bir pavyona davet ediyor ve trans bireylerin hayatlarına ortak ediyor. “80’lerde Lubunya Olmak” en genci bugün 50 yaşında olan dört trans birey bize Türkiye’de Lubunya olmanın genel ve özel tarihini anlatıyorlar.
Oyunda deneyimlerini paylaşan dört trans birey bize kendi hikayelerini anlatıyorlar ve parklarda, üçüncü sınıf otellerde, randevu evlerinde, gece kulüplerinde, Pürtelaş’ta, Bayram Sokak’ta, Dolapdere’de, sokaklarda, karakollarda, kışlalarda yaşamak için direnen, hayata delicesine tutunan ve çoğu zaman birbirlerinden başka sarılacak kimsesi olmayan Lubunya bireylerin gözünden bu ülkenin korkunç bir döneminin korkunç hikayesini gözler önüne seriyorlar.
İzmir’de faaliyet gösteren Pembe Siyah Üçgen Derneğinin 2012 yılında yayımladığı aynı adlı kitaptan uyarlanan oyun Ufuk Tan Altunkaya tarafından sahneye uyarlandı. Tamamen, gerçekleştirilen söyleşilerden oluşan metinde, hiç bir değişikliğe gidilmeden, trans bireylerin kendi kelimeleri ile sahne uyarlaması gerçekleştirildi.

‘KARŞI’DA HAMLET VAR


‘Karşı’nın yeni sahnelerinden Moda, sezona yeni bir Shakespeare yorumuyla, Hamlet’le girmişti. Kemal Aydoğan’ın farklı bir yorumla sahneye taşıdığı oyunda, Onur Ünsal, Murat Tüzün, Timur Acar, Esra Kızıldoğan, İnan Ulaş Torun, Çağlar Yalçınkaya, Kübra Kip, Hasan Demirtaş ve Alper Baytekin rol alıyor. Oyunun sahne tasarımı Bengi Günay’a, ışık tasarımı ise  İrfan Varlı’ya ait. Mekanın diğer yeni oyunu ise  ‘Bütün Çılgınlar Sever Beni’, Bulgar Yazar Stefan Tsanev imzalı oyunun kadrosunda Mert Fırat, Volkan Yosunlu ve Aslı Tandoğan var.

ATÖLYE’DEN YENİ ÇIKAN: KİM KORKAR HAİN KURTTAN

Oyun Atölyesi ise yılın ilk haftasına ‘Kim Korkar Hain Kurttan’ oyunuyla giriyor. Edward Albee imzalı metinde, Martha ve George’un evliliğindeki çöküntülere tanık oluyoruz. Martha, George’un tarih hocası olarak çalıştığı üniversitenin başkanının kızıdır. Bir fakülte partisinden sonra evlerine dönen Martha ve George, üniversitenin yeni biyoloji hocası 26 yaşındaki Nick ve karısı Honey’yi evlerinde ağırlar. Hiçbir şeyden haberi olmayan Nick
ve Honey, kendilerini Martha-George çiftinin sert ve ‘eğlenceli’ ilişkisinin içinde bulur.
Asude Zeybekoğlu’nun çevirisiyle sahnelenen oyunu Hira Tekindor yönetiyor. Oyunda Zerrin Tekindor, Tardu Flordun Şükrü Özyıldız ve Nilperi Şahinkaya sahneyi paylaşıyor.

GEVELEYEN ÖLÜLER’İN HİKAYESİ ŞERMOLA’DA

Berfîn Zenderlioğlu ve Mîrza Metin’in öncülüğünde kurulan DestAR-Theatre, mekanı Şermola’da yeni oyunlarını sahnelemeye devam ediyor. ‘Gor’la yeni sezona giren ekip yeni yılda da hikayeyi anlatacak. Prömiyerini AltFest’13 kapsamında gerçekleştiren Destar’ın yeni oyunu “Gor (Mezar)”, bir mezarın içinde geçiyor. Ruhlar, bedenleri çürüyene kadar bedenlerinin yanında kalmak zorundalar. Ölüler bekleyiş halinde geldikleri, bulundukları ve gidecekleri zamana dair bir şeyler geveliyorlar. Geveliyorlar çünkü beklerken gevelemekten başka yapabilecekleri bir şey yok.

GÖSTERİ HAYATLARIYDI, SONUNDA HAYATLARINI GÖSTERİ YAPTILAR

Yeni yılın ilk günlerine O.B.E.B’le giren Altıdan Sonra Tiyatro, Kimsenin ölmediği gün, Katilcilik, Evaristo ve Karabahtlı Kardeşlerin Bitmeyen Şen Gösterisi ile devam edecek. Gösteri… Hayatları… Başını hiç hatırlamıyorlardı, sonunu… Şşşşt otur yerine. Bin renk, bir nümayiş, bin ses, bir heyecan… Tanıyın, tanışın. Yanılın, yanaşın…Alemin bir köşesinde, güneşin haftada bir gün doğduğu, gecenin hiç batmadığı, biri birine benzemez birbirine hiç benzemez ‘gösterenler’in dünyasına doğmuş iki karabahtlı kardeşin bitmeyen şen hikayesi. Yiğit Sertdemir’in yazdığı oyunu, Sertdemir ve Yaman Ömer Erzurumlu yönetiyor. Ekibin oyunlarını ocak ayı boyunca Kumbaracı50’de seyredebilirsiniz.

ÖNCEKİ HABER

Yeni hedef Danıştay

SONRAKİ HABER

Gündem Quenelle

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...