01 Ocak 2014 06:00

Belediyeler ücretsiz ulaşım sağlamalı

Taksim Metro istasyonunda AKBİL’i biten ve metroya binmek isteyen iki kardeşin güvenlik görevlileri tarafından darp edilmesine tepki yağıyor.

Belediyeler ücretsiz ulaşım sağlamalı
Paylaş

Taksim Metro istasyonunda AKBİL’i biten ve metroya binmek isteyen iki kardeşin güvenlik görevlileri tarafından darp edilmesine tepki yağıyor.
Önceki akşam Taksim Metrosu’nda, Hacıosman yönüne gidecek metroya binmek için gişelere gelen 20 yaşındaki Aykut ve 18 yaşındaki Yasin Kelek kardeşler, AKBİL’lerinin bitmesi nedeniyle turnikeden geçiş yapamadı. Parası olmayan kardeşlerin biletsiz geçmek istemesi üzerine güvenlik görevlilerinin müdahalesi sert oldu. Görevlilerden biri üst arama dedektörüyle Aykut Kelek’e vurarak başından yaraladı. Ağır yaralanan Kelek hastaneye kaldırıldı. Güvenlik görevlisi ise gözaltına alındı.
Evleri olmadığı için sokakta yaşadığı öğrenilen kardeşlerin yaşadığı bu olay, belediyelerin ulaşım hizmeti sağlama görevini ve ücretsiz ulaşım hakkını bir kez daha gündeme getirdi. Sosyal medyada da, parası olmadığı için gençlerin metroya alınmaması büyük tepki çekti.
Yaşanan olayı Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu gazetemize değerlendirdi. Müftüoğlu’nun, ulaşım hakkının da bir parçası olduğu sosyal politika ve sosyal hizmetler konusunda çalışmaları bulunuyor.
Müftüoğlu’nun konuyla ilgili değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

AYAKKABI KUTUSU VE SOKAĞIN HALİ

* Bir tarafta yolsuzluklar, ayakkabı kutuları ve evlerden çıkan kasalar ve bir tarafta da sokağın gerçek hali. Metroda yaşanan bu olay, 2013 Türkiye’sinin son gününde içinde bulunduğumuz durumu da ortaya koyuyor.
* Durumu sosyal politikalar açısından değerlendirmek gerekir. Beğenmediğimiz Anayasa’da bile sosyal devlet ilkesi var. Cebindeki para yetmediği için son derece doğal hakkı olan ulaşım hakkını kullanmak istediğinde bile kişi, şiddetle karşılaşıyor.
ÜCRETSİZ ULAŞIM

* Belediyelerin ücretsiz ulaşım hakkını sağlaması gerekir. Ama bakalım belediyelerin gider kalemlerine. Halkın yararına olmayan, çeşitli yasalarla meşrulaştırılmış ihaleler, küçük bir kesimi zengin eden tüketimler var. Buna karşılık, İstanbul gibi bir yerdeki en temel sorun olan ulaşım ise ücretli.

ÜCRETİN YARISI ULAŞIMA GİDİYOR

* Yoksullar kentlerden süpürüldüler ve kent merkezlerine daha uzaktaki semtlere gitmeye zorlandılar. Bu, ulaşım meselesini gündeme getirdi. Asgari ücretle geçinenler, ücretlerinin yarısını yola vermek zorunda kalıyor. Dolayısıyla ulaşım da temel  problem haline geliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yaşamını yitiren Gezi direnişçileri için dilek feneri

SONRAKİ HABER

Asgari ücret ancak kibrit kutusuna istiflenir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...