31 Aralık 2013 14:32

Yılın son sözü işçilerden

Taşerona karşı mücadele eden Dev Sağlık-İş üyesi Balcalı Hastanesi işçilerinin iş bırakma eylemi sürüyor.

Yılın son sözü işçilerden
Paylaş

Volkan PEKAL
Aydın YİĞİT
Adana

Taşerona karşı mücadele eden Dev Sağlık-İş üyesi Balcalı Hastanesi işçilerinin iş bırakma eylemi sürüyor.

İki gündür hizmet üretmeyerek hukuksuz ihalelerin iptal edilmesi, sosyal haklarının verilmesi ve açlık sınırının üzerinde bir ücret talep eden Balcalı taşeron işçilerinin iş bırakma eylemi devam ediyor. Balcalı hastanesi önünde toplanan ve iş başı yapmayan işçiler saat 11.00’de basın açıklaması yapıp, saat 13.00’te rektörlüğe bir yürüyüş gerçekleştirdi.
İş bırakma eylemine aynı hastanede çalışan, SES yönetici ve üyeleri “Eşit işe eşit ücret”, “İşçi memur el ele genel greve” talebiyle destek verdi. Ayrıca KESK, DİSK Adana Bölge Başkanı, Genel-İş, EMEP ve Halkevleri de destek verdi.

İŞÇİLERİN 3 TALEBİ VAR

İş bırakma eyleminde basın açıklaması yapan Dev Sağlık-İş Çukurova Bölge Şube Hüseyin Türkmen, mahkeme kararının uygulanması gerektiğini belirterek kararın kendileri için güvenceli iş, güvenceli gelecek mücadelesinin bir parçası olduğunu belirtti. Türkmen, ücretlerin açlık sınırının üstünde olmasını, ihalelerin iptal edilmesini, sosyal haklarının verilmesini ve yıllık izinlerinin ikişer gün artırılmasını olarak sıraladı.

Türkmen’in ardından konuşan DİSK Genel Sekreteri ve Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Hacettepe’de kazanan taşeron işçilerden selam getirdiğini belirtti. Mücadelelerinin tüm işçi sınıfını ilgilendirdiğini belirten Çerkezoğlu, taşeronun açlık, yoksulluk, yağma ve en büyük yolsuzluk olduğunu söyledi. Yeni yıla girerken son sözü Hacettepe’de, Balcalı’da Yatağan’da, HEY Tekstil’de işçilerin söylediğini belirtti.

TAŞERONA VERİLEN PARA İŞÇİLERE VERİLSİN

Yönetim ihale şartnamesinde taşeronda çalışan hemşirelere asgari ücretin yüzde 80’i kadar ücret artış öngörürken kalan bin dört yüz kadar işçi asgari ücretle çalışacak. Hemşire olarak çalışan Özlem Yalçınkaya, bunun iş barışını bozacağını söylüyor. Temel taleplerinin taşeronun kaldırılması olduğunu söyleyen Yalçınkaya, taşerona ödenen kâr payının işçilere ödenmesi gerektiğini dile getirdi.

Dev Sağlık-İş Çukurova Bölge Şube Sekreteri Cumali Bolat, Rektörlüğün işçisi olduklarının tespit edilmesine rağmen yönetimin 4 yıldır ihale yaparak sağlık, temizlik, yemek, destek hizmet işlerini taşerona verdiğini söyledi. Cerrahi yoğun bakımda çalıştığını söyleyen Bolat, Rekötürlüğün kendilerine tediye ücreti verdiğini belirterek kadrolu işçilerin aldığı tediye ücretleri kabul edilmesine rağmen yönetimin işçileri kendi bünyesinde çalıştırmamasının çelişkili bir durum olduğunu söyledi.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

SES İşyeri Temsilcisi Nazan Eğne, hemşire olarak çalıştığı hastanede 9 yıldır taşeronda çalışan işçilerin kendileriyle aynı işi yapmasına rağmen daha az ücret aldıklarını ifade etti. Haklarını kazanana kadar arkadaşlarının yanında olacaklarını dile getiren Eğne, SES olarak ortak mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Bir başka SES Üyesi Rıza Zorlu da yönetimin işçilere sır çevirmemesi gerektiğini belirterek kendileriyle aynı işi yapan taşeron işçiler 804 liraya çalıştırılırken kendilerinin onların 2-3 katı para aldıklarını, eşit işe eşit ücret verilmesi gerektiğini vurguladı.

ASGARİ ÜCRET YETERLİ DEĞİL

Asgari ücretin açıklanacağı saatlerde asgari ücret de işçilerin gündemindeydi. Taşeronda temizlik işi yaparak hayatını kazanan Yasemin Çertmek, 23 senedir asgari ücret ne ise onu aldıklarını söyledi. 2 çocuğu olduğunu dile getiren Çertmek, insanca bir yaşam için asgari ücretin yeterli olmadığını ifade etti.

Greve destek vermek için gelen SES Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, son zamanlarda artan baskılara tepki göstererek talepler karşılanmazsa kendilerinin de ilerleyen günlerde eylemlerle taşeron işçilere destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
 

ÖNCEKİ HABER

Boydak eski bakandan dert yandı

SONRAKİ HABER

Yeşilova’da gerilim sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...