31 Aralık 2013 08:08

26 Filistinli özgürlüğüne kavuştu

İsrail hapishanelerinde tutulan 26 Filistinli tutuklu bugün serbest bırakıldı. Tutukluları Ramallah'ta binler karşıladı.

26 Filistinli özgürlüğüne kavuştu
Paylaş

İsrail hapishanelerinde tutulan 26 Filistinli tutuklu bugün serbest bırakıldı.

Yaklaşık 3 yıl süren bir kesintinin ardından Temmuz ayında yeniden başlayan görüşmeler kapsamında serbest bırakılan 26 kişi, İsrailli sivil ya da askerleri öldürmekle suçlanıyordu. Resmi barış görüşmelerinin başladığı 1993 Oslo Anlaşması’ndan önce tutuklanan bu isimlerin tamamı 19 ila 28 yıllık hapis cezasının ardından özgürlüğüne kavuştu.

Görüşmelerde varılan mutabakat kapsamında 104 tutuklunun serbest bırakılması kararlaştırılmıştı.

26 kişi, otobüslerle Batı Şeria ve Gazze’ye getirilerek birer kahraman gibi karşılandı. Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da katıldığı karşılamaya binlerce Filistinli eşlik etti. Abbas burada yaptığı konuşmada, “Tüm tutuklular serbest bırakılmadan İsrail’le nihai barış anlaşmasını imzalamayacağız” dedi.

Barış görüşmelerine aracılık eden ABD, tutukluların serbest bırakılması üzerine yaptığı açıklamada “İsrail hükümetinin Filistinli tutukluları serbest bırakma konusunda gösterdiği kararlılık görüşmelerin başlamasına ve devam etmesine yardımcı oldu. İnanıyoruz ki bu olumlu bir adım olacaktır” dedi.

El Cezire Ramallah Muhabiri Nick Schifrin, tutukluların topluca serbest bırakıldığı her aşama sonrası İsrail hükümetinin Filistin topraklarında yeni yerleşim planları açıkladığını hatırlattı.

Senaryo bu kez de değişmedi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Batı Şeria’da 140 bin yeni yerleşimin inşa edileceğini duyurdu.

Schifrin, Filistinlilerin, “Batı Şeria’da İsrailliler için yerleşim alanları inşa edilmeye devam edilecekse bizim meşru bir ortak olduğumuzdan nasıl bahsedilebilir” dediğini aktardı.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Maslak\'ta yolcu otobüsü devrildi: 2 ölü

SONRAKİ HABER

Batı’nın sürpriz kovboyu, kazanmayı sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...