31 Aralık 2013 07:16

Musa Anter’in hayatı film oldu

“Asasız Musa” filmi tamamlandı. 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da öldürülen Kürt Aydın Musa Anter’in hayatı beyaz perdeye taşınıyor.

Musa Anter’in hayatı film oldu
Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul


1992’de Diyarbakır’da öldürülen Kürt Aydın Musa Anter’in yaşamındaki dönüm noktalarını metaforik bir dille konu alan Yönetmen Aydın Orak’ın ilk uzun metraj sinema filmi “Asasız Musa” tamamlandı. 4 yıllık çalışma sürecinin ardından Mardin merkez, Nusaybin, Akarsu ve Musa Anter’in doğduğu köy olan Zivinge’de çekilen filmde Anter’in yaşamını 10 oyuncu canlandırdı. Turgay Tanülkü, Aydın Orak, Selamo, Murat Toprak gibi oyuncuların rol aldığı “Musa Anter” karakterine filmde Şenay Aydın eşlik etti. Filmde Musa Anter’in çocukları Anter Anter, Rahşan Anter ve Dicle Anter de rol aldı.  Geniş bir oyuncu kadrosu ile çekilen filmin sonbaharda vizyona girmesi planlanıyor. Filmde karakter devamlılığı oyuncularla değil, karakteri simgeleyen fötr şapka, pardösü ve tahta bavul ile sağlandı. Metafor ve imgelerle anlatılan filmde Anter’in yaşarken kullandığı nesnelere de yer verildi.

Yönetmen Aydın Orak filme dair sorularımıza yanıtladı. Orak, Anter’in hayatını uzun zamandır tiyatroda sahneliyor. Tiyatroda anlatamadığı imge ve metaforları sinemada anlatabileceğine inandığını söyleyen yönetmen, "Anter’in iç sesini, özlemlerini, bana yansıyan duygularını yaşadıklarıyla beraber filme aktarmaya çalıştım. Film sessiz bir çığlıktır. Bende ve Musa Anter’i tanıyan, duyan, bir makalesini okuyan herkeste Anter’den bir parça var. İşte film bu parçaların bir araya gelmesiyle ortaya çıktı" diyor.

Filmde Anter’in hayatının önemli süreçlerini bavul, fötr şapka, gibi simgelerle anlatmayı tercih etmesini Aydın Orak şöyle ifade ediyor; "Filmde her oyuncu, karakterimizin gerçek yaşadığı evinden tahta bavulunu alıp açar, içindeki fötr şapka ve pardösüsünü giyer, kitaplarını bavula yerleştirir ve o karakteri oynamaya başlar. Burada başrol bu simgelerdir. Filmde oyuncular değişir, mekan değişir, ama bu simgeler değişmez. Çünkü bunlar karakterimiz Musa Anter ile özdeşleşmiştir."

ÖNCEKİ HABER

Irak’ta 44 parlamenter istifa etti

SONRAKİ HABER

İyi haberleri birlikte yazacağımız bir yıl...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...