31 Aralık 2013 06:00

Eşi ve çocuğu tarafından bıçaklandı ama boşanamadı

Üç çocuk annesi Neriman Aslantürk daha lise yıllarında okulu terk ederek evlendiği eşiyle aralarında başlayan geçimsizlik nedeniyle, sürekli olarak şiddet gördü. Eşi ve oğlu tarafından bıçaklandı, mahkemeler eşinden korunması için kararlar aldı, ama boşanma talebi bir türlü sonuçlandırılmadı.

Eşi ve çocuğu tarafından bıçaklandı ama boşanamadı
Paylaş

Özgül KAHRAMAN
Sakarya Kadın Platformu

Üç çocuk annesi Neriman Aslantürk daha lise yıllarında okulu terk ederek evlendiği eşiyle aralarında başlayan geçimsizlik nedeniyle, sürekli olarak şiddet gördü. Eşi ve oğlu tarafından bıçaklandı, mahkemeler eşinden korunması için kararlar aldı, ama boşanma talebi bir türlü sonuçlandırılmadı. Boşanma talebiyle açtığı ilk dava, şiddetli geçimsizliği kanıtlayamadığı için düşerken, ikinci kez 2011 yılında açtığı dava halen sürüyor. Davalar sürerken bir kez kocası tarafından, bir kez de oğlu tarafından bıçaklanarak yaralanan anne halen iki oğluyla birlikte yaşıyor ve gündelikçilik yaparak geçinmeye çalışıyor. Annesini bıçakladığı için üç yıl hapisle cezalandırılan küçük oğlu cezaevinde olan anne Aslantürk, can korkusuyla yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Sürekli tehdit ve saldırı gördüğü eşini ve dava açtığı mahkemeleri boşanma konusunda ikna edemiyor. Kendisini bıçaklayan oğlu için de cezasını çeksin diyemeyen annenin tek arzusu 24 yıl evli kaldığı ama bir türlü uyumlu bir aile olamayan evliliği sonlandırarak can korkusu olmadan yaşamını sürdürebilmek.
Neriman Arslantürk, liseden ayrılarak sevdiği adamla evlenmek için yaşayabileceği farklı bir hayattan vazgeçti ve ekonomik özgürlüğü olmayan, geleneksel toplum değerleri altında ezilen her kadın gibi yaşadıklarına boyun eğmek zorunda kaldı. 2011 yılına kadar. Bundan 25 sene evvel kendisinin de işi olamayan bir kişi  ile evlenmeyi göze aldığında bugünlere geleceğini hayal bile etmiyordu eminiz. Ancak kendi ifadesine göre, evlendiği günden beri şiddet hayatının bir parçası haline gelmiş. İlk çocuğu doğduğunda şiddete dayanamayıp ailesinin evine gitmiş ne yazık ki ailesi çocuğunu istemeyince çaresizce geri dönmüş. İkinci çocuğu doğduktan sonra bir gün abisinin gördüğü şiddete şahit olduğunu ve kendisini yanına aldığını söylüyor. Bu olaydan sonra eşi abisini sürekli rahatsız etmiş, karısını sevdiğini ve geri dönmesini istediğini söylemiş. Bu durum karşısında eşinin abisine zarar vereceğinden korkan Neriman, tekrar geri dönmek zorunda kaldığını belirtiyor. O günden sonra çocuklarının büyümesini beklediğini söyleyen genç kadın, “Ancak o zaman kimseye muhtaç olmadan evden ayrılabilecektim diyor.
Evden ayrıldıktan  sonra eşinin sürekli olarak kendisine hakaret ve tehdit ettiğini ve bundan dolayı ceza aldığını belirten Neriman ocak 2011 yılında boşanma davası açtığını ve mayıs 2011 yılında eşi tarafından bıçaklandığını ve bu nedenle eşinin 3 yıl ceza aldığını. Ancak bu olayda kendisini asıl yaralayanın bugün 16 yaşında olan 3. ve en küçük oğlunun kendisini “Kötü kadın olarak bilmesi” ve babası kendisini bıçaklarken mücadele edemesin ve bağırmasın diye bir yandan ellerini tutması diğer yandan da ağzını kapatması olmuş.
Evet Neriman’ın büyüğü 27, ortancası 21 en küçüğü ve 16 yaşında olana 3 oğlu var. Oğullarından büyük olanlar bu süreçte annelerinin yanında yer alırken ne yazık ki küçük oğlu babası tarafından annesinin kötü kadın olduğuna inandırılmış durumda. Burada belki de pek çoğumuzun aklına peki bu kadar şiddete rağmen neden üç çocuk yaptı sorusu gelebilir bunu da şöyle açıklıyor: “Eşim evden tek başıma çıkmamam izin vermezdi eczaneye bile benimle gelirdi bu şartlarda bu doğumları engellemem imkansızdı”
Neriman ilk davası için, “Acemiliğime geldi ve şiddetli geçimsizlikten açtım” diyor ancak “Yeterli delili bulunamadığından” bu davayı kaybetmiş. İkinci davayı açma hazırlığında iken bu sefer küçük oğlu tarafından bıçaklanmış. Ciğerlerinden biri sönmüş ve yüzü bıçak darbelerinin izlerini taşıyor hâlâ. Oğlu boğazını da kesmiş böylelikle babasının bitiremediği işi bitirip “Namusunu temizleyecekti” aklı sıra. bu olaydan sonra valilikten çağrı ile ayrıca 1. Aile mahkemesinden de  koruma talebinin karşılandığını belirtiyor. Küçük oğlu geçen hafta görülen duruşmada adam öldürmeye tam teşebbüsten 11 yıl ceza aldı ve jandarmaların arasında götürülürken annesine “11 yıl sonra görüşeceğiz” diyerek yarım kalan işini mutlaka tamamlayacağı sözünü verdi. Neriman oğlunun yaşadığı bu olaydan kendisini de sorumlu tutuyor her anne gibi ne yapmış olursa olsun kıyamıyor oğluna. Gözyaşları içinde, “Oğlumu görmeye gidemem. Eminim babası bana karşı kışkırtmaya devam edecek ama dışarıdan her türlü desteği vereceğim” diyor. Neriman’a evliyken nasıl geçindiklerini soruyoruz. Hiçbir yerde uzun süre kalamıyorduk, kaldığımız süre içinde de komşuların ve tanıdıkların yardımıyla geçiniyorduk dedi. Bugün ise evlere temizliğe giderek geçimini sağlıyor. Şu an istediği tek şey bir an önce boşanmak ve hayatına normal bir şekilde devam etmek.
Peki diyoruz “Neden sığınma evlerine başvurmadın?​”. Verdiği cevap Devletin kadın politikasını özetler nitelikteydi. “Devlete güvenmiyorum bu nedenle başvurmadım”.
Bugün saat 10.30’da Sakarya Adliyesi’de boşanma davasının 2. duruşması var. Evet bugün hiç birimiz devlete ve hukuk sistemine güvenmiyoruz ve biliyoruz ki birbirimizle dayanışma göstermezsek hiçbir yerde hiçbir şekilde istediğimiz sonucu elde edemeyeceğiz. Yeni yıla yeni umutlarla başlayabilmek için bugün Neriman’ın desteğinize ve dayanışmanıza ihtiyacı var.  

ÖNCEKİ HABER

Biraz hayvancılık politikası lütfen!

SONRAKİ HABER

Sendikalaşma kampanyası ne gösterdi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...