08 Haziran 2011 09:21

Sorun sadece Dilovası değil tüm Kocaeli

Çimadam ödülüne layık görülen Prof. Dr. Hamzaoğlu, bir basın toplantısı düzenleyerek yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Hamzaoğlu, araştırmada seçilen gebe ve bebeklerin bilimsel ölçütlere uygun olduğunu, analizlerin de TÜBİTAK’ın ilgili ve akredite edilmiş kurumlarınca

Sorun sadece Dilovası değil tüm Kocaeli
Paylaş

“KOCAELİ’Yİ TAŞIYAMAZSINIZ!”

Açıklamasına Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğünün verileriyle başlayan Hamzaoğlu “Kocaeli’de 2004 yılı itibarıyla İl Sağlık Müdürlüğü verileriyle yüz ölümden 19’u, Gölcük’te yüz ölümden 21’i, Derince’de yüz ölümden 21’i, Gebze’de yüz ölümden 22’si kanser nedeniyledir. Aynı yıl için dünya ortalaması 12,5; Türkiye ortalaması 12,9’dur. Bu bilgiler bize sadece belirli bir bölgede değil kentin genelinde bir sorun olduğunu gösteriyor. Bu konu Meclis Araştırma Komisyonunda da iki mahallenin götürülmesi şeklinde gündeme gelmiştir. Evet, iki mahalleyi götüreceksiniz, ama Dilovası’nı ne yapacaksınız? Dilovası’nı götürseniz Kocaeli’yi ne yapacaksınız?​” diye konuştu.

“ÖNLEMLER ALINMALI”

Ortaya çıkan verilerin artık inkar edilmek veya tartışılmak yerine hep beraber oturulup konuşulması gerektiğini belirten Hamzaoğlu, hızla önlemler alınması gerektiğini söyledi: “Meclis Araştırma Komisyonunun da dile getirdiği kapasite artışı sağlayacak olan tüm eğilimlerden, tüm kararlardan tez vakitte kaçınmalıyız. Bu konu artık doğrudan müdahaleyi gerektirmektedir. Bunu öngörüyorduk, bunu herkesin öngördüğünü biliyorduk. Artık bir şeyler yapalım. Hepimiz doğaya karşı olmayan, insana karşı olmayan sanayi ve sanayileşmeyi savunuyoruz. Bu nedenle, bugünden tezi yok, kentimizde kullanan hammaddelerin ikamesine gitmeli, daha az zararlıları kullanmalıyız. Parasal değeri ne olursa olsun, bu bebeklerden, kentimizde yaşayanlardan daha değerli değildir. Teknolojilerimizi en kısa zamanda modernize etmeliyiz. Onun dışında gaz, katı ve sıvı atıkların temizlenmesi için çabalar var, ama bu çabaların daha da arttırılması gerekmektedir.”

“KARARLI OLUNMALI”

Gerekli kararlar alındığında mevcut sürecin geri çevrilebileceğini söyleyen Hamzaoğlu “Fabrikalarımız kapı komşusu, duvar komşusu. Dünyanın çok az yerinde böyle bir şey var. Gözden çıkarılmış yerler demektir bu. Bunu geri çevirmek mümkündür. Bu planlamayı doğaya ve insana karşı olmayan sanayileşmeyi hep beraber yaşama geçirmek mümkündür. Elimizdeki bilgiler, dünyadaki bilgiler ve teknolojik gelişmeler bunlara yeterli ve muktedirdir. Önemli olan bu kararı verebilmek, bunu sürdürebilmek ve arkasında durmaktır” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sivas’ta Madımak eylemi

SONRAKİ HABER

‘AKP hükümeti emekçileri kandırmaya çalışıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...