30 Aralık 2013 14:11

Financial Times, Erdoğan için sordu: Ne pahasına?

Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ve buna ilişkin gelişmeleri çok yakından izleyen Batılı medya organlarından Financial Times, skandalı okuyucularına “soru yanıt” formatıyla da anlattı.

Financial Times, Erdoğan için sordu: Ne pahasına?
Paylaş

Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ve buna ilişkin gelişmeleri çok yakından izleyen Batılı medya organlarından Financial Times, skandalı okuyucularına “soru yanıt” formatıyla da anlattı.

Gazete, bu çerçevede “Belki mesele, Sayın Erdoğan’ın siyasi olarak ayakta kalıp kalmayacağı değil, bunu ne pahasına yapacağı ve bunun Türkiye için ne anlama geleceğidir”, “Skandal şimdiden Sayın Erdoğan’ın Türkiye’nin cumhurbaşkanı olma umudunu yok etmiş olabilir” gibi görüşleri öne sürüyor.

İngiliz gazetesinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “En büyük siyasi krizi” ile karşı karşıya bulunduğunu, yolsuzluk soruşturmasının “hükümeti sarstığını” savunarak hükümetin poliste gerçekleştirdiği görev almaları gibi bazı bilgiler verdikten sonra yaşananlara ilişkin beş sorusu ve bunlara verdiği yanıtlar, özetle şöyle:

ERDOĞAN’IN SONU MUDUR?

“Hayır, en az şimdilik değil. Sayın Erdoğan’ın ilk tepkisi, polis üzerindeki kontrolü sıkılaştırarak ve kendine sadık kişilerden oluşan bir kabine kurarak gücü daha da merkezleştirmek oldu.”

Belki mesele, Sayın Erdoğan’ın siyasi olarak ayakta kalıp kalmayacağı değil, bunu ne pahasına yapacağı ve bunun Türkiye için ne anlama geleceğidir.”

SAĞ SALİM Mİ ÇIKIYOR?

“Hayır, kesinlikle değil. Savcının iddiaları tutarsa eğer, ki şimdilik tam olarak henüz kamuoyuna açıklanmış değil, partinin lekesiz imajı, geçmişte kalmış olacak.
Skandal şimdiden Sayın Erdoğan’ın Türkiye’nin cumhurbaşkanı olma umudunu yok etmiş olabilir. Bir çoğunluk ile bir parlamenter seçimini kazanmak başka, kişisel bir yarışta olayların yüzde 50’inden fazla elde etmek başka . Onun için alternatif, başbakan olarak kalmak olabilir.”

PİYASALAR İÇİN NE DEMEK?

“Birçok şey demek. Türkiye, FED’nin parasal teşvikleri frenleme yönündeki son kararına kırılganlık algısı nedeniyle ‘kırılgan beşler” olarak adlandırılan ülkelerden biridir.
Bir yandan Türkiye’nin kamu maliyesi kıskanılacak durumda. Hükümetin borç ve açık rakamları, rahatça AB’nin Maastricht kriterleri içerisinde. Ancak ülke, rahatsız edici biçimde sıcak paraya bağımlıdır, kısa vadeli fonlar, yüksek cari işlemler açığının yüzde 80’inden fazlasını finanse ederek Türkiye’yi siyasi risk kaygılarına açık bırakıyor.
Bu nedenle cuma günü liranın avro ve dolara karşı rekor düzeylere gerilemesi pek sürpriz olmadı.
Uzun vadede analistlerin çoğu. Türkiye’nin daha çok doğrudan yabancı sermayeye ihtiyacının olduğuna inanıyorlar. Bazı yatırımcılar, yazdaki kitlesel protestolardan sonra kıpırdamadılar. Son yolsuzluk ve hukuk üstünlüğüne müdahale iddiaları, onları daha istekli hale getirmesi pek beklenemez.”

PEKİ YA ORDU?

Financial Times, “soru yanıt” formatıyla anlattığı skandal sürece ilişkin ayrıca şu analizi de eklemiş: “Ordu yıllarca Türkiye’de gerçek iktidar idi. Artık böyle değil, kısmen AKP ve Gülencilerin çabalarından dolayı. Askerler, cuma günü şaşırtıcı bir açıklama ile siyasete karışma gibi bir niyeti kötüleştirip reddederek hükümete karşı Gülencilerin yanında yer almayacağını açıkça ortaya koydu. Ancak ‘Üyelerinin hukuki pozisyonlarını’ yakından izlediğini ekledi, bu da yaygın olarak, çok sayıda subayın cezaevine gönderilmesine yol açan davaların yeniden açılması için hükümete yönelik bir rica olarak değerlendirildi.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tıp öğrencilerinin duruşması görüldü

SONRAKİ HABER

Er Utku’nun duruşmalara katılma zorunluluğu kalktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...