09 Haziran 2011 05:56

Harb-İş üyeleri TİS için ayakta

Harb-İş üyesi işçileri tüm Türkiye’de yaptıkları yürüyüşlerle kamuda çalışan 230 bin işçiyi ilgilendiren 2011 yılı TİS görüşmelerinde  hem Türk-İş’in hem de hükümetin tutumunu protesto etti. Yapılan eylemlerde Türk-İş yöneticilerine açık, somut ve etkili tutum alma ve

Harb-İş üyeleri TİS için ayakta
Paylaş

İstanbul’da Kartal Köprüsünde bir araya gelen Harb-İş üyesi işçiler Kartal Köprüsü altındaki E-5 karayolunu çift taraflı olarak  trafiğe kapattı. İşçiler Yol-İş Sendikası’na üye işçilerin de eyleme katılmasıyla Kartal Köprüsünden Kartal Meydanına yürüdü. Yürüyüş boyunca “Kahrolsun ABD işbirlikçi AKP”, “8 yılda işçiyi çıldırtan AKP”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları attılar. Yürüyüşe MASDAF işçileri, Tek Gıda İş Sendikası yöneticileri ve işyeri temsilcileri, Hava-İş Anadolu Yakası Şube yöneticileri, Genel-İş yöneticileri de destek verdi.

Kartal Meydanında basın açıklamasını okuyan Harb-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Hüseyin Över aralarında 23 bin Harb-İş üyesi işçisinin de bulunduğu 230 bin kamu işçisinin ilgilendiren TIS görüşmelerine başlanmış olmasına rağmen görüşmelerde neler konuşulduğundan hiç kimsenin haberinin olmadığını vurgulayarak “Türk-İş, Başkanlar Kurulunun aldığı kararlara uygun biçimde yönetilememiş, savsaklanmış, sürdürülememiştir” dedi.

TİS HÜKÜMLERİNİ KENDİ LEHLERİNDE DEĞİŞTİRMEK İSTİYORLAR

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Trabzon’da yapılan görüşmeyle ilgili başta ilgili sendikalar olmak üzere kamuoyuna hiç bilgi verilmediğinin altını çizen Över Türk-İş’in bu durumu “Hükümetten sözleşmelere ilişkin teklif gelmediği için kamuoyuyla paylaşılmadı” şeklinde savunduğunu belirtti. Yıllardır uygulanan ve her biri kalıcı kazanım durumuna gelmiş olan TIS hükümlerini kendi lehlerine değiştirmeye ortadan kaldırmaya çalışan kamu işverenlerinin güvencesiz bir çalışma ortamı yaratmayı amaçladığını söyleyen Över “Bunun için bir çok konuda sendikaların getirdiği önerilere karşı çıkılmakta özellikle sömürü ilişkisini daha da büyütecek çalışanları güvencesiz ve korumasız bırakacak taşeronlaştırma, denkleştirme ve esnekleştirme doğrultusunda adımlar atılmak istenmektedir” dedi.

Türk-İş yöneticilerini açık, somut ve etkili tutum almaya hükümet yetkilileri ile yapılan tüm görüşmeleri üye sendikalarla ve kamuoyu ile paylaşmaya çağıran Över “TİS kapsamında olsun ya da olmasın tüm sendikaları dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

12 Haziran'da yapılacak seçimlere dikkat çeken Över “Seçimlerde işçilerden yana, emekten demokrasiden yana adaylara seçerek mecliste işçi düşmanı politikalara karşı mücadele edecek milletvekillerini göndermeliyiz” dedi. Yürüyüşe Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku bileşenleri de destek verdi.

ANKARA’DA KALFA’YA TEPKİ

Ankara’da Jandarma Genel Komutanlığı, 5. Ana Bakım Merkezi ve Dikimevi’ndeki askeri işyerinde çalışan işçiler, dün akşam iş çıkışında Şehit Orgeneral Eşref Bitlis Kışlası önünde buluştu.

İstanbul yolunda Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) doğru yürüyüşe geçen işçiler, alkışlarla, düdüklerle ve sloganlarla özlük haklarının iyileştirilmesini istedi. İşçiler “Dayatmalara hayır”, “Taşeronlaştırmaya hayır”, “Esnekleşmeye hayır”, “Güvencesizliğe hayır”, “İnsanca yaşamaya evet”, “Demokratikleşmeye evet”, “Onurlu yaşamaya evet” dövizlerini taşıdılar. Yürüyüş boyunca arabalar da korna çalarak, el sallayarak işçilere destek olurken, çevik kuvvet ekipleri de işçilerin yola çıkmasını engellemeye çalıştı.

AKP hükümeti ve Türk-İş yönetimine tepkilerini belirten sloganlarla yürüyen işçiler, AOÇ’ye gelmeden polis tarafından durduruldu. İşçilerin AOÇ’ye kadar yürümek istemesine polisin izin vermemesi kısa süreli gerginliğe yol açtı. Sendika yönetiminin polisin durdurduğu yerde açıklama yapmak istemesi üzerine işçilerin tepkisi Harb-İş Genel Başkanı Ahmet Kalfa’ya yöneldi.

Bazı işçiler ellerindeki dövizleri, su şişelerini Kalfa’ya attı. Kalfa işçileri sakinleştirmeye çalışırken, “sizlerin tepkilerini saygıyla karşılıyorum. 23 bin işçinin sorumluluğunu üstlendim. Bugün haklı meşru yürüyüşümüzü polis engellemiş olabilir. Tek bir yürüyüşle her şeyi değiştiremeyiz. Ama biz hukuka inanıyoruz” dedi. Bir grup işçi, Kalfa’nın istifasını istedi. Kalfa uzun süre işçileri ikna etmeye çalıştı, ancak başarılı olamadı. Eylem açıklama yapılmadan son buldu.

KAMU TİS’İ KAPALI KAPILAR ARDINDA!

İzmir’de sendika binası önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Harb-İş Ege Bölge Şube Başkanı İrfan Akgönül, TİS sürecinin, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı kararlara uygun biçimde yönetilemediğini ve savsaklandığını belirtti. 

TİS’lerin işçilerin haklarına yeni güvenceler getirdiği, onları koruduğu sürece anlamlı olduğunu belirten Akgönül, “Buradan toplu sözleşmeleri güvencesiz korumasız duruma getirmeye çalışan kamu işveren örgütlerini ve kurum yetkililerini dayatmacı tutumları nedeniyle şiddetle protesto ediyoruz” dedi. Akgönül, Türk-İş yöneticilerini de açık, somut ve etkili tutum almaya, hükümetle yapılan tüm görüşmeleri sendikalar ve kamuoyu ile paylaşmaya, tüm sendikaları ve üyelerini omuz omuza dayanışmaya çağırdı.

Diyarbakır’da Ofis AZC Plaza önünde bir araya gelen yaklaşık 200 işçi seçim sürecini iyi değerlendirmeyen ve TİS görüşmelerini sonuçlandırmayan Türk-İş’e tepki gösterdi.

Burada açıklamayı okuyan Harb-İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Reşit Tuşar TİS görüşmeleri için Türk Harb-İş ve Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun “genel seçim ortamının dikkate alınarak başlatılmasını ve sürdürülmesini savunmuştur” savunulduğunu belirterek  “Anca bu süreç, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı kararlara uygun bir şekilde yönetilmemiştir” dedi. Reşit Tuşar Türk-İş ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı arasında gerçekleştiği söylenen görüşmelerin kamuoyuna açıklanmadığını da belirterek “Sendikalar ve kamuoyuna yapılan tek açıklama Türk-İş Yönetim Kurulu üyelerinin 2 Haziran 2011 tarihinde Devlet bakanı Hayati Yazıcının seçim bölgesini giderek Trabzon’da yaptığı toplantıdır. Trabzon’daki toplantının içeriği de kamuoyuna ve sendikalara bildirilmemiştir” dedi.

İşverenlerin işçilerin kazanılmış haklarını TİS’ten çıkarmaya ve işçileri güvencesiz bir çalışma ortamına sürüklemeye çalıştığına dikkat çeken Reşit Tuşar “Türk-İş yöneticilerine açık, somut ve etkili tutum almaya, yapılan görüşmeleri sendikalar ve kamuoyu ile paylaşmaya çağırıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çevirmene muzır sorgulama

SONRAKİ HABER

Yine Limak, yine işçi kıyımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...