29 Aralık 2013 15:54

İşçiler yolsuzluğa, talana geçit vermeyecek!

Yeniköy, Kemerköy ve Milas termik santrallerinin özelleştirilmesine karşı 105 gündür fabrika önünde direnen enerji ve maden işçilerinin düzenlediği mitinge yaklaşık 40 bin kişi katıldı.

İşçiler yolsuzluğa, talana geçit vermeyecek!
Paylaş

Burak YILMAZ
Uğur ÖKDEMİR
Muğla

Yeniköy, Kemerköy ve Milas termik santrallerinin özelleştirilmesine karşı 105 gündür fabrika önünde direnen enerji ve maden işçilerinin düzenlediği mitinge yaklaşık 40 bin kişi katıldı. Halkın yoğun katılım gösterdiği mitingde, özelleştirmenin durdurulması ve yolsuzlukların hesabının sorulması  için mücadele çağrısı yapıldı: “Hırsızlardan hesabı emekçiler soracak!”

Tes-İş ve Maden-İş Yatağan şubelerinin çağrısıyla düzenlenen mitinge, Türk-İş ve  DİSK’e bağlı sendikaların yanı sıra, meslek ve kitle örgütleri ve siyasi partiler de katıldı. T. Maden-İş kortejinin önünde Nasreddin Hoca kılığına girerek eşeğin üstüne binen bir çocuğun elinde çift taraflı “Parayı veren bu sefer düdüğü çalamayacak” ve “Bindiğiniz dalı kestirtmeyin KİT’lere sahip çıkın” yazılı döviz vardı.

SINIF DAYANIŞMASI

GMİS üyesi Zonguldaklı maden işçileri de sınıf dayanışmasını göstererek mitingdeki yerlerini aldılar. Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi üyeleri özelleştirmeye karşı dayanışma çağrısı yaparken, Standart Profil işçileri de sendikalaşma hakkı talebiyle yürüdü. Arsaları istimlak edilen Milas ve Yatağan’ın köylüleri de Özelleştirmeye hayır” pankartıyla yürüdüler. Kortejin renkli gruplarından Çarşı taraftarı, işçilerden yoğun ilgi gördü.

HDP, BDP, EMEP, ÖDP, CHP, TKP, İP’in kortej oluşturduğu mitingde, BDP Muğla İl Örgütü “Roboski unutulmadı, unutulmayacak, unutturmayacağız” yazılı pankart taşıdı.               

DESTEK SÖZÜ

Yürüyüşün ardından konuşmalara geçildi. T. Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, işçileri mücadelelerinden dolayı kutladı. Akçul “En başta kendi işyerlerimiz olan bu santraller olmak üzere, özelleştirmeye karşı verdiğiniz mücadele Milas'ı Yatağan'ı aştı. Sizin bu başarınız Türkiye’nin gündemine girdi” diye konuştu.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da işçilerin mücadelesine destek olmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını bildirdi.  Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da rüşvet skandalına dikkat çekerek “Bir süredir ibretle izliyoruz. Sizin 105 gündür devam onurlu direnişiniz ve bugün taçlandırdığınız mitinginiz bizleri umutlandırdı. Direnişiniz, kararlılığınız, bu peşkeş düzenini yıkacak ve özelleştirmeleri durduracaktır” diye konuştu.


MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK İÇİN

Mitinge Çarşı grubuyla katılan Muğla Üniversitesi öğrencisi Çetin Özçetin, “Sadece futbol izleyen basit bir taraftar grubu değiliz. Halkı rahatsız eden her türlü duruma karşıyız. Enerji ve maden işçilerinin direnişini baştan beri takip ediyoruz, bugün de onlara desteğe geldik” dedi.

Aydın’dan gelen SÖKTAŞ işçisi Nail Aktaş da “İşçiler kardeştir, kardeşlerimize destek olmaya geldik” derken mitinge 17 saatlik yoldan geldiklerini ifade eden Tes-İş Zonguldak Şube Temsilcisi Yusuf Durmuş “Bu miting işçilerin mücadelesinin başlangıcı, böyle bir mitingi Zonguldak’ta da yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Kırka Bor Madeni işçilerinden Ersin Tandoğan şunları söyledi: “Mücadeleyi büyütmek için bor işçileri de burada. Haklarımızı, emeğimizin karşılığını birlikte olursak alabiliriz.”


İZLENİM

YILIN SON SÖZLERİ İŞÇİDEN

Satı BURUNUCU ÇALI
Tüm Bel-Sen MYK Üyesi

Milas güneşli bir Pazar gününde, binlerce işçi ve emekçiye ev sahipliği yapıyor. Günlerdir Muğla’da ve ilçelerinde yapılan çağrılara işçiler cevap vermiş görünüyor. Kadınlar, gençler, çocuklar sokaklarda. Evlerinde kalanlar ise balkonda, camlarda. Kadınlar ellerinde tencere-tava ses çıkarıyorlar  “buradayız, birlikteyiz” diyorlar. Bölge illerinden gelen binlerce emekçi de mitinge katılıyor. Milas’a girişte Tes-İş ve Maden-İş önlükleri giymiş işçiler mitinge gelenleri karşılayıp toplanma alanına kolaylıkla ulaşmaları  için yönlendiriyorlar. Statta toplandıktan sonra ilçenin sokaklarında bir saati aşkın bir yürüyüş yapıyoruz. Eksik yok, herkes bugün olabildiğince renkli ve kendince en önemli talepleriyle alanda. En kitleseli Maden-İş ve Tes-İş olmak üzere Türk-İş ve DİSK’e üye işçiler, “Baskılar bizi yıldıramaz,sendika hakkımız engellenemez” diyen Standart Profil  işçileri, SES, Tüm Bel-Sen, Eğitim-Sen, ESM, pankartlarıyla kamu emekçileri alandalar. ‘İstimlak mağduru’ Yatağan ve Milas ilçelerine bağlı onu aşkın köyden köylüler pankartlarıyla mitingde yer alıyorlar. Muğla ve ilçelerinden esnaflar, odalar, kadınlar, gençler, partiler hatta çarşı grubu, hepsi alanda yerini almış görünüyor.Yürüyüş boyunca binlerce emekçi bir yandan özelleştirmeye karşı tepkisini dile getirip,Yatağan enerji ve maden işçilerinin yanında olduğunu haykırıyor. Diğer yandan da “Her yer rüşvet, her yer yolsuzluk” diye haykırarak geçtiğimiz günlerde ayakkabı kutularından çıkarak ortalığa saçılan yüz milyarlarca liralık yolsuzluklara karşı da tepkilerini ifade ediyorlar. İşçi kortejleri içinde en coşukulu olanın GMİS pankartı arkasında ilk sırada yürüyen Zonguldaklı maden işçileri olduğunu konuşuyoruz. “Hırsız var, özelleştirmeye hayır” yazılı dövizlerde ayakkabı kutusundan dökülen kağıt paralar resmedilmiş, ayrıca dövizlerde sınıf dayanışmasına, hükümetin istifasına, santraller ve madenlerin satılamayacağına dair talepler yer alıyor. Çarşı grubunun talebi ise herkesi gülümsetecek türden, “Tayyip istifa, Başbakan Biliç.”
Atapark Meydanında yapılan miting önceki gün iş cinayetinde kaybettiğimiz 8 işçiyi anarak başlıyor. Uzayan konuşmalara rağmen alanda coşku azalmıyor. Günlerdir ülkenin dört bir yanında ‘hırsız var’ diye bağırarak alanlara çıkan kitlelerin yanında bugün Milas’ta yılın son günlerinde binlerce  işçi ve emekçi o en güzel ve güçlü sesiyle “AKP’den hesabı emekçiler soracak” diye sesleniyor. İş cinayetlerini medeniyet sayan, santrallerimizi, madenlerimizi peşkeş çekerek, özelleştirmelerle de en büyük yolsuzluğu yapan kara para aklama, rüşvet yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırma pislikleri ortaya saçılmış olmasına rağmen asgari ücreti konuşurken çay-simit hesabı yapanlar, işimize, ekmeğimize, işgüvencemize ve kıdem tazminatlarına göz koyanlara karşı işçinin günüydü bugün. Miting, santraller ve madenleri kast ederek hükümete “sat bakalım,sat bakalım….” şarkılarıyla sona erdi.

 

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs’tan Van’a dayanışma

SONRAKİ HABER

‘Plastik mermi değil, balmumu’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...