29 Aralık 2013 15:40

'Fındık Çalıştayı'nda alınan kararlar uygulansın'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Fındık Çalıştayında alınan kararları desteklediklerini belirterek, “Çalıştayda alınan kararlar ivedililikle uygulamaya konulmalıdır” dedi.

\'Fındık Çalıştayı\'nda alınan kararlar uygulansın\'
Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Fındık Çalıştayında alınan kararları desteklediklerini belirterek, “Çalıştayda alınan kararlar ivedililikle uygulamaya konulmalıdır” dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındığın, sağladığı istihdam ve ihracattaki döviz getirisiyle daima ön planda yer alan tarım ürünlerinden olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’nin dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75’ ini karşıladığını, 2012-2013 sezonunda 301 bin ton iç fındık ihracatıyla 1.75 milyar dolarlık döviz kazandırdığını belirten Bayraktar, “Toplam tarımsal ihracatın yüzde 11.4’ünü fındıktan karşılayan Türkiye, fındıkta yüzde 75 olan pazar payını korumalıdır. Bunun için kaliteden ödün verilmemeli, arz-talep dengesi gözetilmeli, mevcut pazarlar korunmalı, yeni pazarlar bulunmalıdır. Mevcut pazarların kaybedilmemesi için ihtiyaç kadar kaliteli ürün sürekli sunulabilmelidir. Fındık tüm dünyaya tanıtılmalıdır” dedi.

Yaşlanmış fındık bahçelerinin yenilenmesinin bir zorunluluk halini aldığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: “En son 18-19 Aralık 2013’te Trabzon’da düzenlenen fındık çalıştayında alınan kararları destekliyoruz. Bu çerçevede, ekonomik ömrünü doldurmuş fındık bahçelerinde yeni çeşit ve modern dikim sistemleriyle ‘yenileme projeleri’ hazırlanmalı ve hayata geçirilmelidir. Yeni tesis edilecek bahçelerde kullanılacak fındık fidanlarının üretimi desteklenmelidir. Damla sulama sistemleri yaygınlaştırılmalıdır. Fındıkta iyi tarım uygulamaları ve organik tarım uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır. 2844 sayılı Fındık Dikim Alanlarının Belirlenmesi Kanunu ve ilgili yönetmenliklerin uygulanması konusunda gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Fındık üretiminin sürdürülebilirliği açısından son derece önemli olan, alan bazlı destekleme ödemesine 2014 sonrasında da devam edilmeleridir. Telafi edici ödemelerde, alternatif ürün uygulamalarına daha fazla destek verilmelidir.” (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Danışma ücrete tabidir: 210 TL

SONRAKİ HABER

Tek görevli emekli olunca icralık oldular!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...