07 Haziran 2011 12:03

‘Blok Adıyaman halkının umududur’

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adaylarının tüm baskı, engelleme ve antidemokratik seçim koşullarına rağmen yürüttükleri seçim çalışmaları Adıyaman’da da temposunu artırarak devam ediyor. Eskiden görece bir işçi-köylü kenti olan Adıyaman, özelleştirmeler, on binlerce köylünün

‘Blok Adıyaman halkının umududur’
Paylaş
Metin Alan

AKP’nin önceki seçimlerde en yüksek oy aldığı illerden birisi olan Adıyaman’ın, diğer birçok sorunlarının yanı sıra, en önemli sorunlarının işsizlik, yoksulluk ve tütünün yasaklanması olduğunu belirten Veli Büyükşahin, Adıyamanlıların AKP’ye verdiği yüksek oylara karşılık bu sorunlarla baş başa bırakıldığını, belirtti. Veli Büyükşahin ile yaklaşan seçimleri, ülkedeki gelişmeleri ve seçim çalışmalarını konuştuk.

Seçime çok az kaldı. Adıyaman’daki çalışmalarınız ne durumda?
Blokun burada iki önemli bileşeni var. Biri BDP, biri EMEP. Bu iki bileşenle çalışmalarımız gece gündüz sürüyor. Köyleri, mahalleleri, sokakları, evleri, kahveleri, esnafları geziyoruz. Ne yapmak istediğimizi anlatıyoruz. 15 bin kişinin katıldığı mitingimiz Adıyaman’da yapılan en kitlesel ve görkemli miting oldu. Burjuva düzen partilerinin halka söyleyebilecekleri bir şey yok. Bu nedenle onların adayları seçim çalışmalarında büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Her gittikleri yerlerde tepkiyle karşılaşıyorlar. Ama biz Adıyaman’da hemen hemen her yere rahatlıkla gidebiliyoruz. Çünkü halkın bu düzenden, yoksulluktan, işsizlikten canı yanıyor. Çiftçiler, işçiler, işsizler, esnaf biliyor ki tüm sorunların kaynağında, Adıyaman’ın bu hale gelmesinde asıl sorumlu AKP, CHP ve MHP gibi partilerdir. Bu nedenle halkımız bizi coşkuyla karşılıyor.

AKP 2007 seçimlerinde Adıyaman’dan çok yüksek oy aldı. Peki ne oldu Adıyaman’da son 4 yılda?
Adıyaman ekonomisi tarıma dayanır. Bir de küçük tekstil atölyeleri vardır. Buralarda genç işçiler sigortasız, aylık 500-600 liraya çalışır. Günlük çalışma süreleri 12 saati aşar. Tütün yasaklandı, sekiz kilo buğday bir litre benzinin fiyatına eş değer, Türkiye’de en çok suyun olduğu illerden bir tanesi Adıyaman’dır ancak sulanabilir arazi yüzde 20 civarındadır. Yüzde 80’i sulanmaz durumdadır. Ektiklerimizi sulamak için barajdan ya da göletlerden elektrikle su çekmek zorundayız. Ödediğimiz elektrik, mazot ve benzin parası, ürettiğimiz ürünlerin değerinden daha fazla. Adıyaman’da ekonomi çökmüştür. Tütünün yasaklanması Adıyaman için felaket olmuştur. İşsizlik artmıştır. Bundan dolayı 70 bine yakın insan geçimlerini sağlamak için ırgat olarak batıya gidiyor. Esnaf siftah yapmadan dükkanını kapatıyor. Hayvancılıkta da durum aynı. Adıyaman’ın gelir kaynakları kurutulmuştur. Kim peki bunların sorumlusu? Bunların sorumlusu AKP Hükümetidir. AKP Hükümeti 9 yıldır iktidarda ama Adıyaman’a bir çivi bile çakmamıştır. Hiçbir hizmet yapmamıştır. Fırat köprüsü on yıldır gündemde, Kahta-Adıyaman arasındaki 35 Kilometrelik yol hâlâ yapılmadı. Köy yolları deseniz aynı şekilde. Alt yapı yok. Tütün yasaklandı, yerine desteklenen bir şey yok. Mazot fiyatları gittikçe artıyor. Pahalılık artıyor. Adıyamanlılar artık bunun ne anlama geldiğini biliyorlar. Bu konularda tepkilerini ortaya koyuyorlar.

2002’de 88 bin olan AKP oyu 2007’de 158 bin oldu. Bunu neye bağlıyorsunuz?
AKP yeni kurulduğunda çok ciddi vaatlerle ortaya çıktı. Kürt sorununun, Alevilerin sorunlarının, işsizliğin, yoksulluğun çözüleceğini tarımın destekleneceğini söyledi. İnsanlar bir umutla AKP’ye oy verdiler. Ama geldiğimiz noktada bakıyoruz ki, 9 yılda ortada yapılan hiçbir şey yok. Artık Adıyamanlılar ciddi bir umutsuzluk içinde. AKP Adıyaman’da güç kaybediyor. AKP’nin afişlerini görüyorum; ‘Türkiye tarımda dünyanın beşinci ülkesi’ diyor. Adıyaman’a bakıyoruz, tarım bitme noktasında. Dışarıdan canlı hayvan ithal ediliyor, buğday ithaline başlanıyor. Mısır Amerika’dan geliyor. Ne 5. ülkesi. İşte Adıyamanlılar bu yalanı görüyor artık. AKP’nin oyları düşüyor. Ve Blok bir umut olarak büyüyor, çekim merkezi haline geliyor.

Adıyaman’da önemli oranda Alevi seçmen bulunuyor. Aleviler Bloka nasıl bakıyor Adıyaman’da?
CHP bugüne kadar Alevilerin oylarını hep çantada keklik gördü. Dolayısıyla bu dönemde öyle sanıyor. Ancak Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Alevilerden ciddi destek görüyor. Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınması, Diyanetin kaldırılması, zorunlu din derslerinin kaldırılması gibi temel talepler Blokun programında var. CHP geçmişten bugüne Alevilerin oylarını aldı. Ama Alevilerin temel taleplerinin çözülmesi için hiçbir şey yapmadı. Aleviler de bunu görüyor.

Blok seçim sonrası nasıl devam edecek?
Geçmişte de benzer deneyimler, birliktelikler var. Biz umuyoruz ve diliyoruz ki bu birliktelik muradına ersin. Çünkü Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Blokumuzun 60 tane bağımsız adayı var. Ayrıca, Blokun seçime girmediği yerlerde BDP’nin de desteklediği Emek Partisi seçimlere katılıyor. Dolayısıyla hem bağımsız adaylarımızın alacağı oylar, hem de EMEP’in aldığı oylar bizim Türkiye’de, gücümüzü de belli bir oranda ortaya koyacak. Biz parlamentoda Kürtlerin, Alevilerin, emekçilerin sesi olacağız. Bununla beraber seçim sonrasında Blokun daha somut bir birlikteliğe dönüştüğünü düşünün. Türkiye’de yeni bir hattın oluşması demektir bu. Yeni bir muhalefet demektir. Biz Adıyaman’da da bu birlikteliği daha da güçlendireceğiz. Seçimden sonra da bu birlikteliği sürdürmemiz gerek. Çünkü Türkiye’de AKP-CHP ekseninde yürüyen bir kutuplaşma ve kamplaşma var. Biz bu iki yolu da tercih etmiyoruz. İkisi de bizim yolumuz değil. Bizim yolumuz emek, demokrasi, özgürlük ve barışın yoludur. Seçim sonrası için çok umutluyum. (Adıyaman/EVRENSEL)


BLOK EGEMENLERİ KORKUTUYOR

Blok seçim çalışmalarını diğer partiler kadar rahat yürütemiyor. Bir çok saldırıyla karşılaşıyorsunuz? Bunu neye bağlıyorsunuz?
Bu Blok içinde Kürtler, Aleviler, emek mücadelesi yürütenler, aydınlar, toplumun tüm ezilen ve haksızlığa ‘hayır’ diyen kesimleri var. Blok emekçilerde, işçilerde, köylülerde, çiftçilerde, Kürtlerde, Alevilerde, farklı etnik gruplarda, gençlerde ve kadınlarda çok büyük bir heyecan ve coşku yarattı. Bu nedenle Blok egemenleri korkutuyor. Ben bu saldırıları buna bağlıyorum. Korkuyorlar, çünkü biz halkın tek gerçek seçeneği haline geldik. Çalışmalarımızı sabote etmek amacıyla gerçekleştirdikleri saldırılar, baskılar, Blokun büyüdüğünü ve egemenlerin buna tahammül edemediklerini gösteriyor. Bu saldırılar ancak mücadele azmimizi arttırır.


Derviş Aydın (EMEP Adıyaman İl Başkanı) : Partimiz geçmişten beri böyle bir birliktelik için çaba gösterdi. Geçmişte de zaman zaman birliktelikler oldu. Ama Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku işçiler, emekçiler, Kürtler ve ezilenler için büyük bir umuda dönüştü. Blok Adayımız Veli Büyükşahin Adıyaman için büyük şanstır. O’nu Meclise göndereceğiz. AKP ve diğer düzen partileri sefaleti derinleştirdiler. Köyleri boşalttılar, halka bu hayatı zindan ettiler. Tütünü yasaklayıp tarımı bitirdiler. Blok Adıyamanlılar için tek seçenektir. Adıyamanlılar, işsizlik, yoksulluk, sefalete karşı, sosyal güvence, iş güvencesi için, esnek çalışmaya karşı, Kürt sorununun demokratik çözümü için Blok etrafında bütün gücüyle birleşmelidir.


BLOKTAN ÇOK UMUTLUYUZ

Mehmet Varol (BDP Adıyaman İl Başkanı) : İlimizde AKP ve CHP’ye büyük tepki var. Şimdiye kadar verdikleri hiçbir sözü tutmadılar. Tütünümüz bunların zamanında yasaklandı. Bu partilerin, tütün sorunu, işsizlik ve Kürt sorununun çözümü ile ilgili hiçbir projeleri yoktur. Programlarında halka dair hiçbir şey yok. Veli Büyükşahin Meclise giderse bizi temsil eder, diğerleri giderse partilerinin genel başkanlarını temsil eder. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku halkın geleceğini de temsil ediyor, daha da güçlenecek. Bloktan çok umutluyuz.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da patlama: 1 ölü 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Blok dayanışma ile güçlendiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...