29 Aralık 2013 09:07

Güney Sudan'da genç askerler rahatsız!

Güney Sudan’da barış için uluslararası temaslar devam ederken Bor kentinde 25 bin muhalif genç asker yürüyüş yaptı.

Güney Sudan\'da genç askerler rahatsız!
Paylaş

Güney Sudan’da barış için uluslararası temaslar devam ederken Bor kentinde 25 bin muhalif genç asker yürüyüş yaptı.

Gövde gösterisinin, Devlet Başkanı Salva Kiir’in kendisine darbe girişiminde bulunmakla suçladığı muhalif lider Riek Machar’ın kabilesi olan Nuer’lere bağlı "Beyaz Ordu" tarafından gerçekleştiği ifade edildi.

Perşembe günü Kenya ve Etiyopya liderleri ülkeye gelerek Kiir’le görüşmüş ve Kiir’in barış için adım atmaya hazır olduğunu söylemişti. Ancak Doğu Afrikalı liderler aynı şeyi Machar için söyleyemediklerini belirtmişti.

Güney Sudan Başkan Yardımcısı James Wani Igga, “Biz hükümet olarak görüşmelere hazırız. Machar’ın ateşkesi kabul etmesi lazım” dedi.

Enformasyon Bakanı Michael Makuei Lueth “Beyaz Ordu”nun yürüyüşünü “Machar, kendi adına kabilesini sokağa dökmeye karar verdi” şeklinde yorumladı.

Muhalifler ise Machar’ın kendilerini sokağa döktüğü şeklindeki iddiayı yalanladı. Açıklamaya göre yürüyüş, genç askerlerin hükümete yönelik bir tepkisinden ibaretti.


GÜNEY SUDAN'DA NELER OLUYOR?

2011 yılında bağımsızlığını kazanarak Sudan’dan ayrılan dünyanın en genç devleti Güney Sudan’da, geçmiş dönemden kalma silahlı gruplar faaliyetini devam ettiriyor. Kabilelerin etkili olduğu siyasi arenada halihazırdaki başkan Salva Kiir, en güçlü kabile olarak gösterilen Dinka’lara, Riek Machar ise Nuer’lere bağlı.

Temmuz ayında Kiir tarafından görevden alınan Machar, 2015 yılındaki seçimlerde başkan adayı olacağını açıklamıştı. Machar, “Tek adam iktidarı kabul edilemezdir” ifadesini kullanmıştı.

Güney Sudan’ın bağımsızlığını kazandığı süreçte Sudan Halkının Kurtuluş Hareketi Partisi’nde Salva Kiir ve Riek Machar en önemli figürler olarak göze çarpıyordu. Son gelişmeler ülke yönetimi ve iktidar partisi içerisindeki bir güç savaşı olarak da yorumlanıyor.

2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını kazanan ve dünyanın en genç ülkesi unvanını elinde bulunduran Güney Sudan’da 2 haftadır süren şiddet olaylarında bini aşkın kişi yaşamını yitirdi, 120 bini aşkın kişi de göçe zorlandı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Heat’i Bosh taşıdı

SONRAKİ HABER

BDP heyeti Kandil’e gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...