29 Aralık 2013 07:09

Fatma Şahin önce bu belgeleri açıklamalı!

Tüyü bitmemiş yetim hakkını gasp etme suçlamasıyla karşı karşıya olan AKP, bakıma muhtaç yaşlılar yurdu Darülaceze’yi de arpalığa çevirmiş.

Fatma Şahin önce bu belgeleri açıklamalı!
Paylaş

Arif KOŞAR
İstanbul

AKP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, kabine revizyonunda değiştirilen Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Darülaceze ile ilgili önemli belgeler ortaya çıktı. Buna göre; Bakan Şahin, kendi yakınlarını işe aldırıyor. Bakıma muhtaç, kimsesiz, yaşlı ve sokağa terkedilmiş insanların bakımının yapıldığı sosyal kurum olan Darülaceze üzerinden işe alınan bu kişiler görevlendirme ile Bakanlığa atanıyor ve bakanın siyasi faaliyetlerine katılıyor. Maaşlarını da Darülaceze’den alıyorlar.

Darülaceze, sadece Türkiye tarihinin değil bu toprakların en köklü sosyal kurumlarından birisi. 119 yıllık kurum bünyesinde 7 aceze (düşkünler) servisi, bir poliklinik, bir çocuk kreşi, 3 bin kişiye yemek yapabilecek kapasitede mutfak, ayakkabı tamir atölyesi ve daha birçok sosyal tesis bulunuyor. Bugüne kadar 100 bin acezeye ve yetime hizmet veren kurumda, son dönemde alınan 20’ye yakın kadronun; AKP’li Fatma Şahin’in yakınlarına ve AKP’lilere dağıtıldığı iddia ediliyor. Kurumda çalışanlar, yeni alınan personel içerisinde İstanbul’da bir ilçe belediye başkanının gelini, bakan müsteşarının sınıf arkadaşı, AKP gençlik kolları üyelerinin bulunduğunu ifade ediyor. Kurumun bütçesinde, “düşkünlere yardım” için çeşitli vesilelerle toplanan ve verilen bağışlar önemli bir yer tutuyor.



ADEM YÜCEL VE AHMED NURULLAH KOCA

Elimize ulaşan belgelere göre; iki kişi; Adem Yücel ve Ahmed Nurullah Koca, 1 Kasım 2012 tarihinde Müdüriyet Makamının kararı ile Darülaceze’de 4/B’li memur olarak göreve başlıyor.

Darülaceze’ye personel alımı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na uygun bir biçimde; yani kamuya açık ilan, gerekli nitelikleri taşımak ve yeterli KPSS puanı ile yapılabilir. Ancak Yücel ve Koca için gerekli prosedür uygulanmıyor. İddia, bu iki ismin (ve elimizde belgeleri olmadığı için ifade etmediğimiz başka iki ismin daha) Bakan Şahin’in talimatıyla ‘yetim ocağı’ Darülaceze’ye alınması. Bu iddiayı diğer belgeler de güçlendiriyor.

Bu iki kişi işe girdikten 12 gün sonra, yani 13 Kasım 2012 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na görevlendiriliyorlar. Ve adım adım Bakan Şahin’e yaklaşıyor.
Darülaceze kadrosundaki Yücel ve Koca; bir yıl sonra, 18 Kasım 2013 tarihinde aday memuriyetten ‘asalet’e hak kazanıyor.

Bir milletvekilinin danışmanı olabilmek için memuriyette ‘asalet’in alınmış olması gerekiyor. Asalete hak kazanır kazanmaz, aynı gün aceleyle Yücel ve Koca, ücretsiz izne ayrılıp Bakan Fatma Şahin’in danışmanı olarak belirleniyor.

İşte bu duruma dayanarak; Bakan Şahin’in bu isimlerin memur olarak alınması için Darülaceze Başkanlığına talimat verdiği iddia ediliyor. Kurumda çalışanlar, 12 gün sonra danışman ve şoför yapılacak kişinin rastlantı olamayacağını, zaten bu kişilerin Bakan Şahin’le yakın ilişki içindeki insanlar olduklarını, bunu da kurumda herkesin bildiğini ifade ediyor.


SES USULSÜZLÜĞÜ SORMUŞTU

Milletvekillerinin belirli sayılarda danışman bulundurma hakları var. Ancak vekillerin danışmanlarının “memur olması” zorunlu. Koca ve Yücel ise memur değil. Ancak Şahin’in isteği ile birden memur olan ikili, ‘asalet’ süreleri dolar dolmaz danışman olarak atanıyor.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), daha önce, usulsüz memur alımları ve görevlendirmelerle ilgili Darülaceze Başkanlığı’na bilgi edinme hakkı kapsamında bir dilekçe vermişti. Dilekçede, “Sendika üyelerimizin bildirdiğine göre sözleşmeli personel alımı yapılırken ilan verilmemekte, KPSS sınav sonuçlarında alınan puanlara göre değerlendirme yapılmamakta ve yöneticilere yakın olan kişilerin mevzuata aykırı olarak işe alındığını konuşulmaktadır” denilirken kuruma şu sorular yöneltildi:
“4/b kapsamındaki personel nasıl alınmaktadır? Sözleşmeli personel nasıl alınmaktadır? 657 sayılı kanun 4/A’lı personel nasıl alınmaktadır? Hakkında sendikamıza bilgi verilmesini talep ediyoruz.”
Darülaceze Başkanlığı ise kurum yönetmeliğinin 3. maddesine göre işe alımlarda kurum başkanının KPSS sınavı olmadan memur alımı yapabileceği belirtilmişti.
SES de, yönetmeliğin, kanundan üstün olamayacağını vurgulayarak, 657 Sayılı Kanun şartlarının uygulanması gerektiği yönünde açıklama yapmıştı.


YÜCEL’İN MUTLU GÜNÜ

Bakan Fatma Şahin’in danışmanı Adem Yücel, daha resmi görevlendirme yapılmadan, hâlâ Darülaceze’de kadrosu bulunan bir memurken bile fiilen Bakan Fatma Şahin’in danışmanı olarak göreve başladığı, asıl işini yapmadığı da iddialar arasında.

İnternet üzerinden yayın yapan bir haber sitesinde, daha danışman olarak görev almadan önce, 27 Haziran 2012 tarihinde çıkan haber şöyle: “İSLAHİYEHABER: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in Danışmanı Adem Yücel’in Kalkınma Uzmanı kardesi Muhammed Yücel ile Sümeyye Akdeniz’in İslahiye’deki mevlitli düğünle hayatlarını birleştirdiler. Cevdet paşa Mahallesindeki iki gün süren mevlidi düğünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı  Danışmanı Adem Yücel’in Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Kalkınma uzmanı olan Muhammed Yücel’in Mutlu Gününde sevenleri yalnız bırakmadı.”


DARÜLACEZE BAŞKANI: GÖREVLENDİRME OLABİLİR

AKP’nin Gaziantep Belediye Başkan Adayı ve Eski Aile Bakanı Fatma Şahin’in talimatıyla Darülaceze’ye personel alımı iddialarını, kurum başkanı Nevzat Bayhan’a sorduk. Memuriyete alımla ilgili, her şeyin kanunlar çerçevesinde olduğunu, son 10 yıl içinde de en fazla 100 kişi alındığını söyledi. Koca ve Yücel’in işe alınır alınmaz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına görevlendirilmesi ve sonrasında da Bakan danışmanı olmasını sorduğumuz Bayhan şöyle cevap verdi: “Devlette kurumlar arasında dış görevlendirmeler olabilir. Darülaceze bakanlığa bağlı. Bakanlığın personel daire başkanlığı vardır. Bakanlık birimleri arasında kaydırmalar söz konusu olabilir.”
“Yeni alınan ve şoför kadrosundaki bir personelin, görevi açısından hızla bakan danışmanı olmasının soru işaretlerine yol açtığına dair” sorumuza ise Bayhan, “Her şey kanunlar çerçevesince olur” cevabını verdi.

ÖNCEKİ HABER

Roboskili anneler: İki yıldır biz de yaşamıyoruz

SONRAKİ HABER

Frodo ağlardan nasıl kurtuldu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa