07 Haziran 2011 11:38

Gençler şimdi akıllarına geldi!

Geçtiğimiz yıl boyunca, üniversitelilerin ulaşım ve barınma başta olmak üzere parasız bir eğitim uğruna yürüttüğü mücadelelere, liselilerin YGS şifrecilerine karşı on binlerle alanlara dökülmesine ve genç işçilerin metal sektörü başta olmak üzere sendikalaşma ve insanca bir yaşam için yaptı

Gençler şimdi akıllarına geldi!
Paylaş
Salih Deniz Islakoğlu

Başta AKP olmak üzere gençliğin sorun ve taleplerine kulak tıkayan sermaye partileri, gençlerin geleceklerini karartan uygulamalardan da kaçınmadılar.

Seçim kampanyaları sırasında ise durum değişti. CHP, AKP ya da MHP kampanyalarında gençlere seslenmeye özel bir ağırlık verdiler. Kimi YÖK’ü kaldırdı, kimi YGS’yi, kimi ise askerliği kısalttı. Tıpkı 2002 yılında iktidar olmadan önce YÖK’ü ve KPSS başta olmak üzere elemeci sınavları kaldıracağını söyleyen AKP gibi sırf gençlerin oyunu almak için ‘gençlik sevdalısı’ kesildiler.

Peki gençler ne diyor bu seçimlerde? Kimi ilk kez oy kullanacak, kimi hâlâ kararsız, kimi ise ailesinin kararına bakıyor. Kendi geleceklerini de oylayacak olan gençlerin ortak görüşü gençliğe gerekli değerin verilmediği yönünde.

GENÇLİĞE REVA GÖRÜLEN

İzmir Güzeltepeli gençlerden 20 yaşındaki Murat Doğan, 2. kez oy kullanacak, ilk oyunu belediye seçimlerinde CHP’ye vermiş. Liseyi bitiren Murat, bu sene 2. kez YGS’ye girmiş, yani bir YGS mağduru! Seçimlerdeki en önemli talebinin YGS’nin kaldırılması ve şifre skandalının sorumlularının cezalandırılması olduğunu belirtiyor. Üniversiteye girmeyi başaranların ise aldıkları kredilerle harçlarını ödediklerini ve milyarlarca lira borçlu olarak mezun olduklarını anlatarak, “Bize reva görülen bu mu?” diye soruyor siyasetçilere. Murat, Güzeltepe’deki çoğu genç gibi Alevi bir genç ama Alevilerin oylarını CHP’ye vermesinden rahatsız. Kendisi de ailesi de yerel seçimlerde CHP’ye oy vermiş olmasına rağmen bu seçimde Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku Adayı Erdal Avcı’ya oy vereceklerini söylüyor.

HEM HEYECANLI HEM KARARSIZ

Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Türk dili ve edebiyatı bölümünde okuyan Çağla Yeltürk, ilk kez oy atacağı seçim öncesi hem heyecanlı hem de kararsız. Çağla’ya geçtiğimiz günlerde Kemal Kılıçdaroğlu imzalı bir mektup gelmiş, ilk kez oy atacak birçok gence geldiği gibi. Çağla, seçim barajı yüzünden birçok insanın AKP ve CHP arasına sıkıştığını ve bu yüzden gerçek tercihlerini sandığa yansıtamadıklarını söylüyor. Çağla, yeni meclisin çözmesi gereken en önemli sorunun ise Kürt halkı başta olmak üzere diğer tüm halklara ülke yönetiminde daha fazla söz hakkı tanınması olduğunu söylüyor. (İzmir/EVRENSEL)


KİRLİ OYUNLAR

BİNGÖL Karlıovalı bir Kürt genci olan Serdar Dinler, Şehit Ali Karaoğlan Lisesinde okuyor. Seçimlerdeki en büyük beklentisinin Emek Demokrasi ve Özgürlük Blokunun Mecliste mümkün olan en çok sayıda milletvekili ile temsil edilmesi olduğunu söylüyor. YGS’de yaşanan şifre skandalı ile AKP’nin kirli oyunlarının ortaya çıktığını söyleyen Serdar, seçimlerdeki en önemli talebinin ise Kürtlerin, 2. sınıf vatandaş olmaktan çıkarılması olduğunu belirtiyor. Çocukken evde ağırlıklı olarak Kürtçe konuştuktan sonra okula gittiklerinde Türkçe eğitim görmelerinin başarılarını olumsuz etkilediğinden dert yanan Serdar, ana dilde eğitim verilmemesinin eğitimde fırsat eşitliğini zedelediğini belirtiyor. Serdar, Alevilerin, belki Kürtlerden bile şiddetli bir asimilasyona uğramalarına rağmen CHP’ye oy vermelerini ise anlayamadığını dile getiriyor.

GENÇLERE DAHA ÇOK OLANAK

Son olarak Rotary Ticaret Lisesi öğrencisi Kaan İlter ve Naime Tömek Lisesi Öğrencisi Özcan Sever ile Şirintepe Mahallesinde Milletvekili Adayı Erdal Avcı’nın gerçekleştirdiği kahve toplantısının ardından konuşuyoruz. İkisi de Erdal Avcı’yı tavrı ve samimiyetiyle kendi içlerinden biri olarak gördüklerini ve Bloku da böyle değerlendirdiklerini söylüyor. Güzeltepeli gençlerin seçimden beklentilerini sorduğumuzda ise uyuşturucu ve alkol kullanımının çok erken yaşlarda başladığını söyleyerek bununla mücadele etmek için gençlere daha fazla sosyal olanak tanınmasını istediklerini söylüyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Seçimler işçilerin ihtiyaçlarını karşılamıyor

SONRAKİ HABER

‘Bize Ankara’da rahat oturmak haram olsun’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...