28 Aralık 2013 13:53

Binlerce kişi katliamı lanetledi

Şırnak'ın Uludere (Qilaban) ilçesine bağlı Roboski ile Federal Kürdistan Bölgesi sınırında mazot ticareti yapan 34 sivil yurttaşın TSK savaş uçakları tarafından bombalanarak yaşamını yitirmesinin ikinci yıl dönümünü protesto etmek amacıyla binlerce kişi Roboski'ye akın etti. Katliam, diğer illerde de lanetlendi.

Binlerce kişi katliamı lanetledi
Paylaş

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski ile Federal Kürdistan Bölgesi sınırında mazot ticareti yapan 34 sivil yurttaşın TSK savaş uçakları tarafından bombalanarak yaşamını yitirmesinin ikinci yıl dönümünü protesto etmek amacıyla binlerce kişi Roboski'ye akın etti.
Aralarında BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, BDP ve HDP milletvekilleri, HDK bileşeni örgütlerin yöneticileri, bölge BDP il ve ilçe örgütleri, bölge belediye başkanları ve adayları, kitle örgütleri temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişi BDP Şırnak İl Örgütü binası önünden yüzlerce araçlık konvoy ile Roboski'ye geçti.

MEZARLIK ZİYARET EDİLDİ

Roboski'ye gelen kitle ilk önce yaşamını yitiren 34 yurttaşın defnedildiği köy mezarlığını ziyaret etti. Önde BDP eş genel başkanları, Cumartesi Anneleri, Maraş, Sivas, Lice, Sündüs, Gezi, Gever katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri, BDP ve HPD'li milletvekilleri, bölge belediye başkanlarının da bulunduğu binlerce kişinin bulunduğu anmada, "Ey ragip" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Ziyarette "Şehid namirin", "Katil Erdoğan istifa", "Katliamların hesabı verilecek" ve "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.

ÖCALAN'IN MESAJI OKUNDU

Ardından BDP PM üyesi Ferhat Encü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Roboski katliamının yıl dönümü dolayısıyla gönderdiği mesajı okudu. Encü'nün, Öcalan'ın mesajını okuduğu sırada sık sık "Selam selam İmralı'ya bin selam" ve "Biji serok Apo" sloganları atıldı. Mesajında, Roboski'de yaşanan katliamın halka son yüzyılda yaşatılan en büyük acılardan biri olduğunun altını çizen Öcalan, "Tarih göstermiştir ki Kürt halkı ulusal demokratik kimlik bilincine dönük bir uyanış yaşadığı her dönemde acımasız saldırı ve katliamların hedefi durumuna gelmiştir. Bu anlamda 1978 yılının Aralık ayında yaşanan Maraş katliamında da doğrudan savunmasız Kürt çocukları hedef alınmıştı. O gün faşist kontra unsurlar eliyle uygulanan katliam Roboski'de çağın en vahşi ve acımasız savaş aygıtları eliyle gerçekleştirilmiştir. Bizler bu çözüm sürecini başlatırken bir yandan demokrasi ve özgürlükleri geliştirelim bir yandan da geçmişte ve yakın tarihimizde yaşanan bütün acı ve hakikatlerle yüzleşelim istedik" diye belirtti. 2 yıldır aydınlatılmayan ve hesabı sorulmayan Roboski katliamında çözümün sağlanması ailelerin ve halkın vicdanının rahatlatılması gerektiğini kaydeden Öcalan, Başbakan ile bir araya gelen Roboskili ailelerin adalet arayışının çok anlamlı olduğunu vurguladı.

"Bu adalet talebi o kadar önemlidir ki yakın geçmişimizden başlayarak tarihimizdeki acılarla yüzleşmenin kapısına dönüşebilir" diyen Öcalan şunları ifade etti: "Devlet ve hükümet cesurca sonuçlarından korkmadan bu yüzleşmenin ve adalet arayışının önüne engeller koymaktan vazgeçmelidir. PKK'ye mal edilen ve yıllarca bir kara propaganda olarak Türkiye halklarına servis edilen yüzlerce yalandan ikisi Kuşkonar ve Koçağlı katliamları daha geçtiğimiz hafta AİHM'de mahkum edildi. Devlet bu inkar kalesine sığındıkça uluslararası kamuoyu ve Türkiye halkları nezdinde katliamcı olarak tescillenmeye devam edecektir. İşte tamda bu içinden geçtiğimiz süreçte bu trajik katliamla ilgili sağlanacak olan adalet ve onun üzerine inşa edilecek olan barış bizim büyük barış arayışımıza da örnek teşkil edebilecek önemde olacaktır."

Roboskili kadınların öncülüğünde gelişen ailelerin onurlu direnişi, diyalog da dahil her türlü yolla hak ve adalet arayışlarının çok saygı değer bulduğunu belirten Öcalan, "Bu adalet arayışının ve kişisel değil toplumsal olduğunun farkındayız. Bu acının güncel değil tarihsel olduğunun da bilincinde olmalıyız. Roboskili aileleri halkımız bugünü kadar olduğu gibi bundan sonrada yalnız bırakmayacaktır. Hükümetin de bu sürecin bir parçası olması beklenen hakikatlerle yüzleşme meselesine Roboski'de başlayarak doğru bir iş yapmalıdır. Bu bağlamda bütün Roboski halkına olan güvenimi ve taziye dileklerimi tekrarlıyorum. Katledilen evlatlarımızın davasına sahip çıkan Roboskili kadınlar da barışın anıtsal değerleri olacaktır" dedi.

MESAJIN ARDINDAN ROBOSKÎ'YE YÜRÜDÜLER

Okunan mesajın ardından binlerce kişi anma programının gerçekleşeceği Roboski köyüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, üzerinde Öcalan'ın son yayınlanan fotoğrafı ile Roboski katliamının fotoğrafının bulunduğu "Türk devleti devlet olsaydı, derhal katilleri bulurdu" pankartı ile "Roboski katliamını kınıyoruz", " Tutuklamalar, katliamlara rağmen Kürt halkı dimdik ayaktadır" ve "Rojava devrimi tarihi bir örnektir" pankartı taşındı. Sık sık PKK ve PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılan yürüyüşte ayrıca üzerinde Paris'te öldürülen 3 Kürt kadın siyasetçisinin fotoğrafının bulunduğu "Şahadetiniz zafer sözümüzdür" pankartı taşındı. (DİHA)


ROBOSKİLİ ANNENİN KALBİ ACIYA DAYANMADI

Çocuklarının 2 yıl önce katledilmesinin yıl dönümünde acıları bir kez daha tazelenen Roboskili annelerden biri, anma etkinliği sırasında kalp krizi geçirdi. Henüz ismi öğrenilemeyen Roboskili anneye, yanında bulunan diğer aileler tarafından müdahale edildi. Ardından da çağrılan ambulansla Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.


DİĞER İLLWERDE YAPILAN EYLEMLERDE VE AÇIKLAMALARDA DA ROBOSKÎ KATLİAMININ SORUMLULARININ BULUNMASI İASTENDİ

EMEP: ELİMİZ SORUMLULARIN YAKASINDA OLACAK
ROBOSKÎ Katliamı’nın 2. yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi, faillerin bir an önce cezalandırılmasını istedi. “Bu feci katliamın üzerinde iki sene geçmesine rağmen AKP Hükümeti henüz katliamın sorumlularını açıklayıp yargıya teslim etmedi” denilen açıklamada, “Pilotlar ya da alt düzeyde sorumlular elbette yargılanmalı ve hak ettikleri cezalara çarptırılmalıdır. Ama savaş uçaklarının kaldırılması ve sınırın sıfır noktasında Roboskî Köylülerinin bombalanması alt düzeyde bir-iki subayın emriyle gerçekleşemez” ifadelerine yer verildi. “Bombalama emrini veren Başbakan ve Genelkurmay Başkanı ise bu kişiler yargılanmayacak mıdır” sorusu yöneltilen açıklamada, “Hükümet, Roboskî Katliamı’nı unutturamaz. Katliamın sorumlularının bulunması ve cezalandırılması için sonuna kadar konunun takipçisi olacağız.. Ellerimiz katliamın sadece hukuki sorumlularının değil, siyasi sorumlularının da yakasında olacaktır. AKP Hükümeti derhal bombalama emrini verenin ismini kamuoyuna açıklamalı ve yargıya vermelidir” denildi.

HDP: HÜKÜMET KATİLLERİ KORUDU
HALKLARIN Demokratik Kongresi Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, katliamın yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı’na bu ‘harekat’ için teşekkür etmeyi ihmal etmezken, Roboskî köylülerinin payına, suçlanmak, azarlanmak ve tutuklanmak düştü. Çocuklarının katilinin kim olduğunu bilmek isteyenler, ‘kan parası’ karşılığında hak aramaktan vazgeçmeye çağrıldı. Hak arayanlar tehdit edildi, horlandı. Oysa ilk dakikadan başlayarak, sorumluluk mevkiinde kimlerin olduğu biliniyordu. Ancak, katliamın asker ve sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumluları korundu, saklandı. Biz bu katliamı unutmayacağız, unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Unutursak, yüreğimiz kurusun.” (ANKARA)

ROBOSKÎ İÇİN KARDEŞ TÜRKÜLER
KARDEŞ Türküler 20. yıl etkinlikleri kapsamında, Diyarbakır’da gerçekleştirdiği konserde şarkılarını siyahlar giyerek seslendirdi.
Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe, bini aşkın kişi katılırken, konserlerinde çoğunlukla beyaz giyen grup üyeleri, Roboskî Katliamı’nın yıl dönümü nedeniyle siyah kıyafetlerle sahne aldı. Konserde konuşan solist Feryal Öney, “Adalet yerini buluncaya kadar şarkılar söylemeye devam edeceğiz” dedi. Vedat Yıldırım ise, Kürtçe yaptığı konuşmada, yolsuzluk operasyonlarına değinerek, “Tüm bunlara karşı bizim üçüncü yolumuz var. Biz dünyaya Roboskîli çocukların gözleriyle bakacağız” dedi. Grup, Ermenice, Lazca, Arnavutça, Kürtçe, Zazaca gibi birçok dilde ezgiler seslendirdi. (DİYARBAKIR)

ADALET İSTİYORUZ!
HDP Fatih İlçe Örgütü, Kocamustafapaşa Meydanı’nda Roboskî Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Türkçe, Kürtçe, Ermenice ‘Adalet İstiyoruz’ denilen anmada Kürt geleneğine göre pilav-tavuk ve Ermeni geleneğine göre acıbadem kurabiyesi dağıtıldı. HDP Fatih İlçe Yöneticisi Sarkis Arık, “Biz bu topraklardaki adaletsizliğe karşı ancak el ele mücadele edersek kazanacağımıza inanıyorum” dedi. Samatya Kültür Dayanışma Kardeşliği Üyesi Filor Uluk ise ölümlerin sıradan olmadığını, 34 kişinin katledildiğini ifade etti. Faillerin ortaya çıkarılıp yargılanması gerektiğini ifade eden Uluk, adalet yerini bulana kadar mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

FAİLLERİ BİLİYORUZ, HESAP SORACAĞIZ
SİVEREK’te BDP ve HDP’nin çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda kişi Roboskî Katliamı’nı lanetledi. Lezgonun Parkı’nda bir araya gelerek, Kanlıkuyu Meydanına slgonlarla yürüyen kitle ‘730 gündür Roboskî’nin hesabı verilmiyor. Faili biliyoruz, hesabını soracağız’ yazılı pankart açtı. Roboski’de yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazıldığı dövizler taşıyan kitle ‘Katiller bulunsun, hesap sorulsun’, ‘AKP halka hesap verecek’ sloganları attı. Kitle Halk Bankası önünden geçerken, ayakkabı kutuları fırlattı. Kanlıkuyu Meydanında toplanan kitleye seslenen BDP İlçe Başkanı İbrahim Halil Ayyıldız,  faillerin ortaya çıkarılmasını istedi. (Urfa/EVRENSEL)

KAYIP YAKINLARI ROBOSKÎ'Yİ ANDI
DİYARBAKIR’da kayıp yakınları ve İHD tarafından her cumartesi düzenlenen eylemde bu hafta Roboskî’de katledilenler anıldı. Koşuyolu Parkı Yaşam Anıtı önünde yapılan eylemde konuşan BDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan, “Bu katliam bilerek, yürüeklere korku salmak için yapılmıştır. Faillerin bir an önce bulunmasını istiyoruz” dedi. KESK dönem sözcüsü Seyfettin Polat ise “Ayakkabı kutularından emekçilerden çaldıkları paralar çıkıyor. Bakan çocukları için gözyaşı dökenler, iki yıldır Roboskî’nin gözyaşını görmüyor” dedi. Açıklamaların ardından Roboski’de katledilenler için beş dakikalık oturma eylemi yapıldı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

UNUTTURMAYACAĞIZ!
DİSK, KESK, TMMOB ve HDK’nin çağrısıyla Kırkayak Parkı’nda bir araya gelen Antepliler, ‘Roboskî’yi unutturmayacağız’ yazılı pankartla Yeşilssu Parkı’na yürüdü. Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, “2 yıldır ne yaşananların katliam olduğu gerçeği kabul edildi, ne sorumluları ve failleri yargı önüne çıkarıldı, ne de vicdanları rahatlatacak bir özür dilendi” denildi. (Antep/EVRENSEL)

KATİLLERİ NEDEN YARGILAMIYORSUNUZ?
DERSİM Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Sanat Sokağı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, Roboskî katliamını lanetledi. Önce AKP İl Binası’na yürüyen kitle daha sonra Seyit Rıza Meydanı’na gitti. Hayatını kaybeden 34 köylünün ölümünün tiyatro oyunuyla canlandırıldığı anmada konuşan BDP İl Başkanı Ergin Doğru, “Roboskî’de bir gece vakti savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülen 34 can bu devletin Kürde bakışının göstergesidir” dedi. Daha sonra söz alan HDP Bölge Temsilcisi Hüseyin Tunç ise “34 insanı öldüren katiller halen savcı karşısına çıkmadı. Ortada bir mahkeme yok. Kendi kirli hesapları ve iktidarları için pazarlık içinde olanlar savcıları oradan oraya koşturanlar, her sabah bir bildiri yayınlayanlar 34 kişinin katillerini yargılamak için neredeler? Nerede kahraman savcılar, kahraman devlet” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)

CİZRE'DE POLİS MÜDAHALESİ
Şırnak'ın Cizre ilçesinde Roboski katliamını protesto etmek amacıyla kepenklerin kapalı olduğu ilçede sessizlik yerini çatışmalara bıraktı. Katliamı protesto etmek için Nusaybin Caddesi üzerinde bir araya gelen yüzlerce kişiye polis tazyikli su, gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahale etti. Polisin müdahalesine gençlerin ses bombaları ve havai fişeklerle karşılık vermesi üzerine cadde savaş alanına dönerken, gençler birçok noktada barikatlar kurdu.

KARABÜK'TE ÖĞRENCİLERE SALDIRI
KARABÜK’te Roboski katliamının yıldönümünde açıklama yapmak isteyen üniversite öğrencilerine linç girişiminde bulunuldu. Beşbinevler Pazaryeri’nde yapılamak istenen açıklamaya bir grup müdahale edip, öğrencilere saldırmak istedi. Açıklamanın ardından bir grup taşlarla üniversite öğrencilerine saldırdı. Gruba müdahale eden polisler, üniversite öğrencilerininin dağılmasını istedi. Ancak faşist grupların saldırıları sürünce öğrenciler toplu olarak beklemek zorunda kaldı. Saldırgan gruplar polisler tarafından dağıtılmayınca açıklama yapmak isteyen öğrenciler polis aracına bindirilerek olay yerinden uzaklaştırıldı.

İZMİR'DE SENDİKALAR ROBOSKÎ İÇİN YÜRÜDÜ
KESK İzmir Şubeler Platformu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve TMMOB İKK,  Roboski Katliamı’nın ikinci yıldönümünde yaptıkları ortak açıklamada, sorumluların açığa çıkarılarak yargılanmasını istedi. Basmane Garı önünde toplanan emek ve meslek örgütü temsilci ve üyeleri, AKP Konak ilçe örgütü önüne yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasını okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, “Roboski katliamını unutmadık, unutturmayacağız” dedi. Katliamın üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen ne hukuki ne de vicdani hiçbir şeyin yapılmadığını ifade eden Sağlam, “Bugün iktidar içi çatışma, rejimin tüm yolsuzluk, rüşvet pisliklerini ortaya saçarken tek gecede emniyet teşkilatını değiştirenler, 2 senedir 34 canın hesabını vermiyor” dedi. Sağlam, eşit, özgür ve demokratik bir ülkede yaşama talepleri olduğunu söyleyerek, “Katillerin bir an önce yargı önüne çıkarılmasını, devletin yaşananlarını bir katliam olduğunu kabul etmesini istiyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

KIRŞEHİR'DE ROBOSKİ KATLİAMINA ÖFKE BÜYÜKTÜ
Roboski Katliamının 2. yıl dönümünde faillerinin açığa çıkarılmamasına Kırşehir'de büyük öfke vardı. HDP Kırşehir il Örgütü öncülüğünde İş bank yanında halkın geniş katılımının olduğu basın açıklaması düzenlenerek katliam protesto edildi. Açıklamaya aralarında Eğitim Sen,Ödp,Tkp ve çok sayıda Kırşehirli de destek verdi.Katliama duyulan öfke  katil devlet hesap verecek,dağlarda arama kaçakçılar burada sloganlarına da yansıdı. HDP gençlik meclisi adına konuşan Özkan Özyurt açıklamasında şunları söyledi; " Roboski katliamının üzerinden 24 ay geçti.Ancak ne yazık ki katliamın üzerinden geçen süreye rağmen sorumlularla ilgili etkin bir soruşturma ve cezai işlem yapılamıştır.Buna rağmen yakınlarını kaybedenlere yönelik tutuklama ve para cezaları utanç verici bir tabloya dönüşmüştür.İnsan hayatının bu denli değersiz görüldüğü bir ülkede barıştan söz edilemez.Çoğunluğu çocuk olmak üzere 34 sivilin hayatını kaybetmesi karşısında siyasi karalılık,toplumsal duyarlılık sergilenemiyorsa,hiçbir düzeyde ahlak ve hukuktan bahsedilemez".Konuşmasının devamında gündemi yoğun bir şekilde meşgul eden yolsuzluk operasyonlarıyla ilgili de Türkiye’nin bır başka gündemi olan gözaltı operasyonlarında  Roboski katliamını haklı gösteren  hükümet yetkilileri , hiç kuşkusuz cumhuriyet tarihinin en derini olduğu söylenen yolsuzluk olayının da içerisinde oldukalrını belirterek Sözün özü: Yolsuzluk, egemenlerin henüz “yollu”, yani yasal hale getiremediği durumlardır dedi. (Kırşehir/EVRENSEL)

ROBOSKÎ VE MARAŞ KATLİAMLARI ANTALYA'DA PROTESTO EDİLDİ
ANTALYA’da Emek ve Demokrasi güçleri Kapalıyol’da bulunan Halk Bankası’nın önünde bir araya gelerek Roboski katliamının 2. yıldönümü ve Maraş katliamını protesto etmek üzere  Cumhuriyet Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş sonunda kitle katliamda hayatını kaybedenleri anmak üzere saygı duruşunda bulundu ve ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Emek ve Demokrasi güçleri adına basın açıklamasını okuyan BDP Antalya il Başkanı Baki Karaağaç; “Roboski katliamının üzerinden 24 ay geçti. Ancak ne yazık ki, katliamın üzerinden geçen süreye rağmen sorumlularla ilgili etkin bir soruşturma ve cezai işlem yapılmamıştır. Buna rağmen yakınlarını kaybedenlere yönelik tutuklama ve para cezaları, utanç verici bir tabloya dönüşmüştür” dedi. Karaağaç açıklamasına; “Sayın basın emekçileri, Maraş’ta Alevileri katledenler, sözde hayata dönüş operasyonu ile devrimcileri katledenler ve Roboski’de Kürtleri katledenler aynı güçlerdir. Bu güçler bugünde yolsuzluk ve hırsızlıkları ile gündemdeler. Bizler onları çok iyi biliyoruz. Yıllardır katliamların altında imzası olanlar ile bugün yolsuzluk ve hırsızlıkları nedeniyle bir birleri ile kavga edenlerin aynı kişiler olduğunu çok iyi biliyoruz.” Karaağaç basın açıklamasını “Bizler Roboski katliamını bir dönüm noktası olarak görüyor; Roboski’yi asla unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı dün ifade ettiğimiz gibi bugün de ifade ediyoruz, sonuç alıncaya kadar da ifade etmeye devam edeceğiz.” Diyerek sona erdirdi. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay, Sebahat Tuncel\'in cezasını onadı

SONRAKİ HABER

Taksim eylemi paralel devletin işiymiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...