28 Aralık 2013 12:15

Yargıtay, Sebahat Tuncel'in cezasını onadı

Yargıtay, HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'e verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezasını oybirliğiyle onadı. Kararın Meclis'e gönderilerek Genel Kurul'da okunması durumunda Tuncel'in milletvekilliği düşecek. Kararı değerlendiren Tuncel, 'Siyasal yargı, siyasal bir karar verdi' dedi.

Yargıtay, Sebahat Tuncel\'in cezasını onadı
Paylaş

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'e "PKK üyeliğinden" verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezasını oybirliğiyle onadı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Tuncel, bu davada tutuklu yargılanırken 2007 yılında milletvekili seçilmiş ve tahliye edilmişti. Tuncel hakkında mahkeme tarafından verilen 8 yıl 9 ay hapis cezası Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Kararın Meclis'e gönderilerek Genel Kurul'da okunması durumunda Tuncel'in milletvekilliği düşecek. Tuncel' in cezaevine girmesi de gündeme gelebilir.

Sebahat Tuncel 1 yıldan fazla ceza aldığı için milletvekili de olamayacak.

TUNCEL: YARGI SİYASİ BİR KARAR VERDİ

Yargıtay'ın onadığı 8 yıl 9 aylık hapis cezasını değerlendiren Sebahat Tuncel, "Yargı siyasi bir karar verdi, biz mücadelemize bakacağız. Demokrasilerde çareler tükenmez. Devlet çözümsüzlük siyasetinde ısrar ediyor. Bizde özgürlük siyasetimizde mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Karara ilişkin ilk değerlendirmesini DİHA'ya yapan Tuncel, siyasal yargının siyasi bir karar verdiğini söyledi. Tuncel," Yargı siyaseten bir karar vermiştir. Bu siyasi karardır. Devlet çözümsüzlük ve savaş siyasetini sürdürüyor. Bunun karşısında bizde kendi demokratik ve özgürlükçü siyaset anlayışımızla yolumuza devam edeceğiz. Demokrasilerde çareler tükenmez. Demokrasi mücadelesi sadece Parlamentoda yürütülmüyor. Bu mücadelenin birçok alanı var. Bizim halkların ortak geleceği için mücadelemiz nerede olursa olsun sürecek" dedi.

"Karar Meclis Genel Kurulu'na gelir mi?" şeklindeki soruya ise Tuncel, "Bunlar siyaseten verilecek kararlar. Orası onların bileceği iş. Siyasal yargı kendi işini yaparak, siyasal bir karar verdi. Onlar kendi işini yapıyor. Biz de kendi işimize bakacağız ve özgürlükçü siyaset çizgisinde mücadelemizi yükselteceğiz" şeklinde cevap verdi. (DİHA)


HDP: KARARI AYM VE AİHM'NE TAŞIYACAĞIZ

HDP Merkez Yürütme Kurulu yaptığı yazılı açıklamada Tuncel'e verilen cezanın onaylanmasına tepki göstererek, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılanan Sebahat Tuncel'in, 2007 yılında milletvekili seçildiğini ve tahliye edildiğini hatırlattı. Aynı mahkemenin Eylül 2012'de mahkumiyet kararı verdiğini belirten HDP, "Hatırlatmak istiyoruz ki, Tuncel hakkındaki mahkeme kararı, o dönemde Başbakan Erdoğan'ın 'Yargıya söyledik, gereğini yapacak' açıklamasının ardından alındı. 6 yıl sonra ortaya çıkarılan bir itirafçının kanıtlanmamış beyanlarına dayanan ve Sebahat Tuncel'in görüşü alınmadan verilen bu karar Yargıtay'da rekor bir hızla, 1 yılda onandı" dedi.

'HALK İRADESİNE DARBE VURULUYOR'

"Mahkeme kararı da, Yargıtay'da onanması da siyasidir, yargının halk iradesine vurduğu bir darbedir ve adil değildir" denilen açıklamada şunlar belirtildi: "Tuncel, Kürt, Türk, Ermeni, Arap, Laz, Çerkes, Alevi, Sünni her dilden ve her inançtan halklarımızın, işçilerin, emekçilerin, yoksulların, gençlerin, LGBT'lerin, kadınların desteği ile milletvekili seçilmiştir. Yargıtay'ın bu onama kararı aynı zamanda Kürt sorununda 'çözüm ve barış' mücadelesine vurulan bir darbedir. Alelacele ve HDP'nin siyasal çalışmalarına karşı alınmış bir karardır." "Diyarbakır Mahkemelerinin de Yargıtay'ın da zihniyeti, 'çözüm ve barış' için, Kürt halkının haklı ve meşru talepleri için demokratik siyaset mücadelesi sürdüren siyasetçileri siyaset alanı dışına düşürmek yönündedir" denilen açıklamada şunlar ifade edildi: "BDP-Blok ve HDP vekillerini demokratik siyaset mücadelesinden uzaklaştırmak, 'çözüm ve barış' yönünde çabalayan herkesin sesini kesmek için uğraşanlara sesleniyoruz: Bu yaptıklarınızın farkındayız. Kürt sorununda demokratik çözüm için mücadele eden, demokratik siyaset kanallarını kullananlara yönelik bu tür kararların her birinin Türkiye'yi sıkıntılı ve çatışmalı sürece bir adım daha yakınlaştırdığını görüyoruz. Son yaşanan devlet krizi de gösterdi ki, yargı alanında meşruluğu tartışma konusu olan çok fazla unsur vardır. Bu koşullarda Eş başkanımız için verilen bu kararı da meşru kabul etmiyoruz. Eş başkanımız Tuncel için bir taraftan Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru adımlarını takip edeceğiz. Diğer taraftan da politik demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz."Türkiye demokrasi, barış ve emek güçleri bu karar karşısında suskun kalmayacaktır."


SOSYAL MEDYADA KAMPANYA BAŞLATILDI

Yargıtay'ın kararının ardından bu karara tepki gösteren birçok kişi "#SebahatTuncelOnurumuzdur" sloganıyla kampanya başlattı.

Twitter'da yayınlanan bazı twitler şu şekilde:

#SebahatTuncelOnurumuzdur #SebahatTunceliRahatBırakın

#SebahatTuncelOnurumuzdur İrademizi tutsak alamazsınız! Yargıtayın başında paralansın TC!

Yasalar asla insanları özgürleştirmeyecek, yasaları özgürleştirecek olan insanlardır #SebahatTuncelOnurumuzdur #SebahatTunceleDokunma

"Davul onun omzunda, tokmak başkasının elinde" derler. Son sözü Kürtler söyleyecek. #SebahatTunceliRahatBırakın #SebahatTuncelOnurumuzdur

SebahatTuncelOnurumuzdur Kadınların güçlü olmasının önüne geçemeyecek adaletsiz 'adalet'iniz

Katil polise ceza yok, tecavüzcüye, işkenceciye, hırsıza yok adalet dediğiniz hesaplaşma silahı hep bize dönük. #SebahatTuncelOnurumuzdur"

ÖNCEKİ HABER

Qamişlo’da Meclis yöneticisine saldırı

SONRAKİ HABER

Binlerce kişi katliamı lanetledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa