28 Aralık 2013 10:41

Oyuncuyum, ‘Tanımlı’yım

Oyuncular Sendikası’nın, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile birlikte yürüttüğü meslek tanımı çalışması sonuçlandı. Oyuncu, seslendirme oyuncusu ve figüran meslek tanımları 26.12.2013 tarihli 28863 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ‘Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ’le resmiyete kavuştu.

Oyuncuyum, ‘Tanımlı’yım
Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul

Oyuncular Sendikası’nın, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile birlikte yürüttüğü meslek tanımı çalışması sonuçlandı. Oyuncu, seslendirme oyuncusu ve figüran meslek tanımları 26.12.2013 tarihli 28863 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ‘Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ’le resmiyete kavuştu.
Meslek tanımı, öncelikle mesleğin icrası aşamasındaki en temel, vazgeçilemez adımları göz önünde bulunduruyor. Bu tanımlar oyunculuk, seslendirme oyunculuğu ve figüran mesleklerinin görev alanlarını, çalışma ortamı ve koşullarını, mesleğin getirdiği özellikleri belirtiyor. Sendika, konuya dair ilk açıklamasını İnternet sitesinden yaptı. “Oyuncular Sendikası'ndan  üyelerine yeni yıl hediyesi: Oyuncu Meslek Tanımı” başlığıyla yayınlanan açıklamada, ‘Yapılan tanımlar ile mesleğimiz ve sektörümüz adına yasal düzenlemeler yapabilmek ve oyunculuk alanındaki mesleklerin hukuki açıdan tanınması için önemli bir adım atıldı.’ ifadeleri yer aldı.
Meslek tanımı sürecinin nasıl işlediğini Oyuncular Sendikası şu şekilde aktardı: “7 Aralık 2012 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumu ile sektörümüze ilişkin öncelikle 5 mesleğin standardını yapmak için protokol imzaladık. İmzaladığımız protokol sonrasında öncelikle ‘Oyuncu’, ‘Figüran’ ve ‘Seslendirme Oyuncusu’ meslek standardına ilişkin birer taslak metin oluşturduk. Bu taslak metinleri oluştururken Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan aldığımız öneriler ışığında Dacum ( Developing A Curriculum) Yöntemi ile çalıştık. Oluşan taslak metinleri önce sektörün ilgili bileşenlerinin görüş ve önerilerine sunduk. Bu taslak metinler MYK’nın oluşturduğu ‘Kültür Sanat Komitesi’nin görüşüne sunuldu ve daha sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu yönetim kurulu tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayınlandı. MYK ile yaptığımız protokol dahilinde dans sanatçısı ve opera sanatçısı meslek tanımları için çalışmalarımız devam etmektedir.”
 
Şebnem Sönmez (Oyuncu): Sendikanın kuruluş amaçlarından ve o günden bugüne yürüttüğümüz çalışmaların başında duran meslek tanımını nihayet kazandık. Artık bir meslek tanımımız var. Baktım, ben oyuncuyum. Meslek tanımının olması, öncelikle oyuncuların sendikasının asgari ücret üzerinden taban ücret belirleyebileceği koşulları oluşturacak. Mesleğimizin yasada ‘Oyuncu’, ‘Figüran’ ve ‘Seslendirme Oyuncusu’ gibi tanımlamalarla adlandırılmasının bir diğer önemli sonucu ise işçi sağlığı ve iş güvencesi tedbirlerinin alınması konusunda sendikamız taraf olacak. Bugüne kadar yaşanan iş kazalarının kayıtlara geçilmemesi de aşılmış olacak.
Rojda Demirer (Oyuncu): Çok sevindim, artık tanımlı bir mesleğimiz var. Ne mutlu bize.
Yağmur Deniz (Oyuncu): Oyuncuyum. ‘Tanımlı’yım.
Janset (Oyuncu): 100 yıl gecikmiş de olsak, artık meslek tanımımız var.
Devrim Evin (Oyuncu): Omuz omuza dayanışmanın karşısında dağ olsa duramaz. Emekleriniz zayi olmadı nihayet. Samimiyet ve mücadele bir kez daha kazandı.

ÖNCEKİ HABER

Greenpeace aktivisti Gizem Türkiye\'de

SONRAKİ HABER

Ankara\'da yolsuzluğa öfke vardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...