07 Haziran 2011 12:55

Hakkari'de tarihi miting

Hakkarililerin tamamının kenti boşaltarak katıldığı mitingde "Demokratik Özerkliğin inşası" kararı halkın onayına sunuldu. BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani, Nuray Mert'e "namert" diyen Başbakan için, "Siyasi namert Erdoğan'ın ta kendisidir" derken, Selahattin Demirtaş ise, Hakkari halkının "Demokratik Halk Devrimi&qu

Hakkari'de tarihi miting
Paylaş


Hakkarililerin tamamının aktığı Merzan Futbol Sahası'nda Koma Azad'ın solisti Farqîn'in şarkılarının ardından, miting Hakkari İl Başkanvekili Orhan Koparan'ın açılış konuşması ile başladı. "Merhaba direnişin ve serhildanın kalesi. Güneşin asi çocukları olan Colemerg halkı merhaba" diyerek konuşmasına başlayan Koparan, "Yarım asırdır verdiğimiz mücadele bütün halklara umut bayramı olmuştur. Demokratik yöntemlerle çözümünü dayattığı bu tarihi süreçte Kürt halkı kendi kaderini tayin etme hakkı iflas etmiş devlet düzeni ile değil ahlaki ve politik toplum değerleri ile bir sistemle belirlenecektir. Gelin hep beraber Colemerg meydanında meşru ve haklı taleplerimizi haykıralım. Duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün. Görsün ki bu halk özgür yaşama nasıl bir aşkla bağlanmıştır. Sayısız kültürlere medeniyetlere beşiklik etmiş Mezopotamya'nın en kadim halkı olan ve bugün 40 milyonu aşkın Kürt halkı olarak asimilasyon inkar ve imhayı asla kabul etmedik ve etmeyeceğiz. Varlığımızı tehdit eden statüsüz yaşamayı kabul etmiyoruz. Bizler Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde gönüllü birlikteliği ortak vatan anlayışında farklılıkları esas alan bir anlayışla etnik grupların, emekçilerin inanç gruplarının, kadınların kendilerini içinde yer bulduğu demokratik anayasayı içinde barındıracak Demokratik Özerklik diyoruz. Bizler ulus devletin katı merkeziyetçiliğine karşı demokratik örgütlenmeyi esas alan toplumun tüm kesimlerini siyasal sürece katacak tüm sorunlarını komünal şekilde çözeceği için Demokratik Özerklik en uygun modeldir diyoruz. Bizler anamızın ak sütü gibi helal olan anadilimizin önündeki tüm engellerin kaldırılarak anadilde eğitim başta olmak üzere anadilde özgürlük istediğimiz için Demokratik Özerklik diyoruz. Yalnız Türkiye'de Kürtler arasındaki ilişkileri çözme değil devletin demokratikleşerek tüm sorunların çözümünde en uygun model olduğu için Demokratik Özerklik diyoruz. İnşa edildiği günden beri Kürt halkının alanlarda büyük sevgi ve coşkuyla sahiplendiği modeli gelin hep birlikte inşa edelim. Yaşasın Demokratik Ulus, Demokratik Cumhuriyet, Demokratik Özerk Kürdistan diyoruz" dedi. Konuşmasının sonunda "Demokratik Özerkliği 12 Haziran'da oylarımızla inşaya var mıyız? Var mısınız?" sorusuna bütün Hakkari "Evet" yanıtını verdi.

GEYLANİ: NAMIK ERDOĞAN'IN, SAVAŞ BULDAN'IN, HEPSİNİN KATİLİ DEVLETTİR

Daha sonra konuşan BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani ise, Başbakan Erdoğan'ın Niğde'de savaş dilini tekrar kullandığını belirterek, "Zehir saçan dilini sizlere özgürlüğünüze ve halkımıza uzatıyordu. Onu bir kez daha kınıyoruz. BDP'nin militanları bizim bürolara saldırıyorlar, sokakları ateşlere veriyor diyorlardı. Yalan söylüyor değil mi? Çünkü o bir siyasi yalancı. Asıl bizim bürolarımıza Çözüm Çadırları'na saldıran ve bu ülkeyi 30 yıldır ateşe veren kendisiydi. Ayhan Çarkın denilen eski kontrgerillacı şimdi pişmanlık duymuş ve diyor ki o dönemde canını kaybedenlerin katilleri devlettir. Namık Erdoğan'ın Savaş Buldan'ın... hepsinin katili devlettir. Bunu dedikten bir gece sonra tutukladılar. Çünkü devletin o kirli oyunlarını tekrar gündeme getirecekleri için tutukladılar" dedi.

'SİYASİ NAMERT ERDOĞAN'IN TA KENDİSİDİR'

Başbakan Erdoğan'ı eleştirdiği için hedef gösterilen Nuray Mert'e ilişkin de konuşan Geylani, "Yurtsever, barışsever Nuray Mert köşesinde dedi ki o duble yollar savaşı daha kolay gerçekleştirmek için yapılıyor. Evet bunun ispatı burada bakınız sadece Şemdinli'de Gerni ve Herki mıntıkasında da genişletilen bütün yollar askeri harekat içindi. Sınır ötesi askeri operasyonlar içindi. Nuray Mert'e namert diyen, siyasi namert Erdoğan'ın ta kendisidir" diye konuştu. Köy korucularının BDP'nin çalışanlarını Derecik Taburu ile birleşerek tehdit ettiğini ifade eden Geylani, "O tehditler vız gelir vız. 1995'te Derecik'te bizi beldeye koymadılar. Bir sandıkta bir oy çıkmıştı onu kibritle yaktılar. Bürolarımızı yıktılar. Ama yüreğimizdeki özgürlük mücadelemizi yıkamadılar yıkamazlar" şeklinde konuştu. "Demokratik Özerkliği kabul ediyorsanız edin etmiyorsanız yarın bu halk iki bölgeli yönetim diyecek. Ama şu an halkımızın kaderinin Demokratik Özerklikte kıldığının ifadesi olarak söylüyorum. Bu coşkunuzu sandıkta göreceğimizden hiç kuşkumuz yok" dedi.

DEMİRTAŞ: DEMOKRATİK ÖZERKLİK HEPİMİZE KUTLU OLSUN

Daha sonra söz alan Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku Hakkari Bağımsız Milletvekili Adayı Selahattin Demirtaş, "Hakkari halkı demokratik halk devrimine Demokratik Özerkliğe yürüyor. Hepinize bir kez daha kutlu olsun. Bugüne kadar halkımızı Kürdistan'da bölmeye, parçalamaya, birbirine düşman etmeye yönelik bütün politikaları öncü bir inançla boşa çıkaran halkımız bugün Ortadoğu'nun umudu haline geldi. Demokratik Serhildan ruhuyla bütün Ortadoğu'yu ayağa kaldıran Botan halkına selam olsun. Hem direnen hem seçim çalışması ile yorulan halkımızla Demokratik Özerklik, 12 Haziran seçim zaferinin şölenini yapmak istedik. Şimdiden hayırlı olsun. Günlerdir alanlarda meydanlarda gece gündüz demeden köy köy mezra mezra çalışma yürüten başta kadın arkadaşlar olmak üzere Barış Annelerine, gençlere Colemerg halkına teşekkürler. Kürdistan'ın ulusal birliği Kürt ittifakı çerçevesinde partimize destek vererek moral katan bütün ailelere teşekkür ediyoruz. Kendi halkınızın yanına hoş geldiniz diyoruz" diye konuştu.

'DEMOKRATİK ÖZERKLİK BOTAN'DAN YAYILACAK'

Tarihi bir dönemden geçtiklerini kaydeden Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkes gözünü dikmiş size bakıyor. Bu nedenle 12 Haziran'da hedef 3'te 3 değil yüzde yüz dedik. Demokratik Özerklik Botan'dan yayılacak bütün Türkiye'ye. Eğer Demokratik Cumhuriyet'ten bahsedilecekse bunu siz kendi ellerinizle yarattınız. Erdoğan buradan doğan güneşi görüyor, balçıkla sıvanmayacağını da biliyor. Güneş doğdu, Tayyip Erdoğan doğuşu engelleyemeyecektir. Kürt halkı binlerce yılın özlemiyle kucaklaşıyor. Birbirinden uzak olan aileler, Kürt halkı demokratik ulus ittifakıyla bütün dünyaya gücünü ilan ediyor. Sadece milletvekili seçme değil Demokratik Özerklik kararının bütün dünyaya duyurulmasıdır. Bu nedenle Erdoğan saldırgandır."

'BAŞBAKANIN KARİZMASINI ÇİZDİNİZ'

Colemêrgîn Başbakan Erdoğan'ın karizmasını çizdiğini ve Erdoğan'ın her yerde bu karizmayı düzeltmeye çalıştığını kaydeden Demirtaş, "Sizin çizdiğiniz karizmayı hiç kimse düzeltemez. Bu dönemde tek bir oyun dahi bu zihniyete gitmemesi lazım. Boylarının ölçüsünü tümüyle alana kadar hadlerini bildirene kadar halkımız ittifakını güçlendirmelidir. Bizim olan bizim olması gereken bütün oyları alarak işte Kürt halkı budur diyeceğiz. Başbakan bunu anladığından beri her türlü hakareti yalanı söylüyor. BDP gibi 2,5 milyon oy almış 10 milyonluk halkı arkasına alan bir partiyi terörist olarak ilan ediyor. AKP'li Kürt vekiller 'Sen Başbakan da olsan halkımıza terörist diyemezsin' diyemedi. Kişisel çıkarları uğruna küçücük bir kırıntı uğruna bir halkın bin yıllık özlemini ve hasretini hiçe sayabiliyorlar. Sadece yazıklar olsun size diyorum" şeklinde konuştu.

'BAŞBAKAN ETNİK ÇATIŞMA ÇIKARMAYA UĞRAŞIYOR'

Başbakan Erdoğan'ın CHP ve MHP'yi BDP'ye saldırtmak istediğini kaydeden Demirtaş, "CHP, MHP niye BDP'ye saldırmıyor diyor. Her türlü güvenlik güçlerini bize saldırtıyor yetmiyor herkesi üzerimize saldırtıyor. Ben açık söylüyorum Başbakan bu halkın Özerkliğe yürüyüşünü durduramayacağını anlamıştır. Bu nedenle etnik çatışma çıkarmaya çalışıyor. MHP'yi bize saldırtmaya çalışmasının nedeni budur. Çünkü Tayyip Erdoğan'ın çirkin yüzü ikiyüzlülüğü teşhir oldu yapacak birşey kalmadı. Bu kadar çılgınlaşmış çıldırmış durumda. Uyarıyoruz. Tehlikeli bir iş yapıyorsun. Bunun faturası sana ağır olur. Bu halkı durdurmaya gücünüz yetmez. Bu barış elini tutmazsanız siyasi faturası AKP'ye çıkar. Bu halk bu kadar birlik bütünlüğünü sağlamışken, artık 'Özerk yönetimlerle kendimi yönetmek istiyorum' diyorken orduyu, polisi, sivil faşistleri bunun önüne koyamazsın. Öyle özerkliği tartışmayız deyip kestirip atamazsın. Senden cevap bekliyoruz. Yapılacak anayasada biz var mıyız? Yok muyuz? Bu halkın iradesini kabul ediyor musunuz etmiyor musunuz? Tayyip Erdoğan'ın cevabını bekliyoruz" ifadesinde bulundu.

'OY ÇALINIRSA SANDIĞI KAFANIZA GEÇİRİRİZ'

En az 40 milletvekilini Meclis'e göndereceklerini kaydeden Demirtaş, "Bunlar da oyun çoktur bu oyunları boşa çıkaracağız sandık güvenliği adı altında dışarıdan güvenlik güçlerini getiriyorlar. Sandık güvendedir onu tehlikeye atacak olan sizsiniz. O sandıklardan tek bir oy çalınırsa O sandığı başınıza geçiririz, hiç şakamız yoktur. Binbir güçlükle fedakarlıkla bu anaların gençlerin alın teriyle o sandığa halkımız oraya oyunu atacak siz çalacaksınız sandığı kafanıza geçireceğiz bunu bilin" diyerek uyarıda bulundu.

'KÜRT KÜRDİSTAN'DA KENDİNİ YÖNETECEK'

"Katil Erdoğan" sloganları altında konuşmasını sürdüren Demirtaş, "Biz artık bu coğrafyada kendi kendimizi yöneteceğiz. Bütün sorunlarımızı çözeceğiz. Bu artık bizler açısından an meselesidir. Bu iş uzamayacaktır. Anadilde eğitim alsanız karnınız doyar mı diyor. O zaman sen de çıkar dilini anayasadan. Seninki doyurmuyorsa sen de çıkar. Bu zihniyet 50 yılda Kürt yoktur dan anadil karın doyurmaza geldi. Biz sizi 50 yıl daha bekleyemeyiz. Anadil karın doyurur mu doyurmuyor mu o artık Kürdün bileceği iştir. Bizim anadilimizi yasaklamakla sizin karnınız doydu doğrudur. Siyasi rant elde ettiniz ceplerinizi doldurdunuz. Ama artık o dönemler bitti. 'Alavere dalavere Kürt Memed nöbete' dönemi bitti. Kürt Kürdistan'da kendini yönetecek" diye konuştu.

'SAYIN ÖCALAN BU HALKIN BAĞRINA GERİ DÖNMELİ'

Başbakan'ın ana muhalefet ve diğer partilerin sorunun çözümüne ciddi yaklaşmasını isteyen Demirtaş, "Bu halk bölünmekten yana değil ama kendi anavatanında kendini yönetecek. Özerklik budur. Bu halk barış istiyor ama onurlu bir barış olacak. Bunun adı Kürt isyanıdır terörizm değildir. Ve bu isyanın bir lideri vardır. Onun adı Sayın Öcalan'dır. Talepler Türkün de Cumhuriyetin de zararına değil. Hepimizin yararınadır. İmralı'da görüşme yaptığınız Sayın Öcalan bu halkın bağrına geri dönmelidir. Özgür olmalıdır. İsyanın önderini serbest bırakmalısınız. Bu talepler sakın ola ki tehdit olarak anlaşılmasın gerçekleri konuşuyoruz" şeklinde konuştu.

'SENİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKEN NAMERTTİR'

Oylarını kendilerine vermeyenlere de seslenen Demirtaş, "Oylarınızı bize vermeseniz bile dualarını bizden eksik etmesinler. Nasıl mücadele ediyorsunuz nasıl fedakarsınız bunu gözlerimizle görüyoruz. Cesurca duruyorsunuz ant olsun söz olsun ki size layık olacağız ve bu ülkeye hep birlikte özgürlüğü getireceğiz. Tayyip Erdoğan şunu söylüyoruz. Senin gibi bir zalimin önünde diz çöken namerttir yolunuz ve yolumuz açık olsun."

Demirtaş'ın konuşmasının ardından cezaevlerinden gönderilen mesajlar ve öğrenci derneğinin mesajı okundu.

CANAN: 3'TE 3'TE BULUŞMAK ÜZERE

Ardından şal û şepik giyen ve başına kofî bağlayan Esat Canan platforma çıkarak, Çukurca'nın Şemdinli'nin selamlarını Hakkari'ye getirdiğini kaydederek sözlerine başladı. Canan, "Serhildanınızı kutluyorum. Seçim bölgem adına tümünüzü saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Değerli halkımız biliyorsunuz Kürt halkı Türkiye halkı çok önemli bir süreçten geçiyor. 30 yıldır süren bir savaşın sonuna doğru bu halkın beklentisi artık çözümdür. Kürt halkı olarak bizler olarak hükümetin önüne Başbakan'ın önüne Demokratik Özerklik projesini koyduk. Kürt sorununun çözüm projesi Demokratik Özerklik'tir. 30 yıldır topla tüfekle çözüm üretmeyen bu sistem artık Kürt halkının barış elini tutmalıdır. Bu seçim o nedenle önemli bir seçimdir. Bu Hakkari halkının talebinin en somut ifadesidir. El ele vererek burada bulunmanızla Hakkari halkı ittifağını sağlamıştır. Bu halkın dışında kimse kalmamıştır. Sizleri bu birliktelikten ittifaktan dolayı bir kez daha kutluyorum" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın Kürtlerin dine yaklaşımına ilişkin sözlerini de eleştiren Canan, "Dediler ki Kürtler şeytanın soyundan geldiler, cinlerin soyundandır diye kitaplar yayınladılar" diyerek Diyanet İşleri Başkanının dahi buna alet olduğunu kaydetti. Canan konuşmasını "3'te 3'de buluşmak üzere hoşçakalın" diye sonlandırdı.

KURT: HAKKARİ'DE YAKILAN ATEŞİ HERKES GÖRECEK

Ardından şal û şepikleriyle platforma çıkan bloğun bir diğer adayı Adil Kurt ise konuşmasını Kürtçe yaptı. Kurt, "Sizler için ne dersek azdır. Bu başkaldırı için ne desek Colemêrg için azdır. İlk gün Erdoğan binerek geldi yaya gitti (siwar were peya here) dedik öyle oldu. Şimdi seçime 4 gün kaldı. Yarın cezaevlerinin kapılarını açacak olan oylarımız için çalışacağız. Söz mü" diye sordu. Kitle hep bir ağızdan söz verdi. Kurt konuşmasını şöyle sürdürdü: "İkinci gün dağ başlarında yastıkları taş, yatakları toprak, yorganları gökyüzü olan arkadaşlarımızın bizim aramıza dönmesi için çalışacağız söz mü? Her yerde özgürlük halayları çekeceğiz söz mü? Üçüncü gün Demokratik Özerkliğin ilanı için çalışacağız söz mü? Dördüncü gün ise daimi muradımız için hainlerin yenilgisi için çalışacağız. O gün İmralı Zindanının kapılarını açacağız ve Kürt Halk Önderini çıkaracağız. Kürt Halk Önderi, hepimizin önderi Sayın Abdullah Öcalan içindir. Bunun için 4 gün uzun bir süredir. Çalışmalıyız. Söz veriyor musunuz çalışmaya" diye sorunca kitle hep bir ağızdan sözünü yeniledi. 12 Haziran'da Hakkarililerin AKP'yi ve devlet sistemini bitireceğini kaydeden Kurt, "O gün yeni bir yaşamın fideleri ekilecek. Onun için 3 adayınız için her biriniz kendi bölgesinde oylarını kullanacak. Tek bir Kürt bile Hakkari'de onursuzluk yapmaz ve onlara oy vermeyeceğini biliyorlar. Onun için AKP'liler bölge ihlalleri yaratmaya çalışıyor. Kırmızı rengi Hakkari merkezde Selahattin Demirtaş için, Yeşil rengi Şemzinan'da Esat Canan için belirledik. Sarı rengini de Yüksekova için bırakmıştık. Hakkari'deki ittifak yüzde yüzdür. Rekor Gever'indir evet ama eğer Colemêrg daha iyiyse alın meydan burada. Ama bir rakibiniz daha var. Rubarok hem Hakkari'nin hem de Yüksekova'nın rekorunu kıracaktır" diye konuştu. Hakkari'de yakılan ateşin "Kürdistan'ın dört parçasında görüleceğini" söyleyen Kurt, "Bunun için önce diyorduk ki ya özgürlük ya ölüm. Ama bugün diyoruz ki ya özgürlük ya özgürlük" diyerek sözlerini bitirdi. Konuşmacıların konuşması sık sık "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla kesildi.

Konuşmaların ardından sanatçı Comert şarkılarıyla Hakkarililerin karşısına çıktı. Miting konserle devam ediyor... (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

DYG üyesine 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

Seçimler işçilerin ihtiyaçlarını karşılamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...