28 Aralık 2013 06:00

Şirket üniversitelere karşı dayanışmaya...

Üniversitelerin şirketleştirilmesine, eğitim emekçilerinin güvencesizleştirilmesine karşı dayanışmaya” çağıran Üniversite Dayanışma Platformu ise “Üniversite çarklarının bilgiye dair öğrendiğimiz ve öğrettiğimiz tüm değerlerin aksine işlemeye devam etmesi, hepimizi nitelikli eğitim, bilim ve özgür düşüncenin kaynağı olarak üniversitelerimizi savunma görevinde birleştiriyor” diyor

Şirket üniversitelere karşı dayanışmaya...
Paylaş

Üniversitelerde, akademisyen, öğrenci ve çalışanlar üzerindeki baskı giderek artıyor, öğretim görevlilerine yönelik soruşturmalar ve işten atmalar çoğalıyor. Son olarak Özel Fatih Üniversitesi yönetimi, Prof. Dr. Neşe Özgen ve Yard. Doç. Dr. Hüseyin Kalaycı’nın işlerine son vermişti. “Üniversitelerin şirketleştirilmesine, eğitim emekçilerinin güvencesizleştirilmesine karşı dayanışmaya” çağıran Üniversite Dayanışma Platformu ise “Üniversite çarklarının bilgiye dair öğrendiğimiz ve öğrettiğimiz tüm değerlerin aksine işlemeye devam etmesi, hepimizi nitelikli eğitim, bilim ve özgür düşüncenin kaynağı olarak üniversitelerimizi savunma görevinde birleştiriyor” dedi.

Üyeleri arasında Akademi Susmayacak Platformu, İ.Ü Demokratik Üniversite Girişimi, İstanbul Tabip Odası ve ODTÜ Asistan Dayanışmasının da bulunduğu 30’u aşkın örgütten oluşan Platform, açıklama yaparak, “Uzun zamandır özgür ve eleştirel düşünceye, akademiye ve üniversitelere yönelik saldırılarla karşı karşıyayız. Vakıf-kamu ayrımı yapmadan yoğunlaşan baskılar, üniversitelerde “Eğitim ve öğretimin taşeronlaştırılması süreci”nin sonuçlarından sadece biri” dedi.

KAÇAK/SİGORTASIZ ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRIYORLAR

Yakın dönemde hukuki mücadeleleri birleştirilmiş olan Bilgi, Maltepe, Doğuş, Okan, Bahçeşehir ve Yeditepe tenkisatlarından sonra hukuksuz ve buyurgan işten çıkarmaların devam ettiğini belirten Platform, Doğuş Üniversitesi Psikoloji Bölümünün kâr amaçlı bir şirket gibi çalıştırılmasına karşı çıkan Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu’nun ve Fatih Üniversitesinde Prof. Dr. Manuel Knoll, Prof. Dr. Philipp Amour, Yrd. Doç. Dr. Rainer Brömer, Dr. Nil Mutluer ve son olarak da Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Kalaycı ve Prof. Dr. H. Neşe Özgen’in işten çıkarıldığını hatırlattı.
Açıklamada, “Vakıf Üniversiteleri olarak adlandırılan ve çoğu birkaç apartman katıyla gösterişli birer web sayfasından ibaret olan onlarca özel şirket, İş ve İdare Hukuku’nun sağladığı haklar çerçevesinden uzak  keyfi kadro ve özlük politikalarıyla idare ediliyor. Araştırma görevlisi kadroları ‘lisans üstü burslu öğrenci’ ismi altında kaçak veya sigortasız çalıştırılan öğrencilerle telafi ediliyor. Mütevelli heyetlerinin çıkarı olan şirketler bizzat destekleniyor. Üniversite çarklarının bilgiye dair öğrendiğimiz ve öğrettiğimiz tüm değerlerin aksine işlemeye devam etmesi, hepimizi nitelikli eğitim, bilim ve özgür düşüncenin kaynağı olarak üniversitelerimizi savunma görevinde birleştiriyor” denildi.
Platform, dün İstanbul’da İstanbul Tabip Odasında bir basın toplantısı düzenleyerek tepkilerini bir kez daha dile getirdi. (İSTANBUL)

PLATFORM ÜYESİ ÖRGÜTLER

Akademi Susmayacak Platformu, AİBÜ Öğretim Elemanları Derneği, Barış İçin Akademisyenler, Eğitim Sen KOÜ, AİBÜ, Anadolu Üniversitesi Temsilcilikleri; Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu, Ankara 5 No’lu, İzmir 3 No’lu Şubeleri, Eğitim Sen Mersin Üniversitesi Temsilciliği, Eğitim Sen Ordu Üniversitesi Temsilciliği, Eğitim Sen Tunceli Üniversitesi Temsilciliği, İ.Ü Demokratik Üniversite Girişimi, İstanbul Tabip Odası, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, İTÜ Asistan Dayanışması, Kocaeli Üniversitesi Nasıl Bir Üniversite İstiyoruz Platformu (NBU), Mülkiyeliler Birliği, ODTÜ Asistan Dayanışması, ODTÜ Mezunlar Derneği, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi, Öğrencime Dokunma, SES İstanbul/Aksaray Şube, SES İstanbul/Anadolu Şube, Sosyal Araştırmalar Vakfı, Sosyoloji Mezunları Derneği, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, Türkiye’de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu (GIT Türkiye), Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Vakıf Dayanışma

ÖNCEKİ HABER

Halk mitinge hazır

SONRAKİ HABER

‘Cemaatler koalisyonu’ yönetiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...