27 Aralık 2013 22:24

Yargı kararları hep darbecilerden yana

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin darbecilerden Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya’nın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 19. duruşması bugün görüldü.

Yargı kararları hep darbecilerden yana
Paylaş

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin darbecilerden Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya’nın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 19. duruşması bugün görüldü. Sanıkların katılmadığı duruşmada, müdahil avukatları esas hakkındaki beyanlarını sundu. Avukatlar Evren ve Şahinkaya’nın mahkum olmadığı takdirde, 12 Eylül ile ilgili hiçbir hususun açığa çıkartılamayacağına dikkat çekti. Avukatlar ayrıca, Evren ve Şahinkaya hakkında müebbet hapis cezası verilse bile, Anayasa maddeleri gereğince “iyileşmeden infazları gerçekleşemeyeceği”ne vurgu yaparak, uygun madde ve yasaların da bulunmadığını açıkladı.

‘ERDAL EREN’İN MEZARINDA DİZ ÇÖKÜP ÖZÜR DİLESİN’

12 Eylül Darbesi döneminde öldürülen Cemil Kırbayır’ın ailesinin avukatı Fikret Babaoğlu, sanıkların, insanlığa karşı suçtan yargılanmamasını eleştirerek, “Buraya, sanıkların cezalandırılması, ipte sallandırılması, cezaevinde çürümesi umuduyla gelmedik. 12 Eylül’le yüzleşilmesi, varsa suçların ortaya konulması için geldik. Evren, Erdal Eren’in mezarına gitsin, diz çöküp özür dilesin. Tarihe kötü, faşist bir diktatör olarak geçti, böylece tarihe iyi, vicdanlı bir ihtiyar olarak geçebilir” dedi.

‘ÖYLE BİR KARAR VERİN Kİ AKLA DARBE GELMESİN’

Avukat Şenal Sarıhan o dönemde işkencelerle insanların öldürüldüğünü, bu suçları işleyenlerin, ‘Anayasayı ihlal’ ile suçlanmasının, onları korumak anlamında olduğunu belirterek, “İnsanlığa karşı bir suç yaşanmıştır ve yaşanmaya devam etmektedir. Bu davada, insanlığa yöneltilmiş tehdidin mutlaka cezalandırılması gerektiği inancındayız” dedi. Avukat Hasan Ürel “Öyle bir karar verin ki; darbeciler mahkum olduğu gibi, bundan böyle kimse darbeyi aklına getirmesin. Darbecilerin cesaretini kırın. Bu kanlı süreçte hayatını kaybeden insanların ruhları muazzez olsun” dedi. Avukat Aydın Erdoğan ise sanıkların yapılan işkencelerle ilgili de yargılanması için suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

GENELKURMAY KOZMİK ODASI ARAŞTIRILSIN

Müdahil avukatı Ömer Kavili de Genelkurmay’ın kozmik odasında da inceleme yapılmasını talep ederek, “Darbeciler mahkum olmalıdır ama ustalıkla gizlenen sivil  koordinasyon grubunun da açığa çıkması gerekir” dedi.

İŞKENCECİLERE TAKDİR BELGESİ VERİLMİŞ

Diğer yandan davada, Amasya’daki Et Balık Kurumu’nda işkence iddiasıyla o dönemde Yüzbaşı olan Atasoy Filoz ve Başçavuş Burhan Yöntem hakkında işkenceden açılan dava dosyasında Bayrak Harekat Planıyla ilgili bir ‘takdir’ belgesi olduğu ortaya çıktı.. Belgede “Bayrak Harekat Planının uygulanmasında gösterdiğiniz fedakarlık, gayret ve başarılardan ötürü takdir ve teşekkür ederiz” deniliyor.  Ayrıca mahkeme, Bayrak Harekat Planı içerisinde yer alan Sivil İşler Koordinasyon Gurubu ile ilgili bölümlere, ‘konmadı’ ibaresinin bulunmasıyla ilgili Genelkurmay’dan bilgi istemişti. Genelkurmay’ın  mahkemeye 25 Kasım tarihinde gönderdiği cevap yazısında şu ifadeler yer aldı: “Bayrak Harekat Direktifi’nin EK-l ve EK-J’sinde belirtilen, ‘konmadı’ ifadelerinin esas plana konmayan ek ile ilgili ibare olarak kullanılmış olduğu ve direktifin hazırlandığı tarihte yazıldığı değerlendirilmiştir” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

THY\'nin Tripoli bilet satış ofisine baskın: 1 ölü

SONRAKİ HABER

Anonymous, Emniyet Genel Müdürlüğü\'nün sitesini çökertti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...