27 Aralık 2013 14:59

Çakma Anne mükemmel anneye karşı

Domingo Yayınları’nın Aile-Çocuk dizisinden yayınlanan Çakma Anne mükemmel olmayan anneler için ebeveynlik rehberi olma iddiasında ve sadece yüzde kırk çaba ile nasıl ebeveyn olunacağına dair yol gösteriyor

Çakma Anne mükemmel anneye karşı
Paylaş

Bahar Çelik Omur

Birileri bizim nasıl daha iyi anne olabileceğimiz konusunda konuşadursun birileri de ebeveynliğin nasıl daha kolay ve hatta kimilerimiz için nasıl daha çekilebilir olacağı konusunda kafa yormuş. İyi de etmiş. Zira gündelik yaşamda karşılaşılan pek çok uyaran yüzünden kadınlar her daim vicdan azabı çekiyor, kendini sorguluyor ve yetersiz hissediyor.  Peki neden? Çünkü annelik kutsal bir meslek kadınlar için ve bu sıfatı hakkı ile yerine  getirmek için de kimi koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Gündelik keyiflerinden, konforundan, özel yaşamından ne kadar feragat eder saçlarını ne kadar çok çalı süpürgesine çevirirsen o kadar iyi anne oluyorsun toplum gözünde.  

Domingo Yayınları’nın Aile-Çocuk dizisinden yayınlanan Çakma Anne ise tüm bunların karşısında bir şey öneriyor. Amerikalı  ve işlerinde hayli başarılı dört kadın tarafından yazılan kitap mükemmel olmayan anneler için ebeveynlik rehberi olma iddiasında ve sadece yüzde kırk çaba ile nasıl ebeveyn olunacağına dair yol gösteriyor. Hayli eğlenceli bir dille yazılmış ve anneler için iyi bilinen örneklerle renklendirilmiş kitabı bir solukta keyifle okuyabilirsiniz. Önerilenleri uygulayıp uygulamamak elbette okuyucunun kararına kalmış ama mükemmeliyetçi annelerin kafalarında soru işareti uyandıracak olması bile önemli. Zira bizler yani anneler mükemmel olmaya çalışırken hayat ellerimizin arasından akıp gidiyor. Yetersizlik duygusunun insanın benliğinde açtığı oyuklar da cabası.

Kitaptaki başlıklardan bahsederek içerik hakkında biraz daha fikir verebiliriz. “Çocuklarınız size mahvetmek istiyor, On saniye kuralı: Yere düşen emzik, Her hafta sonu 9’a kadar  yatakta kalma kuralı, evet lanet bakıcınız size yargılıyor, hasta çocuğunuzu öğretmenine fark ettirmeden kreşe nasıl bırakırsınız vd.”     
Kitaptan: Birden fazla bakıcınız olsun. Birbirlerini tanımasınlar. Farklı yaş sınıf din ve etnik gruplardan seçin. Dönüşümlü olarak kullanın. Dört gece arka arkaya dışarı çıkacaksanız en azından iki farklı bakıcıyı arayın.       

Mükemmel anne olacağım diye kendini paralayan kadınlar gelin iyi bir şey yapın ve Çakma Anne’nin yazdıklarına bir göz atın.       
Çakma Anne, Laurie Kilmartin, Karen Moline, Alicia Ybarbo, Mary, Ann Zoellner, Domingo Yayınevi, 176 s.                                                               
 baharc34@gmail.com                    



 

ÖNCEKİ HABER

Danıştay\'tan adli kolluk yönetmeliğine durdurma

SONRAKİ HABER

Kadim öykülerin peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...