07 Haziran 2011 10:37

GÖP, politikacıları taleplere kulak vermeye çağırdı

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) seçim öncesi basın özgürlüğü önündeki engellerin ortadan kalkması için taleplerini dile getirdi. Kurulduğu günden bu yana 3 yürüyüş ve Gazetecilere Özgürlük Kongresi düzenleyen 100’e yakın gazetecinin davasını izleyen ve tutuklu gazetec

GÖP, politikacıları taleplere kulak vermeye çağırdı
Paylaş

TGC’nin de içinde bulunduğu 93 gazetecilik meslek örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu GÖP, açıklamasında tutuklu ve tutuksuz yargılanan gazetecilerin durumunu da değerlendirdi. GÖP adına açıklamayı Basın Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gürsel okudu. Türkiye’nin, dünyada basın özgürlüğü ihlalleri açısından notu en kötü olan ülkeler arasında yer aldığını belirten Gürsel, “Biz, gazeteciler olarak bu durumu içimize sindiremiyoruz. Bugün Türkiye gazetecileri yaptıkları haberler, yazdıkları yazılar nedeniyle on binden fazla basın davası ile karşı karşıyalar. Medya patronları, gazetelerindeki muhalif sesleri susturmaları için ağır baskı altında bırakılıyorlar. Bugün çeşitli bahanelerle 70 gazeteci tutuklu ya da hükümlü olarak cezaevlerinde. Hükümete göre onlar terör suçlusu” dedi.

İKTİDARIN TERÖRİST ÇİZGİSİ                   

İktidarın çizgisine ters düşen görüşleri savunanların terör örgütleri ile ilişkilendirilerek terörist suçlamasıyla uzun tutukluluk cezalarına çarptırıldığını ifade eden Gürsel, Cumhurbaşkanın tutuklu gazetecilerle ilgili olarak son yaptığı “gazeteciler yazdıklarından yargılanmıyor, bunlar illegal örgütlerin şiddet kullanan silah kullanan örgütlerin içinde ve kendileri şiddetin içinde bulunan insanlar” açıklamasını da hayretle izlediklerini belirtti. 

100’ÜN ÜZERİNDE GAZETECİ YARGILANIYOR

Hapis cezası istemi ile yargılananların sayısının 100’ün üzerinde olduğunu aktaran Gürsel, “bugün Türkiye, herkesin düşüncelerini rahatça dile getirdiği, gazetecilerin olayların üzerine rahatça gidip, haber yaptıkları bir ülke olmaktan çok uzak. Medyaya karşı büyük bir tahammülsüzlük var. Gazeteciler tartaklanıyor, bilgi edinme hakkı engelleniyor, köşe yazarları yazdıkları yazılar nedeniyle ‘namert’ ilan ediliyor, hesap sorulmakla tehdit ediliyorlar. Bugün Türkiye’de basın özgürlüğü ciddi tehdit altında ve ne yazık ki seçimlere beş gün kala biz hâlâ, hiçbir liderden bu durumu düzeltmek için ne yapacaklarını açıklamayı bırakın, bir şey yapmaya hazırlandıklarını bile duymadık” dedi.  

TOPLATMA VE SANSÜR

Çok sayıda yayın organının toplatılması ve kapatılması, karikatür ve mizah dergilerinin poşete sokulması, internet sitelerine erişimin engellenmesi, radyo ve TV kuruluşları hakkında çeşitli yaptırımlar uygulanması, gazetecilerin iş güvencesinden yoksun olması, editoryal bağımsızlık üzerinde yaratılan korku ortamını da değiştirilmesi gereken ülke gerçekleri arasında yer aldığına dikkat çeken Gürsel, seçimlere beş gün kala, taleplerini yeniden hatırlatmak istediklerini dile getirdi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilere yönelik saldırılara tepkiler sürüyor

SONRAKİ HABER

Alternatif olan eleştirel olandır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...