27 Aralık 2013 10:12

‘Erdoğan’ın Savaş Kabinesi’ Avrupa basınında

Türkiye’deki yolsuzluk ve rüşvet olaylarına bağlı olarak kabinede yapılan değişiklikler Avrupa basınında geniş bir yankı yarattı. Avusturya’da yayınlanan Der Standart gazetesi hükümetteki değişikliği 'Savaş Kabinesi' olarak yorumladı. Spiegel Online, kabine değişikline rağmen iktidar kavgasının büyüyeceğine işaret etti.

‘Erdoğan’ın Savaş Kabinesi’ Avrupa basınında
Paylaş

Türkiye’deki yolsuzluk ve rüşvet olaylarına bağlı olarak kabinede yapılan değişiklikler Avrupa basınında geniş bir yankı yarattı. Avusturya’da yayınlanan Der Standart gazetesi hükümetteki değişikliği “Savaş Kabinesi” olarak yorumladı. Spiegel Online, kabine değişikline rağmen iktidar kavgasının büyüyeceğine işaret etti.

Der Standart: Avusturya’nın en büyük günlük gazetesi olan Der Standart, kabinede yapılan değişikliği “Savaş Kabinesi” başlığıyla duyurdu. Markus Bernarth tarafından kaleme alınan yazıda “Erdoğan Savaş Kabinesi’ni açıkladı” denildi. Yazıda “Başbakan rüşvet skandalını kazanmak için yaptığı kurtuluş hamlesinde kabineye güvendiği kişileri aldı” denildi.

Spiegel Online: Almanya’da en çok izlenen internet siteleri arasında yer alan Spiegel Online’de yer alan haber analizde ise kabine değişikliğine rağmen Türkiye’de iktidar mücadelesinin kabine revizyonunda rağmen setleşerek devam ettiğini yazdı. Site bu iktidar kavgasının Erdoğan ile Gülen Cemaati arasında olduğuna işaret etti. Spiegel Online’de ayrıca yer alan yazıların çoğunda hükümet krizi yerine “devlet krizi” kavramı kullanıldı.

Die Zeit: Haftalık Die Zeit gazetesinin internet sitesinde yer alan Lenz Jacobsen imzalı yazıya, “Erdoğan bütün dünyayı düşman ilan etti” başlığı kullanıldı. Lenz Jacobsen tarafından kaleme alınan yazıda “Türkiye’de politik deprem yaşanıyor. Başbakan buna rağmen taraftarlarında paranoya yaratarak bağımsızlık savaşı çağrısı yaptı. Bu çağrı durumun ne kadar dramatik olduğunu gösteriyor.Erdoğan’ın 11 yıllık iktidarı boyunca yaşadığı en ağır krize komplo teorilerle verdiği yanıtlar, ülke tarihinin en büyük yolsuzluk skandalını çözümsüz bırakıyor. Siyonistler, lobicileri, Lufthansa, medya ve internet, hepsi Türkiye’nin düşmanı, hain ve ajan ilan edildi” denildi. Yazıda Erdoğan’ın çocuklarının da arananlar listesinden olabileceğini yazdı.

Almanya’nın Sesi (Deutsche Welle): Erdoğan üzerindeki bakı artıyor. Kabine revizyonuna rağmen Türkiye sakinleşmedi. Erdoğan istifa çağrılarını reddetti. Haberde bir sonraki operasyonun hedefinde Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın olduğunu da yazıldı.

N-TV.de: Haber televiyonu N-TV’bin internet sitesinde Issio Ehrich tarafından kaleme alınan yazıda ise Erdoğan için “Bölücü” başlığı kullanıldı. Yazıda şöyle denildi: “Erdoğan’ın yolsuzluk skandalına verdiği yanıt şunu gösteriyor: Başbakan her zamankinden daha fazla tek başına hareket ediyor. Bu sadece İslamcı-liberal çevreleri parçalamıyor, aynı zamanda yurtdışındaki önemli müttefikleri korkutuyor. Bu da izolasyon demektir. Erdoğan’ın başbakan olarak kariyeri artık sona yaklaşmıştır. Bundan sonra açık olan ya bütün gücüyle bütün iktidarın sahibi olacak ya da tek başına güçsüz biri mi olacağıdır.” (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yalçın Akdoğan: Tuzak, kuranın başında patlar

SONRAKİ HABER

Kaldırımda yürüyen kadın öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...