26 Aralık 2013 17:34

Öğrenciler, Roboski'ye adalet istedi

Roboski katliamının ikinci yıl dönümünde Van, Hakkari, Antep, Urfa, Dersim, İstanbul, Malatya, Diyarbakır ve Manisa'da üniversite öğrencileri, "Zamanın durduğu, acının derinleştiği yer Roboski, unutmayacağız, affetmeyeceğiz" diyerek faillerin bir an önce bulunması çağrısında bulundu.

Öğrenciler, Roboski\'ye adalet istedi
Paylaş

Roboski katliamının ikinci yıl dönümünde Van, Hakkari, Antep, Urfa, Dersim, İstanbul, Malatya, Diyarbakır ve Manisa'da üniversite öğrencileri, "Zamanın durduğu, acının derinleştiği yer Roboski, unutmayacağız, affetmeyeceğiz" diyerek faillerin bir an önce bulunması çağrısında bulundu. Öğrenciler, sergiledikleri çeşitli performanslarla Roboski'de yaşanan katliama dikkat çekti.

VAN

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER) öncülüğünde yaklaşık iki bin öğrenci, Roboski katliamını 2’nci yıldönümünde protesto etti. YYÜ kampusunda bulunan merkezi yemekhanede alkış ve zılgıtlar eşliğinde toplanan binlerce öğrenci, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafının bulunduğu, “Roboski katliamını unutmadık unutturmayacağız” pankartı açtı. KYK Melik Şah Yurdu’na doğru yürüyüşe geçen kitle, sık sık, “YÖDER isyandır Roboski’ye selamdır”, “Selam selam Roboski’ye bin selam”, “Ey şehît xwîna te li erdê namîne”, “Kampus uyuma şehidine sahip çık” sloganları attı.

Yurt kapısının önüne gelen kitle burada katledilenler için saygı duruşunda bulundu ve “Çerxa Şoreşê” marşı okudu. Roboskî’de yaşamını yitirenlerin adının okunmasına kitle, “Burada” diye karşılık verdi. Yürüyüşe katılan Roboskili bir öğrencinin bu esnada gözyaşlarını tutamaması dikkat çekti. Ardından kampus durağına doğru tekrar yürüyüşe geçen kitle adına Roboskî köyünden üniversite öğrencisi Metin Alan, devletin katliamı örtbas ettiğini belirterek, Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri olarak haksızlığın karşısında dimdik durduklarını ve Roboskî halkının yanında olduklarını vurguladı. Alan, “Roboski’yi unutursak kalbimiz kurusun, örgütlü güç parçalanamaz, YÖDER yıldırılamaz” dedi. Konuşmanın ardından öğrenciler kampus içinde Roboskî’de yaşamını yitirenler anısına açılan fotoğraf sergisinde karın içinde battaniyelere sarılarak Roboskî katliamından akıllarda iz bırakan görüntüyü canlandırdı.

GAZİANTEP

Gaziantep Üniversitesi öğrencileri Roboskî Katliamı’nda öldürülenleri andıç Üniversite içindeki Halk Bankası önünde bir araya gelerek öldürülen 34 kişinin isimlerinin yazılı olduğu tişörtler giyerek, üniversite girişine yürüyen öğrenciler, burada ölenlerin ağzından onları anlattı. ‘Katır sırtında taşınan ölüler, unutursam kalbim kurusun Roboskî’ pankartı taşıyan öğrenciler sık sık ‘Roboskî halkı yalnız değildir’, ‘Şehid namırın’, ‘Katil devlet hesap verecek’ sloganları attı. Öğrencilere seslenen Hakan Zor, “Roboskî Halepçe, Zilan, Dersim, Maraş gibi sadece Kürdün değil, bütün insanlığın kanayan yarası. Katliamcı zihniyetten hesap sorana dek de kanamaya devam edecek” dedi. Gever’de 3 kişinin öldürülmesini hatırlatan Zor, “Tıpkı Roboskî’de olduğu gibi Gever’deki katliamın üzerini de kapatmaya çalışıyorlar” dedi.



HAKKARİ

Hakkari’de Colemêrg Öğrenci Derneği (CÖDER) üyesi öğrenciler, Roboski katliamında yaşamını yitirenleri anmak amacıyla dernek binasından Hakkari Belediyesi’ne kadar yürüdü. Katledilen 34 yurttaşı temsilen 34 öğrencinin kefen giyerek yer aldığı yürüyüşte, “Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz”, “Roboskî’yi unutmadık unutmayacağız” pankartları taşındı.

Katledilenlerin cenaze töreninde çekilmiş bir fotoğrafın da taşındığı yürüyüşte sık sık, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Katiller hesap verecek” sloganları atıldı. Yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından, 34 sivilin isimleri okunarak, “burada” karşılığı verildi. Ardından kefen giyen 34 öğrencileri temsil ettikleri katliamın kurbanlarını tanıttı. Öğrenciler adına konuşan Emrah Karadağ, yurtsever öğrenciler olarak Roboskî ve benzer katliamları unutmayacaklarının sözünü verdi. Karadağ, “Roboski’de Türk savaş uçakları tarafından 34 yurttaşımız vahşice katledildi. Bu katliamın üzerinden 720 gün geçmesine rağmen failleri ortaya çıkartılmamıştır. Bu da katliamın devlet eli ile yapıldığını ortaya koyuyor. Roboskî’nin Kürt tarihindeki ilk katliam olmadığını biliyoruz. Kürt tarihi bu tür katliamlarla doludur. Ama bilinmelidir ki Kürtler hiçbir zaman bu katliamlar karşısında geri adım atmadı, atmayacaktır. Kürtler her zaman haklarının ve özgürlüğünün savunucusu olacaktır. Bizler de yurtsever öğrenciler olarak söz veriyoruz ki bu katliamın sorumluları ortaya çıkmadıkça bu davanın peşini bırakmayacağız” dedi.

URFA

Harran Üniversitesi'nde yüzlerce öğrenci Roboski katliamının yıl dönümü nedeniyle Harran Öğrenci Derneği (HÖDER) öncülüğünde katliamda yaşamını yitiren 34 yurttaş için anma etkinliği düzenledi. Anma öncesi Merkezi Kafeterya önünde bir araya gelen yüzlerce öğrenci Göl kafeteryaya doğru yürüyüşe geçti. Göl Kafeterya önünde öğrenciler adına açıklamayı yapan Bilal Şahin Roboski katliamının faillerinin henüz açığa çıkarılmadığını hatırlatarak "Bu devlet katliam yapmaya son vermedikçe Kürt halkı direniş ateşinde yanmaya devam edecektir. Kürdistan'da normalleştirilmeye çalışılan faili meçhul, cinayet ve katliamlara yeni katliamların eklenmesine ne tarih, ne toplum, ne de insanlık izin vermeyecektir" diye kaydetti. Açıklama oturma eyleminin ardından alkışlar eşliğinde sona erdi.

DİYARBAKIR

Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği (DÜÖ-DER), Roboski katliamının ikinci yıl dönümünü yürüyüşle protesto etti. Mimarlık ve Eğitim Fakültesi önünde biraraya gelen öğrenciler, "Roboski için adalet için, Roboski'yi unutma, Roboski'yi unutmayacağız" ve "Yolsuzluğu yol bilene, Roboski'nin yolunu soruyoruz" pankartlarıyla yürüyüşe geçti.
DÜÖDER adına basın açıklaması yapan Ümit Kaya, "Kürdistan coğrafyası toprağı akıttığı kanlarla sulanmış durumdadır. Katliamcı devlet zihniyeti Kürtleri yok saymakta ve bunu da katliam soykırım yaparak gerçekleştirmektedir. AKP şunu iyi bilsin ki yurtsever demokrat üniversite gençliği Roboski katliamı aklamaya çalışanlara izin vermeyecek ve hesabını sorana dek mücadele edecektir" dedi.
Basın açıklamasından sonra öğrenciler alkışlar eşliğinde eylemine son verdi.

ADANA



Çukurova Üniversitesi’nde yapılacak Roboski eylemi için olağanüstü hal ilan eden emniyet öğrencilerin yapacağı yürüyüşü engellemek için yoğun önlemler aldı. Okula TOMA, çok sayıda çevik kuvvet polisi ve sivil polisler dolduruldu. Üniversitenin kapısında araçlar durdurularak öğrenci kimlikleri kontrol ettirildi.Rektörün, eylemlerin üniversitedeki diğer öğrencileri rahatsız ettiği, ortamın bu aralar gergin olduğunu belirten açıklamalarıyla kendilerine talimat verdiğini belirten kolluk kuvvetleri, öğrencilerin basın açıklaması yapıp dağılmalarını istedi. Kalabalık öğrenci grubu polisi dikkate almayarak siyah pankart ve yazısız siyah dövizler taşıyarak yemekhaneye yürüdü ve Roboski'de ölenler için saygı duruşunda bulundu. Adana BDP İl ve Seyhan İlçe örgütü yöneticilerinin, sol-sosyalist öğrencilerinin de katıldığı eylemde yüzlerce öğrenci "Roboski’nin hesabı sorulacak" sloganları attı. Bir müdahale olmadan sona eren eylemde BDP İl Örgütü Eş Başkanı Uğur Bayrak, önceki günlerde Roboski anma etkinliğini tertiplemek için el ilanı dağıtan öğrencilerin gözaltına alınışlarını kınadı. Öğrencilerin yalnız olmadığını belirten Bayrak, BDP olarak her zaman öğrencilerin yanında olduklarının altını çizdi. Roboski katliamının üstünden iki yılın geçtiğini hatırlatan Bayrak, faillerinin yargılanmadığına dikkatleri çekti. Kürt halkının ve kamuoyunun Roboski katliamı faillerinin kim olduğunu bildiğini söyleyen Bayrak, katliamı yapanların TSK, emri verenlerin ise Başbakan ve İçişleri Bakanı olduğunu vurguladı. Bu katliamın hesabını soracaklarını ifade eden Bayrak ‘Faillerden katliamın hesabını sormazsak namert olalım’ diye konuştu.

MANİSA

Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencileri Roboski katliamının yıl dönümü nedeniyle yürüyüş ve basın açıklaması yaptı.
Bankacılık bölümünün önünde toplanan ve kitlesel bir şekilde Fen Edebiyat Fakültesi'ne yürümek isteyen öğrenciler . Jandarma ve üniversitenin özel güvenlik birimleri tarafından engellendi. Bunun üzerine fakültenin hemen önünde bulunan yolu trafiğe kapatan öğrenciler 10 dakika süren bir yol kapatma eyleminden sonra Roboski katliamı için yaptıkları skeci sahneleyerek basın açıklaması yaptı.
Öğrenciler adına açıklamayı yapan Vedat Girti, ekmek parası kazanmak için kara tipiye aldırmadan yola çıkan 34 canın hunharca katledildiğini ifade ederek, "28 Aralık'ta hayaller milyon dolarlık uçak ve tonlarca bombanın ateşi altında paramparça edildi. Gencecik çocukların bedenleri, kar kızıla boyandı, kar beyazlığından utandı ama emri verenler utanmadı" diyerek yaşanan katliamın büyüklüğüne dikat çekti. Bugüne kadar yapılan katliamları unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını belirten Gırti, devletin uyguladığı zulme karşı daha örgütlü olma çağrısında bulundu.

DERSİM

Tunceli Üniversitesi öğrencileri Roboskî Katliamı’nda yaşamlarını yitirenleri andı. Dersim Öğrenci Derneği’nin çağrısıyla okul kantininde toplanan öğrenciler, sloganlarla Edebiyat Fakültesi’nin önüne yürüdü. Yürüyüşün ardında yapılan açıklamada, “Roboskî’de 34 Kürt gencinin savaş uçakları ile katledilişinin üzerinden tam 2 yıl geçti. Bugüne kadar faillerin bulunması için ne adım atıldı ne de vicdanları rahatlatacak bir açıklama yapıldı. Başbakan katliamı aydınlatmak yerine ‘Her kürtaj bir Uludere’dir’ diyecek kadar pervasızlaştı” denildi. Daha sonra öğrenciler Roboskî Katliamını canlandırdıkları bir oyun sahneledi ve katliama ilişkin MAZLUM DER ve İHD’nin katkılarıyla hazırlanan kısa filmin gösterimini yaptı.

İSTANBUL

Marmara Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerce oluşturulan Demokratik Yurtsever Öğrenci Meclisi (MÜ-DEMYÖM), Roboski ve Maraş katliamını protesto etmek amacıyla Haydarpaşa Kampüsü'nde basın açıklaması yaptı. "Komkujiya Roboski em ji bîr nakın" pankartını açan öğrenciler adına, basın açıklamasını MÜ-DEMYÖM üyesi Emre Demir yaptı. Roboski katliamının devletin Kürtlere karşı yıllardır uyguladığı politikaların bir sonucu olduğunu belirten Demir, "Yine bu haftaya denk gelen Maraş katliamı, Kürt-Alevi kesimi hedef almış ve çok sayıda insan katledilmişti. Yılın her ayı Türk devleti açısından lanetlenecek türden aylar olurken Kürt halkı için hüzün, isyanın tavan yaptığı aylar olmuştur. Maraş'ta, Sivas'ta, Çorum'da, Dersim'de, Gever'de, Reyhanlı'da, 19 Aralık'ta zindanlarda, Gazi'de, Gezi'de kıydıkları gibi Roboski'de de kıyımların aynısı uygulanmıştır" dedi. Roboski katliamının üzerinden 2 yıl geçtiğini Maraş katliamınınsa 35 yıl önce gerçekleştiğini hatırlatan Demir, Roboski'de katledilenlerin ailelerine teklif edilen paranın ise "utanmazlık" olduğunu ifade etti. Gerek Roboski gerekse Maraş katliamında sivillerin hedef alındığını ve sorumlular hakkında hiçbir ilerleme olmadığını belirten Demir, faillerin gizlenmesinin bir devlet geleneği olduğunu söyledi. Yaşamın her alanında baskıcı ve otoriter politikaların uygulandığını ifade eden Demir, katliamlar karşısında suskun kalmayacaklarını ve katliamların hesabını soracaklarını söyledi.

Açıklamanın ardından öğrenciler "Roboski'yi unutma, unutturma", "Maraş'ı unutma, unutturma", "Katil devlet hesap verecek" sloganları ile Kadıköy İskelesi'ne yürüyüş düzenleyerek eylemlerini sonlandırdı.

MALATYA

Malatya Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği (MÖDER) Roboski katliamının 2'nci yıl dönümü nedeniyle anma etkinliği düzenledi. Etkinlik öncesi kampüs içinde bulunan Kütüphane önünde bir araya gelen öğrenciler, Rektörlük önüne yürüdü. Kürtçe ve Türkçe yazılı pankart ve dövizlerin taşındığı eylemde öğrenciler sık sık slogan atarken, üniversitenin özel güvenliğinin yanı sıra çok sayıda çevik kuvvet polisi tarafından yoğun önlem alınması dikkat çekti. Tamamlanan yürüyüşün ardından öğrenciler katliama dikkat çeken bir açıklama yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HSYK: Yönetmelikteki değişiklik Anayasa\'ya aykırıdır

SONRAKİ HABER

\'Kızlı erkekli\' baskısı bir gencin ölümüne neden oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...