26 Aralık 2013 10:27

Dış basın: Rüşvet skandalı Erdoğan'a yaklaşıyor

New York Times gazetesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı suçlayarak istifa etmesinin ardından, rüşvet skandalının Erdoğan'a bir adım daha yaklaştığını öne sürdü. Times ise, 'kendini yolsuzluk skandalının daha da derinlerinde bulduğu' görüşünü dile getirdi.

Dış basın: Rüşvet skandalı Erdoğan\'a yaklaşıyor
Paylaş

New York Times gazetesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı suçlayarak istifa etmesinin ardından, rüşvet skandalının Erdoğan'a bir adım daha yaklaştığını öne sürdü.

Gazete, Türkiye'de 3 bakanın birden istifa etmesinin başlı başına büyük bir kriz olduğunu belirtirken istifa eden Erdoğan Bayraktar'ın gider ayak yaptığı ikinci açıklamanın, muhalefeti susturmakla bilinen bir partinin içinden gelmesinin şaşırttı bulunduğunu vurguladı. Gazete, "Bu tavır, bir anda yürütülen soruşturmanın önemini daha da artırdı ve Türkiye kamuoyu son on yıldır ülkeyi yöneten İslamcı kökenli hükümetin çöküşüne mi şahit olduğunu merak etmeye başladı" diye yazdı. Bayraktar'ın, "Başbakan da istifa etmeli" sözleriyle, Başbakan Erdoğan'ın da soruşturma konusu olan bazı emlak usulsüzlüklerinin içinde olduğuna dair işaretlerin ilk kez ortaya çıktığını savunan New York Times şöyle devam etti:

"Bu kriz Türkiye'nin müreffeh ve demokratik ilkelerle yönetilen, çoğunluğu Müslüman bir örnek ülke imajıyla çelişiyor. NATO üyesi olan Türkiye ABD ve Avrupa tarafından Ortadoğu'da bir istikrar gücü olarak görülüyor ve ülke Suriye, Mısır ve İran'ın nükleer programı gibi krizlere müdahil olmaya çalışıyordu. Ancak, Erdoğan'ın siyasi hayatının tehlikeye düşmesiyle beraber, Türkiye'nin bölgedeki rolü ve Batı ile ilişkileri de sorgulanmaya başlandı. Erdoğan için başka bir endişe konusu da, hükümetine duyulan öfkenin geçen yaz İstanbul'daki bir parkın kaldırılmasını protesto eden ve şiddetle bastırılan gösterilerde olduğu gibi tekrar sokaklara dökülüp dökülmeyeceği. Nitekim Çarşamba akşamı İstanbul'da ve çeşitli şehirlerde hükümeti istifaya çağıran ve 'Her yer rüşvet! Her yer yolsuzluk!' sloganları atılan bazı protesto gösterileri de yaşandı bile.."

TIMES: ERDOĞAN’IN KARŞI KARŞIYA KALDIĞI EN BÜYÜK KRİZ

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi ise, dış haber sayfasının manşetinden duyurduğu haberde Bayraktar’ın sözlerine geniş yer verirken Başbakan Erdoğan'ın "kendini yolsuzluk skandalının daha da derinlerinde bulduğu” görüşünü öne sürdü.

Geçen hafta yapılan şafak baskınlarından ve ayakkabı kutularında bulunan nakit paradan bahseden Times, bu yolsuzluk skandalı "Erdoğan'ın11 yıllık iktidarında karşı karşıya kaldığı en büyük kriz" olarak niteliyor. Başbakan Erdoğan’ın ise soruşturmanın, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni sarsmayı amaçlayan uluslararası bir komplodan ibaret olduğu görüşünü taşıdığını kaydeden gazete, hükümeti yolsuzluk soruşturmasını başlatan polise “misilleme” yapıp operasyonların başladığı Salı gününden bu yana yüzden fazla amiri görevden aldığını belirtiyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Meğer Bayraktar istifa etmemiş...

SONRAKİ HABER

Yerel seçimde oy kullanma saatleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...