26 Aralık 2013 06:00

‘Hayalet avcısı’ Bernie Ecclestone

Michael Schumacher’den sonra dünyanın belki de en iyi pilotu olan Sebastian Vettel’in, Formula 1’e koyduğu ambargo 2014 ile sona erebilir.

‘Hayalet avcısı’ Bernie Ecclestone
Paylaş

Emre CAKA
İstanbul


Michael Schumacher’den sonra dünyanın belki de en iyi pilotu olan Sebastian Vettel’in, Formula 1’e koyduğu ambargo 2014 ile sona erebilir.
4 sezondur rakiplerine bariz üstünlük sağlayarak şampiyonluğa ulaşan Vettel, en genç F1 pilotu, en genç şampiyon ve 4 sezon üst üste şampiyon olma gibi başarıları elde etmiş, tüm herkesin dikkatini çekmişti. Tabii F1 Başkanı Bernie Ecclestone’nin de burnunu sızlatıyordu bu Alman. F1’in son yıllarda izlenirliğinin hem pistte hem de ekran başında hızla düşmesi, rekabet eksikliğine bağlanıyordu. Hatta Lewis Hamilton bir röportajında, “Yarışın başını izlemek için uyandığımı ve sonrasında uyuduğumu hatırlıyorum. Yarışın sonunda tekrar uyanırdım, çünkü sonunda ne olacağını bilirdim, Schumacher kazanırdı. Bugün birçok kişinin aynı şeyi yaptığına eminim” diyerek kendisinin de yarışlardan keyif almadığını söylüyordu. Her geçen gün düşen izlenirlik, ülkelerin F1’den bekledikleri geliri elde edemedikleri için yeterli değeri göstermemesi ve Vettel’in takımı Red Bull hariç diğerlerinin her saniye bu alandan uzaklaşması Bernie Ecclestone’u ‘hayalet avcısı’ eyledi.
2013-10-16 tarihinde ‘Schumacher’inveliahtı’ başlıklı yazımda, F1’de gelirlerin hızla düştüğünü, patronun her an müdahale edebileceğini ve olası müdahalenin de F1’in düşüşünde bir numaralı faktör olarak gösterilen Vettel’e yönelik yapılacağını belirtmiştim. ‘F1’de bir hayalet dolaşıyor’ olarak tanımladığım Vettel, görünen o ki Bernie Ecclestone’nin rüyalarını kaçırmış. 2014’e bu kabuslarla girmek istemeyen Ecclestone şimdiden yeni sezonda değişiklik yapıldığını açıkladı.

İKİ MİSLİ PUAN SİSTEMİ

Vettel, 2011 sezonunda bitime 5 yarış kala, 2013’de ise 4 yarış kala şampiyonluğunu ilan etmiş, geri kalan yarışlar ise tamamen gözden düşmüştü. Bu duruma çözüm üretmek isteyen Bernie Ecclestone ve ekibi son yarışta kazanan ekibe hem sürücüler klasmanında hem de markalar klasmanında iki katı puan kazandıracak. Bu yöntemle hem son yarışa kadar çekişme sürecek hem de lider, 48 puan önünde bulunduğu rakibine son yarışta şampiyonluğu kaptırabilecek. Bu değişikliğe F1 içerisinden farklı tepkiler geldi. Büyük Britanyalı pilot Lewis Hamilton, “2014, bu yılki araçların devamı niteliğinde olsaydı, o zaman Red Bull’ları mağlup etmek çok zor olurdu” ifadesini kullandı.
İngiliz pilot, “Yeni kuralların herşeyi yeniden başlatacağı için mutluyum, aksi takdirde Red Bull beş, altı, yedi kez dünya şampiyonu olurdu” dedi. Sauber’in 2014 için anlaştığı yeni pilotu Adrian Sutil ise 2014 sezonunun başında küçük takımların ‘beklenmeyen’ sonuçlar alabileceklerini söyledi. Sutil’e göre küçük takımlar son yarıştaki birincilikle üst sıralarda yerini alacak.

VETTEL’E YENİ ARKADAŞ

2014 için yapılan bu değişikliğin ardından özellikle markalar klasmanında Red Bull ve Vettel’i zorlayabilecek bir durum daha var: Daniel Ricciardo.
Ricciardo, Red Bull’a, Avustralyalı Mark Webber’in Formula 1’i bırakma kararı vermesinin ardından Toro Rosso’dan gelmişti. Hem daha önce şampiyon bir takımla yarışmamış olması hem de sürücüler klasmanında kendisini henüz ispat edememiş olan Ricciardo’ya gelecek yılda podyumda çok az rastlayabiliriz. Tabi ki bu Vettel ve RedBull için kötü, rakipler için ise değişikliklerin ardından yaşanan bu pilot değişimi de adeta joker.


F1’DE PUANLAMA SİSTEMİ

F1’de son olarak  2010 yılında puanlama sistemi değişmişti. 2010’da düzenlenen puanlamaya göre yarışı birinci bitiren pilot 25, ikinci bitiren pilot 18, üçüncü bitiren pilot 15 puan alıyordu.  Dördüncü bitiren pilotun 12 puan aldığı düzenleme de ardından ilk 10’a kadar verilen puanlar iki iki düşerek devam ediyordu. Yani; beşinci bitiren 10, altıncı bitiren 8, yedinci bitiren 6..... onuncu bitiren pilot ise 1 puan alıyordu.
Markalar klasmanı ise, marka için yarışan iki pilotun aldığı puanların toplamı alınarak hesaplanıyordu. Yani; Marc Webber, beşinci olmuş 10 puan almış, Sebastian Vettel de yedinci olup 6 puan almıştı. İki pilotun aldığı puan toplanıp markasına yazılıyordu. Bu puanlama sistemine göre Red Bull’un aldığı puan 16 puan sayılıyordu.

DİKKAT ÇEKEN DİĞER DEĞİŞİKLİKLER

Bundan böyle yarış komiserleri, sportmenlik dışı davranan pilotları yarış dışı bırakıp bir sonraki grand prix’ye katılmalarını yasaklayabilecek. Pilotlar, geçilmemek için zig zag da çizemeyecek. Geçtiğimiz sezon bir çok pilotun kasten pistin dışına çıktığı düşünülerek, 2014’de pistin dışına çıkamayacak. İstem dışı pistin dışına çıkan pilotlar ise rakiplerini tehlikeye atmadan en güvenli anda yarışa geri dönecek. Göze çarpan diğer bir kural ise yavaş otomobil arkasından gelen hızlı otomobile ilk uygun pozisyonda yol vermek zorunda. Bunu yapmayan pilotların otomobilleri yarış komiserlerine ifade vermek üzere kenara çekilecek.

ÖNCEKİ HABER

‘Tüm işçi, emekçiler finale’

SONRAKİ HABER

Egemen Bağış, Twitter\'dan veda etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...