26 Aralık 2013 06:00

Türkiye keçilerini kaçırdı!

Mersin’in Aydıncık ilçesinde düzenlenen panelde, Türkiye’deki keçi ve hayvan yetiştiriciliği konusunda çarpıcı bilgiler ortaya konuldu.

Türkiye keçilerini kaçırdı!
Paylaş

Yusuf YAVUZ
Mersin


Mersin’in Aydıncık ilçesinde düzenlenen panelde, Türkiye’deki keçi ve hayvan yetiştiriciliği konusunda çarpıcı bilgiler ortaya konuldu.
Anadolu’da göçebe yaşam ve üretim tarzını sürdüren son topluluk olan Sarıkeçili Yörüklerinin ev sahipliğinde gerçekleşen panele, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Böl. Öğr. Üy. Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı VI. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, Yörük- Türkmen Dernekleri Kurucusu Mustafa Kaya ve Sarıkeçililer Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran’ın yanı sıra Zootekni Uzmanı Özgün Sözüer ve Gazeteci Yazar Banu Avar katıldı.  

‘ÇIKAR GRUPLARI KEÇİYİ YOK ETMEK İÇİN KOLLARI SIVADI’

Antalya, Isparta, Kayseri ve Adana gibi illerden gelenlerin yanı sıra Aydıncıklı keçi yetiştiricileri ve ilgili kamu kurumu temsilcilerinin de katılım gösterdiği panelde konuşan Sarıkeçililer Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran, göçebe bir topluluk olan Sarıkeçililerin büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunun altını çizerek, geçmişte ormana sokulması yasak olan keçilerin 2012 yılında çıkartılan düzenleme ile otlatma planları çerçevesinde izin verildiğini ancak bunun sorunları çözmeye yetmediğini söyledi. Keçi sütünün anne sütüne eş değer olduğunu da vurgulayan Savran, “Ama üzülerek söylüyorum, kar amacı güdenler, çıkar grupları ve büyük şirketler bizim ürettiğimiz keçinin etini, sütünü ve kılını yok edecek derecede gölge düşürmek için kolları sıvadılar” diye konuştu.
Panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı da coğrafi yapısı ve iklim şartları nedeniyle Türkiye’nin koyun ve keçi yetiştiriciliğine mahkûm olduğunu dile getirdi. Anadolu coğrafyasındaki yağış rejiminin düzensiz olduğunu söyleyen Kaymakçı, bu yüzden meralardaki otların seyrek ve kısa olduğunu söyledi. Türkiye’de uzun yıllardır keçi ve koyun yetiştiriciliğinin ihmal edildiğini vurgulayan Kaymakçı, geçtiğimiz yıl 3 milyar doları geçen oranda kırmızı et ithalatı gerçekleştiğini belirterek, “Oysa Türkiye kendisine yeten bir ülkeydi. Şimdi tıkandık. Ben öğrenciyken 40 milyon koyun sayısı vardı. İnsan başına bir koyun düşüyordu. Bununla övünürdük. Gelinen noktada 25 milyon civarında. Keçi sayımız ise 20 milyondu. 2013 rakamlarına göre 8 milyon keçimiz var. 1970-2012 yılları aralığında hayvan sayımızda kişi başına yüzde 64 azalma olmuş. Keçide yüzde 80 azalma olmuş. Bu azalmanın nedenlerini öğrenmek zorundayız. Et ithalatının en büyük nedeni hayvan sayımızın azalmış olması” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Tersane kazasını bilirkişi araştıracak

SONRAKİ HABER

CHP’den EMEP ihbarı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...