25 Aralık 2013 06:00

2013’ün en önemli buluşları

Amerikan Science dergisi, bilim ve teknolojide 2013’ün en önemli 10 olayını belirledi. İşte geride bırakmak üzere olduğumuz yıla damgasını vuran önemli bilimsel olaylar...

2013’ün en önemli buluşları
Paylaş

Amerikan Science dergisi, bilim ve teknolojide 2013’ün en önemli 10 olayını belirledi. İşte geride bırakmak üzere olduğumuz yıla damgasını vuran önemli bilimsel olaylar...
Amerikan Science dergisi, 2013’ün en önemli 10 gelişmesi listesinde ilk sırayı immünoterapiye verdi. İmmünoterapide kanserli hücre değil bağışıklık sistemine odaklanılıyor. Bağışıklık hücreleri kanserli hücrelerle mücadeleye sevk ediliyor. Uzmanlar immünoterapinin henüz birkaç kanser türünde denendiğine dikkat çekiyor.

UYKUNUN ‘TEMİZLİK’ ETKİSİ

New York’taki Rochester Üniversitesinde yapılan araştırma, 2013’ün en önemli bilimsel olayları listesinde ikinci sırayı aldı. Uykunun beyni temizleyip onardığına dair araştırma beyindeki hücrelerin uyku sırasında büzüldüğünü, böylece sinir hücrelerinin arasının açılarak sıvının beyni ‘temizlemesine’ izin verdiğini ortaya koymuştu. Uykunun hafızanın onarılmasına ve beynin öğrenme kabiliyetine büyük etkisi olduğu biliniyordu. Ancak son araştırma, uykunun önde gelen işlevlerinden birinin ‘temizlik’ olduğunu ortaya koydu.

‘CRISPR ÇIĞIR AÇACAK’

Science, bir diğer dönüm noktasını yine genetik alanından seçti. CRISPR, genlerimizde bulunan ve geçmişte maruz kaldığımız virüslere karşı kalıcı bir bağışıklık geliştirmemize imkan sağlıyor. Söz konusu mekanizma sayesinde, “insan genomunun en ufak parçalarının bile hatasız şekilde yeniden yazılabileceği” keşfedildi. Mekanizma yalnızca birçok hastalığa çare bulunmasını sağlamakla kalmayacak, tarım alanında da yeniliklerin önünü açacak.

Araştırmacıların bu yıl içinde duyurdukları bir görüntüleme tekniği de 2013’ün en önemli bilimsel olayları listesinde yer alıyor. Uzmanlar bir fare beyninin tamamını ve bir insan beyninin bir parçasını saydamlaştırarak, beyin içindeki nöronların ve nöron ağlarının nasıl çalıştığını renkli ve 3 boyutlu olarak görüntülediler.  

Kozmik ışınların kaynağına ilişkin bir araştırmanın sonuçları, güneş panellerinin daha ucuza üretilmesini sağlayacak yeni bir teknoloji ve çocuk hastalıklarıyla mücadele amacıyla geliştirilen yeni aşılar yılın bilimsel olayları listesinde yer alan diğer önemli keşifler olarak sıralanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Buz ülkesinin altında 100 milyar tonluk su deposu

SONRAKİ HABER

ABD: Büyükelçimize yönelik saldırıları rahatsız edici buluyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...