25 Aralık 2013 06:00

Cezasız kalmasın

Kulp’a bağlı Alaca köyünde 1993’te 11 köylünün kurşuna dizilmesi emrini verdiği belirtilen Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek. Ertürk hakkında 11 kez müebbet ve 25 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Cezasız kalmasın
Paylaş

Kulp’a bağlı Alaca köyünde 1993’te 11 köylünün kurşuna dizilmesi emrini verdiği belirtilen Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek. Ertürk hakkında 11 kez müebbet ve 25 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Çatışmalı yıllar boyunca bölgede köy yakmalar ve ‘faili meçhul’ cinayetlerle anılan Bolu 2. Komando Tugayı’nın Komutanı Emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk’ün yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Ertürk, Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Alaca köyünde 22 Ekim 1993’te 11 köylünün kurşuna dizilmesiyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede davanın bir numaralı sanığı olarak yargılanacak.

ARŞİVLER KAYBEDİLDİ

Kulp’ta 11 köylünün öldürülmesine ilişkin soruşturma yetkilillerin engelleme çabalarına rağmen tam bir hukuk savaşı verilerek sürdürüldü. Önce Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Bolu Valiliği’nden istediği Bolu Tugayı arşivi ‘Bolu-Düzce depreminde tugay arşivi sular altında kaldı’ denilerek savcılığa belge verilmedi. Adli sicil kaydı incelemelerinden, Bolu Tugayı’nın operasyon listelerine kadar bir çok belgeye ulaşmak yıllar sürdü. En sonunda iddianame tamamlandı.

SİCİLİ KABARIK

Kulp soruşturmasını yürüten savcılık tarafından Yavuz Ertürk’e ilişkin yapılan sorgulamada Ertürk’ün sicilinin de bir hayli kabarık olduğu ortaya çıktı. İncelemede Ertürk hakkında, çeşitli mahkemelerde 15’i aşkın ‘imar kirliliği’, ‘dolandırıcılık’ ve ‘zimmet’ davası açıldığı ortaya çıktı.

O TARİHTE ORADAYDI

Ertürk, soruşturma kapsamında alınan ifadesinde o gün adı geçen bölgede operasyon yapmadıklarını öne sürmüştü. Oysa Van Jandarma Genel Komutanlığı’nın 3 Nisan 2000’de Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda, köylülerin gözaltına alındığı tarihte Alaca köyü ve civarında Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı’nın operasyon icra ettiği bildirilmişti.

‘BİR DÖNEMİ AYDINLATABİLİR’

Bugün başlayacak olan davayı takip eden İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Hukuk Komisyonu Sorumlusu Rahşan Bataray Saman, şu anda sadece Tuğgeneral Ertürk yargılanıyor olsa da dava açılmış olmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Bu aşamaya gelene kadar büyük bir hukuk mücadelesi verdiklerini söyleyen Saman, “Devlet makamları, sorumluları korumak için seferber oldu. Savcılığın yazışmalarına uzun yıllar cevap verilmedi” dedi. Savcılığın diğer sanıkların tespiti için soruşturmayı sürdürdüğünü söyleyen Saman, “Bolu Tugayı’nın bölgede görev yaptığı süreçte faili meçhul olaylar ve kayıp olaylarında artış yaşandığı biliniyor. Bu olayın aydınlanması, bir dönemin aydınlanması demek” şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Alaca köyünde 11 kişi 22 Ekim 1993’te askerler tarafından ‘Operasyonda yer göstereceksiniz’ denilerek alındı. Günlerce askeri noktada tutulan 11 kişi daha sonra helikopterlere alınarak götürüldü ve kendilerinden bir daha haber alınamadı. 5 Kasım 2004 günü Kulp’un Alaca köyü Kepir mezrası yakınlarında bulunan kemiklerin Alaca’da gözaltına alınan köylülerden 8’ine ait olduğu tespit edildi. AİHM Türkiye yaşam hakkını ihlal etmekten mahkum etti.

ÖNCEKİ HABER

Memur-Sen Hak-İş bu nasıl iş?

SONRAKİ HABER

‘AKP’li vekil toprağımızı gasbetti’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...